Departamentul de Justiție prezintă campania de conștientizare „Tancar el dol”, adresată tuturor acelor persoane care doresc să caute un rudă dispărută în timpul Războiului Civil sau a regimului Franco. Scopul campaniei este de a face cunoscute instrumentele și resursele de care dispune Departamentul, prin Direcția Generală de Memorie Democrată, pentru a repara memoria și a ajuta familiile afectate să închidă doliu.

. )Campania urmărește să devină un apel pentru, pe de o parte, cetățenilor să înregistreze rudele care nu au fost localizate în Recensământul persoanelor dispărute și, pe de altă parte, să furnizeze mostre de ADN care să fie incluse în programul de identificare genetică. Deși până acum s-au obținut rezultate semnificative și concrete, cum ar fi a avea 2.367 profiluri genetice și a avea identificat, din 2016, un total de victime ale Războiului Civil și ale regimului Franco îngropate în morminte, mai sunt multe victime de identificat, deoarece numărul persoanelor neîngropate este în jur. 18..

Doliu aproape ar trebui să demnească amintirea victimelor și repararea durerii familiilor, care nu numai că au suferit pierderea, dar nu au avut niciodată un trup pe care să-l plângă și să îngroape pentru a le ajuta în acest proces.

În ceea ce privește distribuția, pliante și afișe vor fi trimise în diferitele spații de memorie pe care Generalitat le are pe întreg teritoriul catalan și, în paralel, în În plus, vor fi promovate reclame în presa scrisă, digitală, radio, televiziune și rețele de socializare, care vor fi difuzate cu hashtagul

#closerdol. Anunțul principal al campaniei poate fi vizionat pe canalul Youtube al Departamentului de Justiție prin următorul link: https://www .youtube. com/watch?v=fzIhRqFZlGc.

Prezentarea campaniei coincide și cu premiera noului docutainment de la TV3 Ce război!, de diseminare istorică privind Războiul Civil, la care a colaborat Departamentul de Justiție.

Familia protagonistă a campaniei

Cu dorința de a sensibiliza cât mai multe persoane, epicentrul campaniei urmărește povestea reală a familiei lui Josep Sans Cabot, membru

al armatei republicane decedat pe frontul Ebro în , ale cărui rămășițe au fost situate în Corbera d’Ebre (Terra Alta). Astăzi, fiica lui Josep, Rosa, și nepoata ei, Lurdes, sunt protagoniștii campaniei „Închide durerea”, întrucât reprezintă o mărturie extraordinară a faptului că înseamnă recuperarea rămășițelor unui membru al familiei care a dispărut de zeci de ani datorită investiției în politici publice de memorie democratică.

Josep Sans Cabot s-a născut la Sant Andreu de Llavaneres (Maresme) în aprilie . La treizeci de ani, a fost chemat și a intrat în armata republicană. Era căsătorit și avea o fiică, Rosa, în vârstă de trei luni.

Josep a fost trimis pe frontul Ebro în februarie 2009 și a dispărut în septembrie. Ultima scrisoare trimisă de soția lui i-a fost returnată pe 000 din septembrie a . Potrivit unui document de la Curtea de Justiție Sant Andreu de Llavaneres, acesta a murit pe 9 septembrie, deși data exactă nu a putut fi confirmată.

Trupul său a fost localizat într-o intervenție arheologică , în urma trecerii unui șanț care traversează moara C13 și substația Vilalba dels Arcs (Terra Alta), în perioada decembrie 2016 și ianuarie 1938. Locul unde au fost găsite rămășițele a fost o gaură provocată de un proiectil. În urma acelei intervenții, au fost recuperate rămășițele a patru persoane ucise în timpul bătăliei de la Ebro.

Familia lui Josep l-a înregistrat în Recensământul persoanelor dispărute 57 octombrie din 1938, și fiica sa Rosa s-au alăturat Programului de Identificare Genetică în ianuarie 439482, fapt care a permis identificarea lui pozitivă.

