Declarații ale premierului Nicolae-Ionel Ciucă după întâlnirea cu reprezentanții administrației publice locale din județul Suceava
[CHECK AGAINST DELIVERY]
Nicolae-Ionel Ciucă: Bună ziua! Am participat astăzi la un eveniment foarte important pentru noi toți – este vorba despre un angajament pe care l-am asumat împreună cu premierul Ucrainei în aprilie, când am fost în vizită la Kiev, și, iată, am reușit ca primul punct de trecere a frontierei să fie inaugurat, astăzi, la Vicovul de Sus. Este, practic, o continuitate de prezență și de măsuri care au fost luate atât la nivelul autorităților locale, cât și la nivel guvernamental și am dorit să ajung la primărie, la Vicovu de Sus, împreună cu domnul președinte Flutur, președintele Consiliului Județean, și să le mulțumesc tuturor primarilor care sunt în responsabilitatea administrării localităților de-a lungul graniței cu Ucraina, pentru efortul pe care l-au făcut, implicându-se încă din prima zi a începerii conflictului din Ucraina în tot ceea ce a însemnat sprijinul și spiritul de solidaritate pe care l-au arătat cetățenii români, în mod deosebit sucevenii și, totodată, am reușit în perioada aceasta scurtă de timp, cât am avut întâlnirea cu autoritățile locale, să discutăm problemele pe care dumnealor le au și, desigur, alte propuneri care vin să asigure și să mărească această capacitate de mobilitate, aflând, totodată, de proiectele pe care le au în derulare. De asemenea, am putut să constat cu mare plăcere că la nivelul orașului Vicovu de Sus există proiecte pe fonduri europene în valoare de peste 20 de milioane de euro și am apreciat foarte mult modul în care arată localitatea și, în mod deosebit, faptul că există un spirit și o voință să continue să se dezvolte. Vorbim de o localitate de 17.000 de locuitori, care are cel mai mare liceu din județ și care are la școală înscriși peste 4.000 de copii. Ca atare, măsurile pe care le luăm trebuie să fie coordonate în deplină înțelegere cu autoritățile locale, astfel încât să nu perturbăm viața în orașul Vicov, ci să facem în așa fel încât să îi sprijinim și să putem să venim cu măsuri care să asigure dezvoltarea comunității. Folosesc acest prilej pentru a le mulțumi locuitorilor orașului Vicov pentru tot ceea ce fac și pentru modul în care au înțeles să se sprijine, să se coordoneze cu autoritățile locale.
Reporter: Ce măsuri vor fi luate concret pentru mărirea infrastructurii?
Nicolae-Ionel Ciucă: Am discutat cu arhitectul şi șeful de proiect la nivelul Primăriei şi există deja două proiecte care sunt în analiză. Măsuri concrete în perioada imediat următoare vor fi asigurate și dezvoltate împreună cu Ministerul Transporturilor, astfel încât să poată să fie realizate sensuri giratorii care să fluidizeze circulația și, desigur, niște benzi suplimentare la actualele căi de comunicații, care să asigure, de asemenea, refugiu pentru a nu se crea blocaje în trafic. Totodată, există o variantă de drum ocolitor care este prevăzută în Programul „Anghel Saligny” și, de asemenea, cea de-a doua variantă este cea a unui drum de-a lungul graniței, care să lege localitatea Vicovu cu ruta principală de transport. De asemenea, și locuitorii din Ulma, prin primarul lor, își doresc foarte mult să facem în așa fel încât și punctul de trecere a graniței de la Ulma să fie operaționalizat și să continue să asigure mobilitatea cetățenilor români și ucraineni de-a lungul graniței.
Reporter: Ați stabilit ceva în legătură cu energia, plafoane, prețuri, compensare? Ne puteți spune care sunt concluziile după discuțiile de ieri?
Nicolae-Ionel Ciucă: Concluziile au fost stabilite, nu neapărat ieri. Ieri a fost o decizie pe care am luat-o pe marginea unor formate şi date de lucru pe care le-am avut împreună cu instituțiile care lucrează în domeniu şi au responsabilitatea pentru tot ceea ce înseamnă sectorul energetic din țara noastră și am convenit că vom continua să asigurăm prețul de 0,68 de bani pentru cetățenii care consumă până într-o sută de kilowați, 0,80 de bani pentru cei care consumă până în 255 de kilowați. Același preț va fi și pentru cei care consumă peste 255 până la acest plafon, dar ce depășește va avea un alt nivel de plată și este luată în calcul acea sumă pe care ați vehiculat-o, de 1,3 lei. De asemenea, pentru IMM-uri s-a stabilit să menținem acea sumă de un leu pe kilowatt, iar pentru marii consumatori, 1,3 lei, urmând ca toate aceste elemente tehnice să fie cuprinse într-un proiect de ordonanță de urgență.
Reporter: Compensarea se va face la producător?
Nicolae-Ionel Ciucă: Nu am stabilit detaliile tehnice. Producătorii sunt cei care în acest moment beneficiază de anumite venituri suplimentare, iar la producător, peste anumite niveluri de preț se va impozita, astfel încât banii obținuți din impozit la producător ca să putem să acoperim sumele pe care le folosim la compensare.
Reporter: Urmează până în 2025 să fie valabile măsurile astea de compensare?
