#Madrid –
Revenirea la muncă după perioada de vacanță poate produce uneori anxietate sau presiune emoțională, motiv pentru care Institutul Regional de Securitate și Sănătate în Muncă (IRSST) din Comunitatea Madrid a abordat această problemă în programul său săptămânal de radio Madrid Works.
Plictiseala, oboseala, dezamagirea sau starea generala de rau sunt cateva dintre senzatiile pe care le experimenteaza unii oameni cand se intorc la munca. Olga Merino Suárez, coordonatorul regional de prevenire a riscurilor profesionale pentru Madrid și Castilla la Mancha al FREMAP, a oferit ascultătorilor sfaturi pentru a evita așa-numitul sindrom post-vacanță, subliniind că „este un proces de adaptare la schimbare, nu o patologie. în sine.” și subliniind că „este ceva normal care are o parte pozitivă a mediului de lucru prezentat ca o activitate în care ne putem dezvolta personal.”
În cadrul intervenției sale în programul Madrid Works, reprezentanta FREMAP a oferit câteva chei pentru a se readapta la muncă în cel mai bun mod posibil după o perioadă de vacanță, arătând că „specialiștii recomandă ca încorporarea să fie lină și progresivă, adică Să ajustăm programele. între perioada de vacanță și perioada ocupațională, modificând treptat rutina și ajustând așteptările privind asumarea responsabilităților și sarcinilor de acoperit.”
În mod complementar, Olga Merino a evidențiat importanța păstrării timpului pentru petrecerea timpului liber „făcând o activitate care să ne aducă bunăstare și satisfacție. De exemplu, o jumătate de oră pe zi pentru acțiuni precum o plimbare sau o întâlnire pentru o cafea.” Scopul este de a stabili un echilibru între satisfacție și obligație, în limita a ceea ce permit programul de lucru.
În cele din urmă, în cadrul interviului a fost evidențiată importanța sănătății emoționale ca valoare de protejat și păstrat „nu doar pentru că face parte dintr-o obligație legislativă, ci pentru că tulburările psihice și de comportament reprezintă în prezent a doua cauză a zilelor de concediu. o tendință ascendentă și implică un cost personal și economic.” De aceea, Olga Merino și-a încheiat intervenția indicând că „cum avem grijă de angajații noștri este o prioritate absolută atunci când ne definim ca brand și ca companie”.
Cu scopul de a educa în prevenirea riscurilor profesionale, de a genera o cultură preventivă și de a se asigura că aceasta este stabilită în strategia organizațiilor, Institutul Regional de Securitate și Sănătate în Muncă acționează prin instruire, informare și conștientizare privind securitatea și sănătatea în muncă. în fiecare luni în spațiul Madrid Works, difuzat de Onda Madrid și regizat de Javier Peña.
Sursa: Comunitatea Madrid – IRSST oferă sfaturi pentru a evita așa-numitul sindrom post-vacanță