Sala Antonio Palacios din cadrul Circulo de Bellas Artes gazduieste, in perioada 9-21 octombrie 2012, expozitia „Childhood. Remains and Heritage / Copilaria. Ramasite si patrimoniu”.
Cu intentia de a realiza un muzeu virtual al copilariei, expozitia cuprinde un melanj inedit de obiecte, haine, povesti si jocuri care apartin spatiului romanesc. Vernisajul a fost organizat luni, 8 octombrie, la ora 19.30, in prezenta curatorilor Lila Passima si Cosmin Manolache, potrivit comunicatului de presa transmis de ICR.
Expozitia „Childhood. Remains and Heritage / Copilaria. Ramasite si patrimoniu”, organizata in cadrul proiectului european omonim, finantat prin programul Cultura 2007-2013, cuprinde un melanj inedit de obiecte, haine, povesti si jocuri care apartin spatiului romanesc.
„Cat de mare poate fi un muzeu al copilariei? Poate sa incapa intr-un buzunar, sa ajunga pina la nori, sa taie lumea in doua, sa intre intr-o poveste, sa il agati pe umeras sau sa fie soptit in limba papelka, sa spunem. Un lucru e sigur, toti purtam cu noi un muzeu al copilariei, mereu cu usile deschise, de la povestea ursitoarelor pana la ingerii cu aripile taiate.” – Lila Passima, curatoare.
Proiectul i?i propune sa ofere „ocazia rara de a urmari si a participa (cu idei, obiecte si povesti) la realizarea unui muzeu virtual al copilariei. Muzeul va prezenta nu numai traditiile rurale, dar si pe cele urbane, nu numai trecutul indepartat, ci si pe cel recent, precum si prezentul in plina schimbare, cu scopul de a pune in valoare atat diferentele locale, cat si perceptia comuna in timp si spatiu asupra copilariei„, precizeaza Ioana Popescu, coordonatoarea proiectului european Childhood. Remains and Heritage, Director Cercetare MNTR
Dupa Londra (2-30 iunie 2012), Paris (12-30 septembrie 2012) si Madrid (9-21 octombrie 2012), expozitia va fi itinerata, in organizarea Institutului Cultural Roman, la Roma, Stockholm, Varsovia si Lebork (Polonia), proiectul urmand sa fie finalizat in aprilie 2013.
Organizatorii proiectului european sunt Muzeul National al Taranului Roman, Institutul Cultural Roman, Asociatia Artees (Franta) si Muzeul Lebork (Polonia), cu sprijinul Ministerului Culturii si Patrimoniului National din Romania. In Madrid este prezentat in colaborare cu Circulo de Bellas Artes.
Acest proiect a fost finantat cu sprijinul Comisiei Europene. Aceasta comunicare reflecta numai punctul de vedere al autorului si Comisia nu este responsabila pentru eventuala utilizare a informatiilor pe care le contine. Program de vizita: marti-sambata, 11-14 si 17-21; duminica, 11-14; luni, inchis.