Nicolae-Ionel Ciucă: Este foarte dificil să stabilim un ecart de timp atât de mare. Trebuie să vedem că numai anul acesta am venit cu a treia ordonanță și este nevoie să avem flexibilitatea necesară să putem să ne adaptăm la toată această dinamică. Este important să ne protejăm cetățenii vulnerabili, este important să ne protejăm IMM-urile. Ce este important? Să ne protejăm inclusiv consumatorii mari, pentru că practic, discutăm de competitivitatea produselor românești, care ne asigură menținerea în piață.
Reporter: Pentru un an, deocamdată?
Nicolae-Ionel Ciucă: În acest moment, probabil că vom merge pe încă un an de zile, începând cu 1 ianuarie.
Reporter: Cu cât vor crește pensiile de la 1 ianuarie? Ne puteți spune un procent? Care vor fi ajutoarele pe care le vor primi vârstnicii care au venituri mici?
Nicolae-Ionel Ciucă: În acest moment, așa cum am subliniat de fiecare dată și subliniez din nou acum, știu că este o discuție legată de faptul că trebuia să fi avut, cel puțin nu trebuia, ne-am angajat să avem un proiect de buget cât mai repede posibil, la sfârșitul lunii octombrie. Nu am reușit acest lucru, pentru că este pentru prima dată, în România, când se realizează bugetarea pe programe, or fiecare minister trebuie să își asigure proiectarea bugetului și încărcarea datelor pe programe, și nu am reușit să finalizăm. Dar, vă pot da asigurări că până la jumătatea lunii decembrie, așa cum am discutat calendarul, vom avea bugetul aprobat în Parlament. Pentru ceea ce am cuprins în proiectul „Sprijin pentru România”, măsurile vor continua până la finele anului, așa cum ne-am angajat și, desigur, ele vor continua și în anul viitor. Valoarea pensiilor și a salariului minim urmează să fie decise în funcție de datele finale. În acest moment, sigur, există acest angajament ca pensiile să fie crescute în limita inflației, deci cu cât a crescut inflația, să putem să acoperim această pierdere în bugetul fiecărei familii…
Reporter: Inflația din ce an? 2022? 2023?
Nicolae-Ionel Ciucă: Anul acesta… Și, de asemenea, să identificăm celelalte măsuri pe care putem să le luăm pentru cetățenii vulnerabili. Și vă rog să aveți încredere că, așa cum nu i-am lăsat să sufere până acum, nu-i vom lăsa nici anul viitor. Ca atare, măsurile pe care noi le-am adoptat cu cei 50 de euro la fiecare două luni vor continua și în anul viitor și, desigur, vom găsi și alte soluții pentru a putea să-i sprijinim.
Reporter: Taxele și impozitele locale cu cât vor crește?
Nicolae-Ionel Ciucă: E o decizie care urmează să fie luată în Parlament.
Reporter: Așadar, pensiile vor fi indexate la valoarea inflației, deci ar putea ajunge și la un 15%?
Nicolae-Ionel Ciucă: Până în acest moment, rata inflației în România este în jur de 15%, peste 15%.
Reporter: Pensiile speciale ale parlamentarilor care nu apar în raportul Băncii Mondiale. Există vreun motiv pentru asta?
Nicolae-Ionel Ciucă: Nu știu să vă răspund. Nu știu dacă există un motiv. Este studiul Băncii Mondiale. Nu am discutat aplicat pe un subiect anume.
Reporter: Adică se dorește eliminarea lor?
Nicolae-Ionel Ciucă: Nu pot să mă pronunț pe ceva despre care nu știu. Bine, vă mulțumesc.
Reporter: Ați luat în calcul să candidați la președinția României?
Nicolae-Ionel Ciucă: Am luat în calcul un singur lucru, să îmi văd în continuare, împreună cu membrii cabinetului, de responsabilitatea pe care o avem să guvernăm țara în această perioadă deosebit de grea și să găsim soluții pentru a trece prin toată această avalanșă de situații, care nu sunt deloc ușoare pentru nimeni, nici pentru România, nici pentru celelalte țări din jurul nostru și nici pentru Europa. Ați văzut că sunt probleme deosebit de complicate și în țările mai dezvoltate decât România. Este clar că tot ceea ce s-a întâmplat prin declanșarea agresiunii forțelor armate ruse în Ucraina a produs o destabilizare în tot ceea ce înseamnă viața noastră de zi cu zi și vedem care sunt efectele întreruperii lanțurilor de producție, vedem care sunt efectele întreruperii asigurării produselor agroalimentare și, de aici încolo, tot ceea ce a însemnat creșterea inflației și a prețurilor la bunurile de consum. Vă mulțumesc!
Reporter: Va da bani Guvernul pentru a acoperi datoria pentru Termoenergetica?
Nicolae-Ionel Ciucă: Am avut eu întâlniri personale cu domnul primar, în mai multe rânduri. Am rugat să vină cu o soluție tehnică vizavi de ceea ce se întâmplă cu sistemul de termoficare în Capitală și există mai multe soluții. Una dintre ele este, sigur, solicitarea de la domnul primar să putem să asigurăm o parte din banii care sunt necesari pentru Termoenergetica. Și o altă soluție este aceea de a mări plafonul de îndatorare la nivelul Capitalei, astfel încât să poată să împrumute bani și să achite datoriile pentru această instituție. Vă mulțumesc!