#Spania – Secretarul de stat pentru Securitate, Rafael Pérez, a semnat în această joi Instrucțiunea 1/2023, care include această măsură ca o întărire a inițiativelor adoptate de departament împotriva așa-numiților „agresori persistenti” care repetă acte de violență sexistă.
Inițiativa, care a fost anunțată în decembrie anul trecut de ministrul de Interne, Fernando Grande-Marlaska, încorporează criteriile exprimate în rapoartele lor favorabile respective de către Parchetul Camerei Delegate pentru Violența asupra Femeii a Procuraturii Generale a Statului și a Statului. procuror general.
În conformitate cu aceste orientări, Instrucțiunea 1/2023 stabilește că agenții Poliției Naționale sau Gărzii Civile însărcinați cu executarea planului personalizat de securitate prevăzut în fiecare caz activat în Sistemul Viogén vor informa femeia care urmează să fie protejată dacă atacatorul ei a fost semnalat. de către alta sau alte victime anterioare ale violenței de gen dacă această împrejurare constituie un factor de risc deosebit pentru ea și pentru persoanele care depind de ea.
În niciun caz această comunicare nu poate fi efectuată în mod sistematic sau general, dar agenții însărcinați cu pregătirea evaluării riscurilor trebuie să examineze fiecare caz concret și să evalueze diverse aspecte, inclusiv gradul de risc pe care istoricul agresorului îl prezintă pentru actualul său partener. nevoie ca ea și mediul său să le cunoască pentru a-și îmbunătăți percepția asupra pericolului în care se află.
În ceea ce privește antecedentele, polițiștii vor evalua doar comportamente de natură violentă sau care ar fi presupus un anumit risc pentru siguranța femeii agresate sau a mediului acesteia raportat de victimele anterioare în ultimii cinci ani. Și sunt excluse din această evaluare acele fapte prescrise sau asupra cărora existența achitării sau a respingerii libere a procedurii judiciare este consemnată în Sistemul Viogén.
În plus, polițiștii trebuie să raporteze gravitatea acestui istoric de nivelul de vulnerabilitate al victimei lor pentru a determina dacă aceasta din urmă ar trebui să cunoască acest lucru pentru a se implica activ în autoprotecția lor.
În cazul în care analiza acestor factori și a celorlalți indicatori utilizați pentru efectuarea evaluării riscului polițienesc o recomandă, comunicarea antecedentelor învinuitului către victima acestuia va avea loc în acele cazuri considerate a fi de risc mediu de relevanță deosebită, astfel considerate. deoarece acestea combină Împrejurări care cresc semnificativ probabilitatea ca agresorul să exercite asupra femeii violențe foarte grave sau letale, mari sau extreme.
În orice caz, și cu respectarea prevederilor Legii organice 7/2021, din 26 mai, privind protecția datelor cu caracter personal prelucrate în scopul prevenirii, depistării, cercetării și urmăririi penale a infracțiunilor și executării sancțiunilor penale, comunicarea către victimă se va limita la a sublinia că agresorul ei are antecedente de violență sexistă în Sistemul Viogén, fără a oferi detalii suplimentare cu privire la evenimentele anterioare care i-au fost atribuite.
bătăuși persistenti
Instrucțiunea 1/2023 a Secretarului de Stat pentru Securitate întărește astfel strategia promovată de acel centru de management încă din 2021 pentru prevenirea cercului vătămător al violenței comise de „agresori persistenti”, iar pentru aceasta încorporează și concluziile și recomandările făcute de analiza Poliției. grup convocat de ministrul de Interne în ianuarie anul trecut pentru a examina creșterea crimelor sexiste.
Una dintre recomandările convenite în acel for și cuprinsă în ordinul Secretarului de Stat este intensificarea măsurilor de monitorizare și supraveghere a oricărui agresor al femeilor și, în special, a recidivelor. De asemenea, aprofundați ancheta în mediul victimei (rude apropiate, vecini, prieteni sau contacte virtuale…), unde apar adesea date care permit o ajustare mai precisă a pericolului latent existent în relația conflictuală.
Printre alte noutăți, Instrucțiunea 1/2023 introduce o nouă funcționalitate în Sistemul Viogén astfel încât, atunci când detectează existența unui recidivant, și indiferent de nivelul de risc atribuit cazului concret, generează o procedură care va fi automat sesizată autorităților judiciare și fiscale competente, care vor îmbunătăți informațiile de care dispun instanțele și Parchetul la luarea deciziilor pe care le consideră oportune.
Această luare în considerare a unui „caz persistent” se va reflecta și în mod automat în orice documentație manipulată de polițiștii însărcinați cu protejarea victimelor lor actuale și anterioare.
Instrucțiunea secretarului de stat dispune agenților ca, la momentul informării persoanei acuzate de violență de gen că este supusă controlului și monitorizării poliției, să îi informeze și că măsurile convenite în cazul lor pot fi extinse la alte victime anterioare.acţiunii sale agresive. Această inițiativă va fi reprodusă în cazul agresorilor recidivisți încarcerați care, din cauza unui permis sau a expirării pedepsei, pot părăsi centrul penitenciar.
De asemenea, agenții trebuie să maximizeze verificarea respectării măsurilor de protecție judiciară emise împotriva unui recidivant, precum ordinele de restricție, și în cazurile în care aleg să solicite Parchetului să atribuie un dispozitiv de control telematic pentru a-l ține monitorizat, în raportul vor evidenția că există plângeri împotriva lui de la victime anterioare în Sistemul VioGén și că această împrejurare presupune un risc specific notabil de reiterare penală.
În plus, atunci când recidivătorul este scufundat într-un caz de relevanță deosebită cu un nivel de risc mediu, ridicat sau extrem, specialiștii din poliție vor actualiza evaluarea riscurilor cu care se confruntă victimele anterioare cu cazuri active în Sistemul Viogén și vor contacta cu acele femei care au fost deja agresate de același subiect dar cazul lor este inactiv de maxim 90 de zile, astfel încât să-și sporească măsurile de precauție. În acest sens, tehnicienii ministerului studiază deja mecanisme de amânare a inactivării dosarelor deschise în sistem.
În sfârșit, și după evaluarea ca fiind foarte pozitivă experiența constituirii unui grup de lucru al poliției pentru a analiza fiecare dintre omuciderile sau crimele din cauza violenței de gen comise în 2022 și evaluarea răspunsului poliției în acele cazuri în care a existat o plângere prealabilă a femeii victime. , Instrucțiunea 1/2023 creează Comisia de Evaluare și Urmărire a Cazurilor Letale de Violență de Gen.
Toți actorii integrați în Sistemul VioGén vor participa la acest grup de lucru, care va fi constituit în sfera Zonei Violență de Gen a Secretarului de Stat pentru Securitate. Masa va ține cel puțin o întâlnire lunară regulată, prima dintre care este programată pentru 23 februarie. De asemenea, poate fi convocat în mod extraordinar atunci când se consideră oportun, cu scopul de a obține îmbunătățiri în practicile poliției pentru prevenirea acestor infracțiuni sexiste.
Logo-ul Viogen.
Mai multe informatii Intern analizează cu experți din cadrul forțelor de poliție crimele sexiste comise în 2022 (01.10.2023) Grande-Marlaska evidențiază sistemul VioGén ca „model internațional de referință” în răspunsul la violența sexistă (16.12.2022) Etichete: violența de gen Sursa: Guvernul Spaniei – Interior lansează protocolul de alertare a victimelor violenței de gen dacă agresorii acestora sunt recidivă