Ministrul Economiei și Finanțelor al Generalitat-ului, Jaume Giró, a avertizat astăzi că „economia mondială, precum și economia catalană, intră într-o schimbare de fază caracterizată de incertitudine” Ministrul s-a referit la acest nou scenariu economic în timpul prezentării Raportului anual al economiei catalane pe anul 2021 , un document care analizează în detaliu comportamentul economiei catalane și al mediului acesteia în ultimul exercițiu financiar, precum și cele mai recente tendințe. „Singura rețetă pentru a face față unui scenariu ca cel care ne aflăm în fața noastră este să ne întărim fundațiile, iar acest lucru trebuie să înceapă să se vadă în pregătirea bugetelor Generalitati pentru anul „. „, a asigurat el.

În ciuda contextului de instabilitate, Giró a reamintit „ rezistența extraordinară ” a economiei catalane, care a făcut posibil să facem față cu solvabilitate impactului mare pe care l-a avut pandemia. Astfel, în anul 2021 PIB-ul catalan a crescut intens (5,8%) după contracția istorică a 2008 (- 70, 7%), o creștere care a depășit-o pe cea a Spaniei (5,1%) și a zonei euro (5,4%). „Înainte de pandemie nu ne-am fi putut imagina unde suntem și ce a trebuit să depășim, dar iată-ne. Dacă este un lucru pozitiv pe care l-am învățat din el, este capacitatea de a ne adapta la noile realități pe care societatea noastră și țara noastră în ansamblu le-au dat dovadă”, a adăugat secretarul pentru Afaceri Economice și Fonduri Europene. , Matilde Villarroya.

Deși extinderea puternică a 2021 se explică, parțial, printr-o revenire a redeschiderea economiei, o revigorare atât de intensă nu ar fi fost posibilă fără acțiunea administrațiilor publice, care cu măsuri precum ERTO-uri sau ajutoare directe acordate companiilor au cuprins distrugerea țesăturii productive și creșterea inegalităților. „Protejarea acestei capacități productive latente a fost esențială pentru stimularea economiei odată ce criza sănătății a fost mai controlată”, a subliniat directorul general de analiză și previziune economică, Marta Curto, în cadrul prezentării.

Îmbunătățirea economică a 2021 sa bazat pe o contribuție pozitivă puternică atât a cererii interne ( care a contribuit cu 4,7 puncte procentuale la creșterea PIB) și cererea externă. Sectorul extern a luat avânt, datorită creșterii fluxurilor de bunuri și servicii, consolidării volumului companiilor exportatoare și redresării treptate a turismului. În primele luni de 2022 turismul străin continuă să capete putere datorită încetării multor restricții sanitare și redresării mobilității internaționale, în timp ce perspectivele comerțului exterior cu mărfuri sunt mai nesigure deoarece depind de problemele de aprovizionare și de transport, prețurile la energie și alți factori de producție și tensiunile geopolitice. Evoluție favorabilă tuturor sectoarelor productive majore Toate sectoarele economice majore au înregistrat o creștere pe 2021. Cele mai puternice creșteri au fost în servicii (6,3%) și industrie (5,6%), în timp ce construcțiile și agricultura au înregistrat creșteri mai moderate (1,8%, respectiv 1,5%). Pe parcursul celei de-a doua jumătăți a serviciilor 2021 și timpurii 2022 au fost sectorul care a prezentat mai multe dinamism, în timp ce sectorul agricol, industria și construcțiile au observat într-o măsură mai mare impactul negativ al creșterii perspectivelor de afaceri, după scăderea numărului de firme active 2020 în perioada pandemiei, care a afectat în principal industria ospitalității și întreprinderile mici și mijlocii, este clar că țesutul de afaceri își recapătă treptat dinamismul. Pe tot parcursul 2022 conturile de contribuții (un semn avansat al demografiei afacerilor) se îmbunătățesc aproape în general, atât pe ramurile de activitate, cât și pe dimensiunea

