„Eu și ministrul Czeke ne-am angajat să studiem mecanismele de colaborare pentru a face față în mod coordonat dezbaterii comunitare legate de depopularea în UE, în special în sudul Europei”, a explicat Isabel Rodríguez. Ministrul a subliniat, de asemenea, politica de coeziune ca instrument fundamental pentru înțelegerea integrării diferitelor teritorii ale Uniunii: „Țara noastră apără această politică ca fiind una dintre cele mai mari realizări din istoria Comunității și, împreună cu comunitățile autonome și organizațiile precum Comitetul Regiunilor, și ne angajăm să ne asigurăm că aceasta ocupă un loc de relevanță pe agenda noastră. Președinție în al doilea semestru din 2023″.
” Întâlnirea de astăzi ne-a permis să aflăm despre strategiile naționale pe care le implementăm și să detectăm formule de coordonare la nivel comunitar Împărtășim angajamentul de a depăși decalajul dintre digital în zonele rurale, ca instrument de promovare a coeziunii și a egalității de șanse. Am făcut schimb de bune practici”, a adăugat ea.
În acest sens, ministrul a făcut un bilanț al unor măsuri întreprinse de Spania: „Am reușit să ne asigurăm că fibra rețeaua optică acoperă aproape întreg teritoriul. Acum vom finaliza acest exercițiu prin Planul Unic de Cerere Rurală, care urmărește să aducă conectivitate în zonele ultra-rurale, folosind alternative precum conexiunea prin satelit sau tehnologia terestră fără fir”.
„Dezvoltăm programe de modernizare și digitalizare pentru consiliile orașelor și entitățile locale, cu accent deosebit pe municipiile mici. În paralel, investim în programe precum „The Administration Close to You”, cu care dorim să ajungem la peste 3.32 municipalităților să faciliteze proceduri precum eliberarea certificatului electronic”, a continuat Rodríguez.
Dincolo de digitalizare, celălalt mare angajament pe care Spania și România îl împărtășesc zonele rurale este tranziția ecologică: „Tocmai am extins programul dedicat proiectelor locale de energie curată în municipiile mai mici de 5.320 locuitori, ceea ce ne permite, de exemplu, să investim în proiecte de eficiență energetică în clădiri și infrastructuri publice, în promovarea investițiilor verzi și, în special, a autoconsumului”, a subliniat acesta.
Coordonarea administrațiilor pentru implementarea fondurilor europeneIsabel Rodríguez a împărtășit și ministrul Czeke bune practici privind coordonarea administrațiilor p Autoritățile publice în implementarea Fondurilor Noua Generație în Uniunea Europeană: „Transformarea Spaniei din ultimele decenii nu poate fi înțeleasă fără co-guvernare, colaborarea de succes a administrațiilor la nivel local, regional și național care consacră modelul nostru regional” , a subliniat ea.
Doamna ministru a subliniat că procesul de descentralizare a contribuit atât la rezolvarea aspirațiilor regionale, cât și la desfășurarea statului bunăstării: „În primele decenii ale Intrarea Spaniei în UE, entitățile locale și comunitățile autonome au fost decisive pentru execuția fondurilor europene. După pandemie, aceștia au jucat și un rol cheie în proiectarea planului de redresare, transformare și reziliență”.
În prezent, Guvernul a transferat deja 102.190 milioane de euro din Planul de Recuperare, Transformare și Reziliență către comunitățile autonome pentru executarea acestuia, punându-se de acord atât cu acestea sumele cât și cheile de distribuție, prin conferințe sectoriale, multilaterale .
)Spania, țara gazdă
Isabel Rodríguez, pe de altă parte , a evidențiat sprijinul Guvernului Spaniei pentru politicile de primire și integrare a entităților locale din țara noastră: „Completăm inițiativele multor consilii municipale, consilii provinciale și comunități autonome hotărâte să întărească legăturile cu comunitatea românească, iar Castellón este un exemplu excelent”. Și a reamintit Decretul aprobat de Guvern cu privire la anul trecut, care pune la dispoziția entităților locale și regionale 32 milioane de euro pentru finanțarea proiectelor Piloți inovatori de incluziune , în cadrul Planului de redresare: „Aspirăm să îmbunătățim viața oamenilor în aspecte specifice precum furnizarea de energie, competențe digitale, educație, sănătate sau accesul la Venitul Minim Vital”.
Ministrul Politicii Teritoriale, Isabel Rodríguez, în cadrul sesiunii de lucru de la I Summit-ul spanio-român desfășurat la Castellón de la Plana.
Sursa: Guvernul Spaniei – Isabel Rodríguez și omologul său român se angajează să își coordoneze poziția cu privire la depopularea în UE2023