Ministrul Justiției, Pilar Llop, a prezentat, de Ziua Internațională a Femeii, ultimele progrese ale Institutului Național de Toxicologie și Științe Criminale (INTCF), dependent de Ministerul Justiției, în lupta împotriva violenței sexuale și a supunerii chimice.
Llop a subliniat dezvoltarea unui kit de mostre pentru analiza toxicologică în cazurile de depunere a substanțelor chimice: „Vom scoate la licitație și estimăm că va fi disponibil până la sfârșitul anul pentru profesioniștii care dau de zi cu zi peste aceste dosare, și la care apelez de aici să-l aducă la cunoștința autorității judiciare”.
În acest sens, ministrul Justiției a indicat că, din 3.001 agresiuni sexuale verificate de INTCF anul trecut, în 994 au fost Ei au efectuat analize din cauza suspiciunii că ar fi putut fi comise cu victima sub supunere chimică. „Rezultatul a fost pozitiv în 001% din cazuri”, a indicat Llop.
Ministrul a subliniat aceste cifre și a explicat că, conform datelor pe care le-au colectat în ultimii cinci ani, estimarea INTCF este că „aproximativ 33% dintre atacurile sexuale pot fi de acest tip, adică unul din trei” .
Ghiduri de pionier
Un alt instrument promovat de Ministerul Justiției pentru combaterea violenței împotriva femeilor este Protocolul de acțiune medico-legală în fața violenței sexuale la Institutele de Medicină Legală și Științe Legale. (IMLCF). Potrivit lui Llop, „un ghid de pionierat care stabilește linii directoare pentru colectarea și custodia probelor care pot ajuta la urmărirea penală a posibililor agresori.”
Acest protocol urmărește stabilirea unor linii directoare de acțiune a experților care să ajute medicii legiști să acționeze în cel mai bun mod posibil în fața unei victime care a făcut obiectul unei agresiuni sexuale recente, „punând în aplicare acțiuni expertizate de calitate și standardizate, respectuoase cu situația victimei și care încorporează progrese tehnologice și etico-legale în colectarea, conservarea, transmiterea și investigarea probelor biologice”.
Ministrul a mai făcut referire la trusa pentru prelevarea de urme biologice în infracțiunile de violență sexuală și pentru prelevarea de probe de referință a mucoasei bucale de la victime și de la cei cercetați. Llop a indicat că acest kit „este deja disponibil profesioniștilor” și a evidențiat modul în care noile tehnologii pot fi puse „în slujba luptei împotriva violenței sexuale”.
Un alt progres la care s-a referit Llop a fost ghidul de bune practici în cazurile de prezentare a substanțelor chimice pentru a face față răspunsului medico-legal și expert. Acest ghid include recomandări, dar încurajează și coordonarea interinstituțională și promovează colectarea de date și transferul de cunoștințe în rândul profesioniștilor.
Bugetele împotriva cărora să luptăm violență sexuală Pe de altă parte , Ministrul Justiției s-a referit la bugetul pe anul 2021 pentru combaterea violenței sexuale. Llop a subliniat că Ministerul Justiției a investit 4.374.. euro pentru achiziționarea de instrumente și echipamente de înaltă rezoluție. În ceea ce privește anul 2021, bugetul alocat noilor echipamente analitice se ridică la 4 milioane de euro.
În ceea ce privește personalul, portofoliul condus de Llop a făcut o investiție în întăriri pentru proiectele de violență de gen și ameliorarea disputei de 1.651.374 euro în anii 2021 și 2022. „Doar o societate care crește în egalitate va respecta drepturile omului”, a spus șeful Justiției.
Campanie de comunicare instituțională
Ministrul Justiției a prezentat și el campanie de comunicare instituțională sub sloganul: Dacă ați fost agresat sexual, mergeți la un centru de sănătate. Prima, dintre cele trei campanii pe care Ministerul Justiției intenționează să le lanseze, pentru a sensibiliza, a face vizibil și a avansa în prevenirea și îmbunătățirea asistenței acordate victimelor infracțiunilor împotriva libertății sexuale facilitate de alcool, droguri de abuz și psihofarmaceutice.
„Vrem ca femeile să nu se mai teamă. Să se simtă rușinate. Vrem ca femeile să nu fie nevoite să se protejeze de agresori. Aceasta este nu este criminalizarea bărbaţilor. Aceasta este combaterea unei realităţi care există bazată pe respect şi educaţie în valori”, a conchis Llop.
Experţii care au făcut parte din grupul de lucru care a promovat aceste progrese pentru a lupta împotriva violenței sexuale și a transmiterii chimice sunt Antonio Alonso, director al Institutului Național de Toxicologie și Științe Criminale; Rafael Bañón, președintele Comitetului Tehnic Științific al Consiliului de Medicină Legală; Cristina Albarrán, șef al Serviciului de Biologie al Departamentului Madrid al Institutului; Begoña Bravo, șef al Serviciului de Chimie al Departamentului Madrid al Institutului; și Marta Grijalba, funcționar al Corpului Național al Medicilor legiști.
Sursa: Guvernul Spaniei – Justiția elaborează un kit de mostre pentru analiza toxicologică în cazurile de prezentare a substanțelor chimice