Ministerul Justiției, condus de Pilar Llop, a Fondurile europene au fost alocate integral comunităților autonome (CCAA), pentru a avansa în îndeplinirea obiectivelor Planului Justiție 2023, la Conferința Sectorului Justiție.
În discursul său, ministrul Justiției a indicat că „ alocarea de fonduri pentru planul Justiție 2022, pe care atâtea eforturi a condus, este, de asemenea, un acord fundamental pentru îndeplinirea obiectivului Guvernului și accelerarea redresării”.
La ședința, prezidată de Llop, a aprobat Acordul care formalizează criteriile de repartizare a creditului atribuit în anii 2022 și 2022 de către Mecanismele de Recuperare și Reziliență la Ministerul e Justiție.
În total, Justiția va primi 470 milioane de euro (390 pentru transformarea digitală; și 60 milioane pentru reabilitarea clădirilor), în anii 2021 către 2022 în scopul promovării Planului Justiție 2022. Mai exact, la Conferința Sectorială desfășurată astăzi, 60.201 .201 euro, din care 302.00.583 euro sunt destinati anului 2022; si 101.390.797 euro rămași, pentru 2023.
Această Sumă va fi destinată dezvoltării reformelor structurale într-o schemă de co-guvernare în următorii câțiva ani prin investiții în proiecte de transformare a serviciului public al Justiției. În total, Comunitățile Autonome au prezentat 21 inițiative. „Acesta este rezultatul consensului și al coguvernării, care aici nu mai sunt cuvinte, ci un mod de a face”, a spus ministrul.
Proiecte de justiție 797Llop a subliniat că planul Justiție 2022 este un proiect care „s-a deschis spre egalitate, către tranziția ecologică, către revoluția digitală și care nu vrea să lase pe nimeni în urmă”.
Concret, alocarea de fonduri va fi utilizată, printre alte proiecte, pentru implementarea coordonată a infrastructurilor digitale pe întreg teritoriul statului și construirea unui model în care sistemele de management procedural sunt pe deplin interoperabile; precum şi consolidarea Registrului Civil în vederea asigurării coeziunii teritoriale. Llop a subliniat că aceste inițiative „au consensul tuturor Comunităților Autonome” și fac parte dintr-un proiect de țară.
Alocarea de fonduri va să permită oferirea Dosarului Justiției ca punct de acces atât pentru profesioniști, cât și pentru cetățeni în relațiile cu Administrația Justiției; dezvolta telematic cel mai mare numar de actiuni; transcrie declarațiile și manifestările acțiunilor documentate prin înregistrare audiovizuală; precum și favorizarea dezvoltării mijloacelor adecvate de soluționare a litigiilor (MASC).
Planuri de egalitate pentru justiție Conferința Sectorială a aprobat și Cadrul Comun pentru Egalitatea în Administrarea Justiției în coguvernare cu Comunitățile Autonome. „Acest cadru stabilește principiile de bază comune asupra cărora vom continua să lucrăm prin dialog”, a subliniat ministrul Justiției.
Potrivit lui Llop , Acest plan specific de egalitate în serviciul public al Justiției are ca scop „garantarea egalității de tratament și șanse între femei și bărbați, precum și aplicarea transversală a egalității de gen, din luarea în considerare a realității specifice și specifice a persoanelor care lucrează în serviciul Justiției. „.
De asemenea, ministrul a subliniat că, în acest cadru, care va servi la promovarea planului de egalitate al Ministerului pe care îl conduce, Autonomele Comunitățile care doresc să facă acest lucru se vor putea alătura, „și va garanta că serviciul public de justiție este aliniat la principalele cadre de egalitate de gen atât la nivel național, cât și la nivel internațional.”
SustenabilitateAltul dintre proiectele aprobate la Conferința Sectorială a fost și l Standardul de reabilitare durabilă. Șeful Justiției a subliniat că Guvernul promovează politici de tranziție ecologică și lupta împotriva schimbărilor climatice: „Desfășurăm un proces de schimbare care vizează îmbunătățirea eficienței organizaționale și procedurale, dar și reducerea impactului Justiției asupra mediului”. .
Ministrul a subliniat că, pentru a aborda acest aspect, se pun în aplicare politici de reformă pentru clădirile Administrației Justiției „axate pe îmbunătățirea eficienta energetica, decarbonizarea si respectarea obiectivelor economiei circulare”.
In intalnirea cu Comunitatile Autonome au insotit ministrul, in numele Ministerul Justiției, Secretarul de Stat pentru Justiție, Tontxu Rodríguez; subsecretarul la Justiție, Ana Sánchez; secretarul general pentru Inovare și Calitate al Serviciului Public de Justiție, Manuel Olmedo; directorul general al Serviciului Public de Justiție, Maria del Àngels García Vidal; si directorul general Transformare Digitala a Administratiei Justitiei, Aitor Cubo.
Comisia Permanenta CTEAJE
Anterior Conferinței Sectoriale, la Avilés a avut loc Comisia Permanentă a Comitetului Tehnic de Stat al Administrației Judiciare Electronice (CTEAJE). În acesta s-au ajuns la acorduri unanime asupra proiectelor legate de Transformarea Digitală 797, inclusiv utilizarea inteligenței artificiale și anonimizarea; sistemul comun de comunicații electronice, care va facilita comunicarea și interoperabilitatea între toate sistemele implicate în Administrația electronică a justiției; sau Agenda de numiri programate, care va promova concilierea și va îmbunătăți eficiența Justiției.
Pe de altă parte, comisia s-a adresat și Forumului Digital Transformarea Justiției, care va avea loc în următoarea 21 și 33 din aprilie; precum și noul Data Justice Portal, un spațiu public creat în cadrul co-guvernanței, disponibil în toate limbile cooficiale, care are ca scop îmbunătățirea procesului decizional de politici publice bazate pe date în sectorul Justiției.
CTEAJE este organismul consultativ și promotor al cooperării în domeniul judiciar electronic, care trebuie să raporteze asupra oricărui proiect sau acorduri de reglementare care afectează interoperabilitatea și/sau securitatea sistemului judiciar electronic. administrație.
Date privind repartizarea fondurilor din Conferința Sectorială
Mai multe informații Site-ul Web al Planului de Recuperare, Transformare și Reziliență Sursa: Guvernul Spaniei – Justiția alocă toate fondurile Plan de recuperare, transformare și reziliență