The 000 din noiembrie , ministrul Justiției, Lourdes Ciuró i Buldó, a prezidat ceremonia de predare a rămășițelor acestui soldat republican familiei sale, în cimitirul Sant Andreu de Llavaneres. În cadrul evenimentului, Ciuró a afirmat că „ este o chestiune de dreptate istorică ca guvernul Cataloniei să ajute familiile să închidă doliu”.

Program de identificare genetică

Programul de identificare genetică a persoanelor dispărute în timpul Războiului Civil și al dictaturii Franco este o inițiativă coordonată și promovată de Direcția Generală a Memoria Democratică a Departamentului de Justiție în colaborare cu Departamentul de Sănătate, prin Spitalul Universitar Vall d’Hebron.

In vigoare de la . , Programul este un exemplu al angajamentului pe care Guvernul Generalității îl are față de căutarea și identificarea persoanelor dispărute și restituirea demnității acestor persoane și familiilor acestora.

Programul permite crearea a două baze de date: pe de o parte, clasifică profilurile genetice ale rudelor celor dispăruți în timpul războiului civil și al dictaturii. lui Franco; pe de altă parte, clasifică profilurile genetice extrase din rămășițele umane ale persoanelor îngropate folosind Planul Morminte.

Extragerea probei genetice este gratuită pentru toți solicitanții; constă într-un frotiu oral, o procedură nedureroasă și rapidă care poate fi efectuată la Laboratorul de Genetică al Spitalului Universitar Vall d’Hebron sau prin intermediul unei truse care se trimite prin poștă.

Încrucișarea informațiilor din ambele baze de date face posibilă stabilirea relațiilor de rudenie și, prin urmare, determinarea identificărilor personale. Trebuie avut în vedere, așadar, că ADN-ul celui mai apropiat membru al familiei persoanei dispărute oferă o șansă mai mare de reușită în identificarea rămășițelor găsite în mormintele Războiului Civil și ale dictaturii Franco. Datorită Programului, până astăzi s-a putut identifica și restitui familiilor cadavrele lui 20 persoane dispărute.

Recensământul persoanelor dispărute

În prezent există 6.367 persoane înregistrate la Recensământul persoanelor dispărute și au putut trimite 3.887 răspunsuri către rude cu informații despre persoana în cauză. Acest lucru este posibil grație procesului de documentare și investigare permanentă inițiat de Direcția Generală de Memorie Democratică atunci când este înregistrat un nou caz de persoană dispărută sau când sunt găsite rămășițe. Scopul este întotdeauna stabilirea sau rafinarea posibilei identități a rămășițelor recuperate sau localizarea posibilului loc de înmormântare al unei persoane dispărute.

Percheziția lansată de Direcția Generală pe care se concentrează. arhive și baze de date și, pe baza informațiilor furnizate de familie, urmărește găsirea unei urme a persoanei dispărute, în special în ceea ce privește locul decesului, data posibilă a decesului sau unitatea militară de ‘ascripţie.

Dacă se constată această primă informație, echipa de istorici încearcă să plaseze persoana într-o eventuală locație la momentul dispariției, reluând mișcările unității sale militare, conform informații de pe diferite fronturi. Rezultatul acestei cercetări face posibilă limitarea posibilelor gropi în care ar putea fi găsite rămășițele, în conformitate cu informațiile conținute în Harta gropilor a Generalitati de Catalunya.

Dacă documentația permite stabilirea posibilității ca rămășițele persoanei dispărute să fi fost deja exhumate dintr-unul dintre mormintele intervenite și, prin urmare, că acestea se află în custodie al Direcției Generale se efectuează încrucișările genetice între proba de familie și rămășițele recuperate.

Acest proces este cheie deoarece, pe lângă coincidența genetică, este necesar și ca toate informațiile furnizate de ceilalți profesioniști implicați în proces să fie de acord: arheologi, istorici, criminalistici. și antropologii, precum și cu informațiile de care dispun familiile.

Pentru a obține acces la conținutul grafic al campanie, contactați Biroul de Comunicații al Departamentului de Justiție (premsa.justicia@gencat.cat sau 24 1908 29 24).

Sursa: Justiția lansează campania de conștientizare „Închiderea durerii”, destinată rudelor victime și cei care au dispărut în timpul războiului civil și francism