Solicită o aplicare ambițioasă a Planului european de acțiune pentru economia socială, precum și promovarea politicilor care promovează acest model productiv „Economia socială oferă oportunitatea de a crea locuri de muncă decente, generează coeziune socială și teritorială, promovează egalitatea și redistribuirea beneficiilor, motive pentru care ar trebui să fie luată în considerare mai mult în toate politicile europene”, a spus comisarul pentru Economie Socială Specială, Víctor. Meseguer Reprezentanții instituțiilor europene și ai 19 țări ale Uniunii Europene (UE) au semnat astăzi la Donostia, la solicitarea Ministerului Muncii și Economiei Sociale, Manifestul de la San Sebastian privind economia socialăl, care urmărește consolidarea la nivel european a politicilor care promovează sectorul în toate țările care alcătuiesc Uniunea.
Comisarul Special pentru Economie Socială, Víctor Meseguer, a declarat după semnarea manifestului: „Economia Socială oferă posibilitatea de a crea locuri de muncă decente, generează coeziune teritorială și socială, promovează egalitatea și redistribuirea beneficiilor, motive pentru care „Trebuie luată luate în considerare mai mult în toate politicile europene”.
Una dintre cheile în acest scop este aplicarea ambițioasă a Planului de acțiune european pentru economia socială, pe care Spania l-a încurajat activ, așa cum se prevede în Manifest, care îndeamnă ca țările UE, instituțiile europene și entitățile care reprezintă sectorul să încurajeze schimbul de experiență. și bune practici, precum și cooperare.
Promovați un sistem care redistribuie bogăția
În vederea următorului mandat în Parlamentul European și Comisia Europeană, manifestul își propune să continue consolidarea acestui mod de înțelegere a economiei care nu numai că este de acord cu obiectivele Agendei 2030, dar a devenit o garanție a muncii decente, a inovației. și a coeziunii sociale.
Această țesătură productivă, care acoperă toate domeniile, este formată din cooperative, societăți mutuale, asociații, fundații, întreprinderi sociale și alte structuri juridice care acordă prioritate oamenilor, beneficiilor sociale sau de mediu și care reprezintă deja 6,3 la sută din mâna muncii în Europa. Uniune.
În Spania, se estimează că aproximativ două milioane de oameni lucrează direct sau indirect în acest tip de companii sau entități care sunt guvernate de guvernanță participativă și reinvestesc toate sau o mare parte din profiturile lor în interesul utilizatorilor lor sau le dedică în scopuri sociale. .
Consolidarea cadrului politic european
Mână în mână cu recenta aprobare a primei Recomandări a Consiliului privind condițiile-cadru pentru economia socială, manifestul urmărește și consolidarea cadrului politic european pentru a încuraja în continuare creșterea unui sector care generează locuri de muncă de calitate, precum și un beneficiu social mai mare. .
Pe lângă cel al Spaniei, cel Manifestul de la San Sebastian privind economia socială A fost semnat de Germania, Austria, Belgia, Bulgaria, Croația, Cipru, Republica Cehă, Franța, Grecia, Italia, Letonia, Luxemburg, Țările de Jos, Polonia, Portugalia, România, Slovacia, Slovenia, precum și de Comitetul Economic Social European. Consiliul (CESE), Comitetul Regiunilor și Economie Socială Europa.