#Madrid –
Acțiunile de cercetare-dezvoltare au devenit un instrument fundamental pentru generarea de cunoștințe preventive. În cadrul acestui demers, Institutul Regional pentru Securitate și Sănătate în Muncă (IRSST) a desfășurat, prin Catedra IRSST-UC3M, al III-lea Workshop de Creativitate pentru transformarea digitală în domeniul sănătății și securității în muncă.
Această conferință a servit la prezentarea proiectului C4DX-inOHS „Creativitate pentru transformarea digitală a securității și sănătății la locul de muncă protejând Kinesphere”. Maribel Sánchez Segura, profesor la Departamentul de Informatică al Universității Carlos III din Madrid, a fost responsabilă de publicarea acestei noi provocări care constă în promovarea creativității în jurul dezvoltării de idei de transformare digitală care contribuie la generarea de valoare pentru organizații, afaceri și societate, în toate acele domenii în care poate fi o pârghie pentru promovarea durabilității, competitivității și productivității.
Evenimentul a fost deschis de Santiago Villalba, șeful Unității de Studiu Tehnic, Inovare și Dezvoltare a IRSST, care a subliniat importanța acestor evenimente pentru promovarea muncii de calitate. În plus, el a descris motivele care determină IRSST să susțină toate evenimentele care promovează tehnologia pentru a ajuta la îmbunătățirea mediului de lucru al lucrătorului.
Atelierul a început cu intervenția lui Gabriel Rodríguez del Río, șeful zonei de siguranță și sisteme de management PRL la Quironprevención, care a încercat să răspundă la întrebarea „este kinesfera lucrătorilor suficient de protejată?” În acest sens, a vorbit despre subiectele în curs pe care le mai regăsim în prevenirea riscurilor profesionale.
În continuare, Sonia Rosa Aranda, directorul serviciilor de prevenire la Universitatea Carlos III, a fost însărcinată să arate modul în care propriile servicii de prevenire afectează siguranța pasivă și activă a kinesferei lucrătorilor, evidențiind „toată munca pe care a fost dificilă pentru oamenii să fie conștienți de riscurile pe care le riscă în munca lor”.
Profesorul de la Universitatea Carlos III din Madrid, Fuensanta Medina-Domínguez, a prezentat rezultatele Metodologiei Agile-Delphi aplicate la prevenirea riscurilor profesionale.
Actul s-a încheiat cu intervenția directorului general al Muncii și manager al IRSST, Silvia Marina Parra. Managerul a evidențiat valoarea acestor inițiative în diseminarea culturii preventive și a prevenirii riscurilor profesionale. Marina Parra a fost însărcinată cu livrarea premiilor studenților care au câștigat Premiul „Creativitate pentru transformarea digitală în sănătatea și securitatea în muncă”.
Premiul I a revenit proiectului ‘Posture Tags’, proiectat de Rebeca Ariño Olivares, Fabiana Alexandra Calles Pestana, Diana Gallardo de Pedro, Laura Barragán Álvarez și María de la Corte Arnao, premiul al doilea fiind proiectul ‘KinoSim’, Pregătit de Mario Maroto Jiménez, Álvaro Hernández González, Cosmin Octavian Petre Carastoian, Eloy Garoz Pérez, Roberto López Muro, Mario García Hidalgo și Varvara Brezgina. Aceste premii sunt dotate cu 800, respectiv 500 de euro.
Sursa: Comunitatea Madrid – IRSST acordă premiile „Creativitate pentru transformarea digitală în sănătatea și securitatea în muncă”.