. ) Îmbunătățirea activității economice este însoțită și de o evoluție foarte favorabilă a pieței muncii, care a fost mult mai rezistentă decât în ​​crizele anterioare. De fapt, la începutul perioadei 2022 variabilele de ocupare au revenit deja la valorile pre-pandemice, iar rata șomajului era la cel mai scăzut nivel din ultimul an 2008 (o rată de 70), 2% în cele mai recente date pentru primul trimestru de 2020 și unul 70, 6% din anual rata de 2021)

Perspective pentru în

În total, 2021 a fost un an de creștere economică semnificativă, caracterizată prin îmbunătățirea situației sănătății, dar și prin problemele de aprovizionare la scară mondială și prin creșterea bruscă a inflației, determinată de prețurile la energie. Raportul avertizează că perspectivele pentru 2022 includ aceleași riscuri ca și 2021, agravate de război și, mai presus de toate, incertitudinea în creșterea prețurilor. Acest context a condus tocmai la o revizuire descendentă a previziunilor macroeconomice la scară globală și, de asemenea, a economiei catalane (până la 4,9% pe 2022 și până la 2,9% 2022 în ultimele prognoze publicate în aprilie)

În aceste perspective, trebuie să plasăm însă răspunsul fără precedent al politici publice, care au permis o revigorare rapidă a economiei în fața crizei de sănătate și, în același timp, o ieșire mai incluzivă. Acest sprijin pentru politica economică va continua să fie esențial pentru abordarea provocărilor imediate, cum ar fi lupta împotriva schimbărilor climatice, progresul digitalizării și promovarea productivității, care trebuie să permită transformarea modelului economic și social al Cataloniei. În acest sens, raportul subliniază și necesitatea de a face progrese în diversificarea și robustețea bazei tehnologice și industriale a țării, în cadrul noii strategii industriale propuse de UE.

Alături de provocări, Raportul anual al 2021 evidențiază și punctele forte ale economiei catalane. El spune că, în ciuda incertitudinilor contextului actual, aspecte precum transformarea continuă a industriei, robustețea pieței muncii, extinderea bazei de export, promovarea fondurilor Next Generation UE (care ar trebui să consolideze rolul cheie pentru atât investițiile publice cât și țesutul productiv) și angajamentul pentru îmbunătățirea continuă a formării populației sunt pârghii care permit abordarea provocărilor de viitor cu optimism prudent.

. ANEXĂ. Casete specifice

Raportul anual al 2021 include mai multe casete pentru a aborda subiecte specifice în mai multe detalii. În acest an, raportul conține următoarele casete:

Caseta 1. Scurtă abordare a implicațiile economice ale războiului ucrainean și măsurile luate pentru a le atenua (DG pentru analiză economică și previziune, Generalitat de Catalunya)

Caseta 2. Impactul crizei aprovizionării asupra industriei catalane ( Carme Poveda (Camera de Comerț din Barcelona) ) și Jordi Fontrodona (DG Industrie, Generalitat de Catalunya)

Caseta 3. Noul cadru al fondurilor europene în Catalonia (Directia Generală a Fondurilor Europene, Generalitat de Catalunya)

Caseta 4. Baza de export a economiei catalane continuă să se extindă (DG de analiză economică și previziune economică, Generalitat de Catalunya)

Caseta 5 Inflația și politica monetară: dilemele băncilor centrale (José Luis Peydró, ICREA-UPF)

Caseta 6. Inegalitatea salarială în Catalonia revine la cutia de dinainte de pandemie (Oriol Aspachs, Alberto Graziano și Josep Mestres (CaixaBank Research) ) , Ruben Durante și Marta Reynal-Querol (ICREA-UPF, IPEG, Barcelona GSE și CEPR) și Jose G. Montalvo (UPF, IPEG și Barcelona GSE)

Caseta 7: Noua Statistică privind studiile populației ne permite să măsurăm unul dintre cei mai relevanți indicatori ai dezvoltării societății catalane (Institut d’Estadística de Catalunya)

Raportul anual al economiei catalane din 2021 poate fi consultat pe site-ul web al Departamentul Economiei și Finanțelor

Sursa: