Institutul Catalan al Femeii a prezentat în această după-amiază evaluarea Legii 17/2015, privind egalitatea efectivă a femeilor și bărbaților, elaborată de Institutul Catalan pentru Evaluarea Politicilor Publice, Ivàlua. Legea însăși prevede că într-o perioadă de 5 ani de la intrarea în vigoare a Legii este necesară evaluarea impactului social al acesteia. Pentru a răspunde acestui mandat și în scopul evaluării modului în care a fost implementată Legea, a fost analizată implementarea acesteia, de reținut că perioada de analiză este 2015-2020, așadar, anterior creării Departamentului Egalității. și feminism. În acest sens, în cadrul inaugurării evenimentului, președintele Institutului Catalan al Femeii, Meritxell Benedí Altés, a asigurat că „Deși mai este un drum de parcurs, provocările și propunerile de îmbunătățire pe care le indică evaluarea Legii, indică direcția acțiunilor pe care le-am implementat deja odată cu înființarea Departamentului de Egalitate și Feminism, un element esențial. pentru a realiza transformarea feministă”.
La rândul ei, secretara Feminismelor, Montserrat Pineda Lorenzo, care a încheiat evenimentul, a remarcat că: „Când vorbim despre această evaluare vorbim de o anumită perioadă 2015-2020 și de o serie de provocări, la care lucrăm deja, crearea departamentului este un exemplu”. Secretarul a adăugat: „Egalitatea efectivă nu este un slogan, sunt politici reale și lucrăm pentru a le face. Cu toții suntem agenți activi ai transformării democratice feministe. Pentru a dezvolta legea avem nevoie de structuri solide și experte, instrumente, bugete decente și voință politică”.
În cadrul evenimentului, directorul Ivàlua, Marc Balaguer Puig, a vorbit despre oportunitățile și provocările prezentate de evaluare, iar Júlia de Quintana Medina din echipa tehnică a Ivàlua a prezentat rezultatele. În continuare, directorul ICD, Neus Pociello Cayuela, a moderat o masă rotundă despre politicile intersecționale de gen, rolul Legii 17/2015 și mecanismele de evaluare și monitorizare pentru garantarea drepturilor femeilor în care au intervenit: profesorul UAB, expert în politici de gen și egalitate, Sara Moreno Colom, șefa de consultanță juridică la Departamentul de Egalitate și Feminism, Montserrat Polidura Navío și vicepreședintele secund al CNDC, Eugènia Bretones Espejo . Închiderea a fost realizată de secretarul Feminismelor, Montserrat Pineda Lorenzo și de președintele Consiliului de Guvernare Ivàlua, Xavier Cuadras Morató, care în timpul discursului său au subliniat că: „Evenimente precum cel de astăzi ajută la promovarea culturii evaluării și, atunci când sunt realizate în colaborare, ne permit să mergem mai departe, ajutând politici mai bune și o țară mai bună”.
La 8 iulie 2015, Parlamentul Cataloniei a aprobat Legea 17/2015, privind egalitatea efectivă a femeilor și bărbaților, cu scopul de a face pe deplin efectiv dreptul fundamental conform căruia bărbații și femeile trebuie să se bucure de egalitatea de tratament și de șanse în toate domenii ale vieții. Pentru a evidenția logica transversalității de gen, evaluarea a avut participarea unor grupuri și organizații de apărare a drepturilor femeilor care participă la Consiliul Național al Femeilor din Catalonia (CNDC) și la Observatorul Egalității de Gen. Secretarul Egalității, Mireia Mata Solsona și directorul Centrului de Studii Juridice și Formare Specializată, Encarna Bodelón González, au participat și ei la evenimentul desfășurat la sediul ICD.
Principalele concluzii ale acestei evaluări se remarcă următoarele:
Legea 17/2015 urmărește o schimbare structurală și multidimensională care trebuia realizată prin lansarea unei serii de instrumente și acțiuni.
Legea, un cadru necesarLegea a contribuit la schimbarea discursului în jurul problemei de gen atât în administrație, cât și în domeniile sectoriale vizate. A fost un instrument util pentru a acorda centralitate drepturilor femeilor și problemei de gen, a contribuit la răspândirea instrumentelor de promovare a egalității și a făcut posibile mai multe revendicări în acest domeniu.
Rezistențe instituționale și individualeAlocarea insuficientă a resurselor pentru executarea și monitorizarea Legii, angajamentul politic insuficient și tendința de a abdica responsabilitatea pentru problemele de gen au limitat implementarea Legii și capacitatea acesteia de transformare.
Îmbunătățiri în egalitatea efectivă a femeilor și bărbaților, dar neomogene în funcție de zonăLegea a fost un instrument util pentru a îmbunătăți egalitatea efectivă a femeilor și bărbaților în ceea ce privește vizibilitatea, recunoașterea și puterea și luarea deciziilor. Cu toate acestea, stagnarea persistă în domenii-cheie pentru realizarea egalității efective și nu s-au înregistrat progrese în ceea ce privește reducerea inegalităților în domeniul muncii casnice și al îngrijirii.
Ivàlua a întocmit o serie de recomandări pe baza evaluării, deși majoritatea indică în direcția multora dintre acțiunile care sunt deja implementate de Departamentul de Egalitate și Feminism.
Îmbunătățirea monitorizării implementării și realizărilor Legii. Colectați indicatori ai execuției acțiunilor în cadrul Legii și lucrați pentru reducerea decalajului de date de gen pentru a colecta indicatori de rezultate intermediare care să permită evaluarea realizărilor din punct de vedere al transversalității și realizărilor în ceea ce privește acțiunile specifice.Consolidarea structurilor și organizațiilor pentru egalitate. Asigurarea organizațiilor și structurilor instituționale pentru promovarea egalității efective a femeilor și bărbaților de rang instituțional și a resurselor necesare pentru consolidarea angajamentului politic, depășirea rezistenței și transformarea administrației într-un agent lider al schimbării structurale în materie de egalitate.Avansați dincolo de vizibilitatea și prezența femeilor. Încorporează mecanisme proactive pentru a depăși ponderea rolurilor, a stereotipurilor și a practicilor de gen în spațiile de putere pentru a depăși viziunea androcentrică și a interveni în domenii cu inegalități mai mari, cum ar fi domeniul muncii casnice și îngrijirii.sursă: Institutul Catalan al Femeii prezintă evaluarea Legii 17/2015, privind egalitatea efectivă a femeilor și bărbaților