Actorul Jean Constantin, în vârstă de 81 de ani, a fost găsit mort miercuri, 26 mai a.c., în jurul orei 16.00, în locuinţa sa din Constanţa. El fusese internat în urmă cu ceva vreme la Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, după ce s-a simţit rău, acuzând probleme respiratorii. Actorul suferea de anumite afecţiuni cronice, printre care una de natură cardiacă.
Românul de etnie greacă Jean Constantin s-a născut la Techirghiol, la 21 august 1928. A absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică şi a jucat atât în teatrul de revistă (monologuri, cuplete vesele), cât şi în spectacole de teatru televizate.
Prezent de câteva zeci de ani pe marele ecran, el a debutat în film cu „Procesul alb” (1965), în regia lui Iulian Mihu, fiind ulterior distribuit în aproape toate filmele româneşti de succes ale vremii (peste 50 de filme în întreaga carieră): „Maiorul şi moartea” (1967), „Răzbunarea haiducilor” (1968), „Prea mic pentru un război atât de mare„, „B.D.intră în acţiune” (1970), „B.D. la munte şi la mare” (1971), „Săptămâna nebunilor„, „Zestrea Domniţei Ralu„, dar şi în multe filme realizate de cineaştii români după 1989, precum: „A doua cădere a Constantinopolului” (1993), „Paradisul în direct” (1995), „Punctul zero” (1996), „Cum mi-am petrecut sfârşitul lumii” (2006), „Păcală se întoarce” (2006), „Roming” (2007).
Ultimul film în care actorul a apărut pe marele ecran este „Supravieţuitorul„, în regia lui Sergiu Nicolaescu, din 2008, în care Jean Constantin reînvie personajul „Limbă” pe care l-a interpretat în aceeaşi regie în filmul „Un comisar acuză„.
În 2003 a fost distins de UNITER cu premiul special pentru teatru de revistă, iar Consiliul Director al Uniunii Autorilor şi Realizatorilor de Film din România i-a acordat o Clachetă de aur şi o medalie jubiliară „Magna cum Laudae„. La 3 martie 2008 a primit şi Premiul pentru întreaga activitate, la cea de-a doua ediţie a Galei Premiilor Gopo.
Dumnezeu să-l ierte şi să-l odihnească în pace!