Ministerul de Afaceri Externe din Italia a transmis, joi, Ambasadei Romaniei din aceasta tara o scrisoare prin care este notificata incetarea restrictiilor impuse romanilor din 1 ianuarie 2012, Ministerul Muncii apreciind aceasta decizie, informeaza Mediafax.
„Ne bucura decizia guvernului italian. Prin eliminarea restrictiilor impuse muncitorilor romani si bulgari, executivul italian transmite un semnal important, in acord cu valorile si drepturile fundamentale ale Uniunii Europene. Italia nu mai cere nicio derogare si arata, in acest fel, ca respecta tratatul de aderare a Romaniei si Bulgariei la Uniunea Europeana. Apreciem aceasta decizie, cu atat mai mult cu cat in Italia, traiesc si muncesc aproximativ 1 milion de romani. Italienii ne arata in acest fel ca recunosc plus valoarea pe care romanii o aduc in economiile tarilor de destinatie„, a declarat ministrul Muncii, Sulfina Barbu, citata intr-un comunicat al MMFPS.
Ambasada Romaniei in Italia a anuntat ca joi, la ora 16.17, MAE italian a transmis prin fax scrisoarea directorului general responsabil cu tarile din UE, Mario Bova, prin care este notificata incetarea restrictiilor pe piata muncii din Italia, impuse pentru lucratorii romani, incepand cu 31 decembrie 2011, ceea ce inseamna ca, de la 1 ianuarie 2012, piata muncii din Italia este liberalizata pentru lucratorii romani.
Ultimele demersuri ale Ambasadei Romaniei in Italia, pe tema liberalizarii complete a pietei muncii din Italia, au avut loc pe 16 decembrie 2011. Atunci au fost remise scrisori ale ambasadorului roman in Italia, catre ministrii italieni de externe, muncii si de interne. Demersurile au fost dublate de intalniri cu expertii de resort din institutiile italiene decidente. Scrisoarea partii italiene face referire la demersurile Ambasadei Romaniei in Italia, din 16 decembrie 2011, potrivit MMFPS.
„Decizia Italiei confirma raportul CE din 11 noiembrie care demonstreaza ca romanii au un rol important in economiile tarilor de destinatie (impactul mobilitatii a dus la o crestere de 0,3% la PIB pentru UE-27 si 0,4% pentru UE-15„, arata Ministerul Muncii.
Saptamana trecuta, la intalnirea cu atasatii de munca, ministrul muncii a atras atentia ca in Italia nu exista restrictii majore pe piata muncii, insa ca trebuie o atentie sporita privind contractele de angajare, pentru ca exista inca situatii de munca ilegala, in special, in domeniul ingrijirii la domiciu.
In conditiile in care cei mai multi romani nu fac parte din sindicate, nu au acces complet la informatie, ei urmand sa fie instiintati corect prin ghiduri. Totodata, Ministerul Muncii va supraveghea din ianuarie si va verifica impreuna cu echipele specializate din Italia si firmele care angajeaza cetateni romani, cu contracte de doar patru ore pe zi, desi acestia muncesc cu program normal, iar in cazul lor, asigurarile sociale sunt partial acoperite.
Ultimele date ale Institutului National de Statisticta din Italia arata ca in aceasta tara traiesc si muncesc 968.576 de romani.
Guvernul italian a hotarat sa aplice dispozitii tranzitorii pentru cetatenii romani incepand cu 1 ianuarie 2007. Oficialii italieni au impus atunci restrictii in anumite domenii si au liberalizat piata muncii pentru liber profesionisti. Romanii au putut lucra fara restrictii in agricultura, servicii hoteliere si turism, servicii casnice si servicii de ingrijire, constructii, inginerie, management si munca inalt calificata, munca sezoniera. In toate celelalte domenii, muncitorii romani aveau nevoie de permis de munca.