Galerie foto
Ceremonia de semnare a Memorandumului de înțelegere între Romgaz și SOCAR
[Check against delivery]
Nicolae-Ionel Ciucă: Bună ziua! Domnilor miniștri, doamnelor și domnilor, așa cum anunțam în debutul ședinței de guvern, în această după-amiază a avut loc o întâlnire între reprezentanții Ministerului Energiei din Azerbaidjan și Ministerul Energiei din România, a celor două companii naționale – SOCAR din Azerbaidjan și Romgaz din România – care vor fi implicate direct în acest proiect, un proiect pe care îl așteptăm cu foarte mare interes, pentru că este un proiect nou atât pentru noi, cât și pentru Azerbaidjan. Făceam mențiunea că, la întâlnirea bilaterală pe care am avut-o la 1 octombrie, la Sofia, cu președintele Azerbaidjanului, domnul Aliyev, am discutat despre posibilitatea demarării unui astfel de proiect. Iată că, la nici trei săptămâni, are loc demararea procesului prin care acest proiect să poată să fie implementat, implementare care va demara cu un studiu de fezabilitate finanțat în comun de către ambele părți, iar la final sperăm să avem cele două terminale, de o parte și de alta, de pe malul estic și pe malul vestic al Mării Negre, astfel încât să putem să diversificăm și să suplimentăm, să complementăm coridoarele de transport a gazului din bazinul Mării Caspice către Europa. În întâlnirea bilaterală pe care am avut-o anterior acestei ceremonii de semnare, am discutat, de asemenea, celelalte elemente de colaborare în ansamblul consistent al parteneriatului strategic pe care îl avem cu Azerbaidjanul.
În continuare, căutăm împreună soluții pentru materializarea aducerii gazelor din Marea Caspică prin Conducta TransAnatolia – Turcia, Bulgaria, România- și din România, desigur, către celelalte țări beneficiare, una dintre ele fiind Republica Moldova. Este un angajament al nostru și al Azerbaidjanului, să putem să sprijinim Republica Moldova, cu cantitatea de gaze necesare. Desigur, sunt celelalte proiecte care vizează dezvoltarea capabilităților de energie verde. Sunt proiecte pe care am convingerea că împreună le vom pune în valoare, ținând cont de capacitatea de producere a energiei verzi în bazinul Mării Caspice, complementar cu capacitatea de producere a energiei verzi în Marea Neagră și pe teritoriul României. Sunt surse de energie necesare în Europa și la care avem împreună o contribuție consistentă. Îi felicit pe cei doi directori semnatari ai memorandumului și așteptăm să vedem în foarte scurt timp studiul de fezabilitate finalizat. Ne-am angajat ca o companie internațională să deruleze studiul de fezabilitate și în felul acesta să avem garanția că el va fi adus la bun sfârșit, într-o perioadă scurtă de timp, pentru că avem nevoie de acest gaz și de construcția capabilităților într-un timp foarte scurt. Vă mulțumesc, vă felicit și aștept să vedem rezultate!
Dan Cărbunaru: Mulțumesc, domnule prim-ministru, pentru mesajul dumneavoastră! Îl rog pe domnul ministru al energiei, Virgil Popescu, să prezinte detaliile din perspectiva ministerului pe care îl conduce. Vă rog!
