Ambasada României în Italia găzduiește în perioada 1 octombrie 2022 – 14 aprilie 2022 o nouă expoziție a artistului plastic Vladimir Păun-Vrapciu.
Expoziția intitulată ”Cum am ajuns aici?/Come sono arrivato qui?” reunește o serie de lucrări de pictură și grafică. Una dintre acestea, „24-25 decembrie”, a primit premiul „The Best Artist” și Premiul Special al Juriului Internațional al Bienalei de la Florența. Expoziția reflectă creativitatea ca proces complex care îl implică pe deplin pe artistul Vladimir Păun-Vrapciu. Lucrările expuse îi evocă experiențele din ultimii doi ani, în care lumea pare să se fi oprit din cauza pandemiei de Coronavirus: prins în izolarea impusă, artistul și-a manifestat neliniștea și îngrijorarea ce se regăsesc în întrebarea din titlul expoziției. Unele dintre lucrări, care par a fi colaje, fac aluzie la scene care l-au marcat, la diverse sentimente și resentimente, formând compoziții complexe pline de simboluri. Din perspectiva privitorului, nu este ușor de descifrat amestecul de trimiteri și mesaje, fără descoperirea unor „chei” și oferirea unor explicații. Cert este că frământările artistului ne provoacă și pe noi, privitorii, să ne punem aceeași întrebare „Cum am ajuns aici?”. De fapt, pandemia și amenințarea războiului din apropiere dovedesc fragilitatea existenței umane și aduc mărturie în plus asupra rolului fundamental al artei de a certifica valorile perene ale umanității.
Vladimir Păun-Vrapciu: Arhitect și artist, cu rezultate remarcabile în ambele domenii creative, se află în deplina ascensiune a capacității sale artistice. Ca arhitect câștigă (în anul când era student în ultimul an al Facultății de Arhitectură și Urbanism din București, 2002/2003) realizarea unui proiect organizat de Fundația filantropică OAT FARM (Suceava) sub patronajul Prințului Charles, care a prezidat comisia de evaluare, un proiect reprezentând un așezământ destinat copiilor defavorizați. Proiectele sale arhitecturale au fost selectate pentru diverse Anuale și Bienale în ultimii ani (la Bienala Națională de Arhitectură din România 2018, 2021; la secția de Arhitectură a Bienalei Internaționale din Florența 2022). Ca artist plastic, a străbătut până acum un parcurs impresionant, creându-și un drum în lumea galeriilor de artă din țară și străinătate. Expoziții personale: „Conexiune în Brahma” (organizată în Buzău, orașul său natal, în 2019, apoi la Muzeul Țăranului Român, București, 2019), „Spațiul” (Muzeul Județean Buzău, 2021; Saphira & Ventura Gallery, New York, 2022; Muzeul Țăranului Român, București, 2022), „Cum am ajuns aici?” (Muzeul Țăranului Român, București, 2020; Muzeul de Artă, Târgoviște, 2021; Muzeul National Brukenthal -Sibiu; participări la mai multe expoziții internaționale de renume: la Bienala de la Florența (2019), Salonul Internațional Carrousel du Louvre, Paris (2019), Pavilionul de Artă „Art Safari”, București (2019), Bienala de Artă Contemporană de la Salerno (2020), a 70-a ediție a Bienalei de Desen Contemporan Osten de la Skopje, Macedonia de Nord (2020 – unde a fost selectat dintre 250 de artiști care s-au înscris cu 819 lucrări, și în final a fost distins cu „Premiul Osten” 2020; „acest premiu a revenit de-a lungul timpului unor artiști precum Pierre Soulanges, Henry Moore, Oskar Kokoschka”), la Bienala de Artă și Design de la Florența (2021, unde a fost premiat cu distincția „The Best Artist”, acordată în parteneriat cu World Association of Visual Arts), Bienala Internaționala de Artă „Adriatica”, Barletta, Italia (2021) ș.a.
Vladimir Păun Vrapciu este membru al Ordinului Arhitecților din România, Uniunii Artiștilor Plastici din România și World Association of Visual Arts (WAVA-Art).
Expoziția poate fi vizitată în cadrul evenimentelor publice derulate de Ambasadă în următoarea perioadă, o primă ocazie fiind ediția din 6 octombrie a.c. a ”Serilor Acasă ale Ambasadei”. Mai multe detalii despre participare aici: https://bit.ly/3SyzCfA.
Sursa: Expoziție a artistului plastic Vladimir Păun-Vrapciu la Ambasada României în Italia