#Spania – Ministrul Locuinței și Agendei Urbane, Isabel Rodríguez, în timpul discursului său în Congresul Deputaților. (EFE)
Distribuie pe Ministrul Locuinței și Agendei Urbane, Isabel Rodríguez, a susținut în Congres validarea Decretului Regal-Lege 1/2024, din 14 mai, care extinde măsurile de suspendare a lansărilor de locuințe obișnuite pentru protecția grupurilor vulnerabile, care a fost aprobat de Consiliul de Miniștri din 14 mai.
„În doar 12 ani, am văzut cum există două modele pentru a face față unei crize și s-a confirmat că rețeta acestui Guvern a fost pozitivă. S-a demonstrat că poți ieși dintr-o criză ajutând cetățenii și îmbunătățind economia”a declarat ministrul în discursul său pentru a solicita sprijinul Camerei, având în vedere că „nevoie extraordinară și urgentă” a recurge la figura unui decret-lege regal.
În cele din urmă, Congresul Deputaților a validat Decretul-lege regal de suspendare a lansărilor de credite ipotecare cu 347 de voturi pentru, niciun împotrivă și o abținere.
În acest fel, după cum a subliniat ministrul Locuinței și Agendei Urbane, „O măsură anticriză este extinsă pentru a atenua presiunea economică asupra familiilor”. „Creștem bine când creștem împreună și pe această cale de recuperare nu putem lăsa pe nimeni în urmă”a adăugat. „Nu este vorba de a susține Guvernul sau de a opta pentru o opțiune politică, ci mai degrabă de a asigura interesele cetățenilor, cărora le datorăm cu toții.”a subliniat el.
La finalul dezbaterii parlamentare, ministrul a mulțumit pentru dispoziția favorabilă exprimată de grupurile Camerei și a adăugat că, având în vedere importanța politicilor locative, validarea de astăzi „nu va fi singurul lucru” si asteapta „continua să se ajungă la un consens”.
Acțiuni complementare”Prelungirea moratoriului privind evacuările din cauza neplatei plăților ipotecare completează pachetul de acțiuni care au făcut parte din scutul social activat pentru atenuarea efectelor derivate din situația internațională, care a provocat o înăsprire fără precedent a politicii monetare odată cu creșterea a ratelor dobânzilor”Isabel Rodríguez a mai subliniat. „Deși este adevărat că nivelul ratelor dobânzilor s-a stabilizat în acest an și că Banca Centrală Europeană tocmai le-a redus pentru prima dată din 2019, viitorul este incert, așa cum recunoaște însăși BCE când indică că nu se poate angaja în avans fără cale de tip specific”a adăugat.
Efecte negative datorate evoluţiei ratelor dobânzilorÎn acest sens, ministrul a indicat că „Situația actuală sugerează că efectele negative ale evoluției recente a ratelor dobânzilor se pot extinde în următorii câțiva ani, motiv pentru care este necesară menținerea protecției familiilor care au nevoie de ea.”. „Făcând posibilă suspendarea lansărilor din cauza neplatei creditelor ipotecare pentru a evita situațiile de excluziune socială cu care s-ar putea confrunta aceste persoane în cazul în care își pierd locuința pentru că nu își permit majorarea facturii ipotecare.”.
Măsuri de protecție a debitorilor ipotecariSuspendarea lansărilor pe locuințele obișnuite ale grupurilor deosebit de vulnerabile a fost introdusă prin Decretul-lege regal 27/2012, din 15 noiembrie, privind măsuri urgente de întărire a protecției debitorilor ipotecari.
Acea inițiativă legislativă a fost validată și procesată ca proiect de lege, ceea ce a condus la aprobarea Legii 1/2013, din 14 mai, privind măsurile de întărire a protecției debitorilor ipotecari, restructurarea datoriilor și chiria socială. Suspendarea acestui tip de lansări a fost stabilită pentru o perioadă inițială de doi ani și a fost prelungită cu ocazii succesive pentru a menține protecția celor mai vulnerabile grupuri.
Prima prelungire a fost în 2015 pentru doi ani, a doua în 2017 pentru trei, iar ultima în 2020, în contextul pandemiei, prelungindu-se pe o perioadă de 4 ani până la 15 mai 2024.
Decretul-lege regal validat în această dimineață în Camera Inferioară suspendă procedurile de evacuare din cauza executării silite a reședinței obișnuite în anumite cazuri până la 14 mai 2028.
Concret, suspendarea este aplicabilă în cazurile creditorilor „că le-au fost recunoscute situația vulnerabilă sau circumstanțele economice” care sunt prevăzute de lege. Textul a intrat în vigoare pe 14 mai și a primit astăzi aprobarea Congresului Deputaților în condițiile prevăzute la articolul 86 din Constituția Spaniei.
Mai multe stiri Isabel Rodríguez: „Soluția la problema locuințelor trebuie să transcende… Legea locuinței: ce reglementează și cum funcționează? Etichete: loc de locuit SIDA Sursa: Guvernul Spaniei – Isabel Rodríguez: „S-a confirmat că rețeta acestui Guvern de a ajuta cetățenii și de a îmbunătăți economia a fost pozitivă”