Virgil Popescu: Dragi prieteni din Azerbaijdan, domnule ministru al Economiei, domnule ministru al Energiei, domnule prim-ministru, dragi colegi. Astăzi punem bazele unui nou coridor de transport energie între Marea Caspică și Marea Neagră. Vă reamintesc că, în marja conferinței din septembrie de la București, unde colegul nostru, domnul ministru al Energiei din Azerbaidjan, a fost prezent, am pus bazele coridorului de transport ”energie verde”, legând Marea Neagră de Marea Caspică. Practic, punem bazele celui de-al doilea coridor de transport de energie și din România către restul Europei. România devine un nod important, un cub energetic atât de energie electrică, cât și de gaze naturale, și împreună cu colegii din Azerbaidjan, ţară cu care avem un parteneriat strategic pe care vrem să îl dezvoltăm pe mai multe părți, nu numai pe partea de aprovizionare cu gaze naturale, vrem să dezvoltăm investițiile în România și vrem să contribuim la securitatea energetică a acestei regiuni și a Europei. Le mulțumesc încă o dată pentru vizita de astăzi, făcută foarte repede, după ideea domnului prim-ministru și a președintelui Aliyev, de la Sofia, după discuțiile de la Sofia, și cred că, în foarte scurt timp, putem să venim exact să prezentăm următoarele faze și etape ale acestui proiect. Mulțumesc!
Dan Cărbunaru: Mulțumesc foarte mult, domnule ministru! Dau cuvântul domnului Mihail Jabbarov, ministrul economiei din Azerbaidjan.
Mihail Jabbarov: Dragi colegi, stimaţi miniştri, stimate domnule prim-ministru, mă bucur să fiu în România. Azerbaidjan şi România au relații foarte strânse, de mult timp. Este o relaţie de parteneriat strategic. Îi mulţumesc domnului prim-ministru şi colegilor. Am discutat o serie de chestiuni legate de extinderea cooperării noastre bilaterale; energia este un domeniu în care această cooperare deja există. Așa cum știți, SOCAR, care e cea mai mare companie de stat din Azerbaidjan, este prezentă pe piața românească de peste un deceniu și va contribui la derularea acestui proiect, după implementarea studiului de fezabilitate comun. Ambele noastre companii, ambele țări își vor dezvolta cooperarea în domeniul energetic. Este o inițiativă importantă, sprijinită de cele două țări. Azerbaidjanul, după cum știți, contribuie deja la securitatea energetică a unor țări europene. De asemenea, potrivit memorandumurilor deja semnate între președintele Azerbaidjanului și președintele Comisiei Europene, intenționăm să dublăm furnizarea de gaze către Europa până în 2027 și în acest sens există o serie de activități pe care le analizăm; colaborăm cu parteneri internaționali și alte țări terțe, pentru a ne asigura că această inițiativă se va implementa la timp și pe deplin.
De asemenea, avem şansa de a discuta şi alte elemente din cadrul cooperării noastre economice şi în special acum, în cazul energiei, inclusiv, dar nu numai, cooperarea în domeniul energiilor din surse regenerabile. Profit de acest prilej pentru a mulţumi primului ministru şi colegilor din partea română pentru ospitalitate în această vizită. Mulţumesc foarte mult.
Dan Cărbunaru: Mulţumesc, domnule ministru. Acum l-aş invita pe domnul Parviz Shahbazov, ministrul energiei din Azerbaidjan, să prezinte şi dânsul remarcile sale.
Parviz Shahbazov: Mulţumesc foarte mult. Şi eu doresc să-mi exprim mulţumirile excelenţei sale, domnul prim-ministru, şi domnului ministru al energiei pentru că au primit delegaţiile noastre azi aici. Ceea ce facem noi azi este menit să extindă cooperarea noastră intensivă în domeniul energetic. Vom începe încă un proiect care va duce și mai departe cooperarea în domeniul energiei între noi. În același timp, așa cum s-a menționat deja aici, pe lângă proiectul de a aduce în mai multe țări, din Azerbaidjan, prin Georgia, România, Ungaria, avem o cooperare în domeniul surselor regenerabile de energie și acest proiect este o referință importantă în acest domeniu. Vreau să mulțumesc încă o dată pentru modul în care am fost găzduiți și sper că vom continua parteneriatul nostru strategic în special în domeniul energiei și pe viitor. Mulțumesc încă o dată.
Dan Cărbunaru: Cu aceste declarații, încheiem aici ceremonia de semnare a memorandumului și vă dorim tuturor o zi bună!