Departamentul de Justiție și Fundația FC Barcelona au semnat un nou acord de colaborare pentru promovarea reintegrării sociale și a muncii deținuților din centrele penitenciare și de justiție juvenilă din Catalonia. Această nouă alianță prevede, printre alte acțiuni, lansarea unui proiect de reintegrare socio-laborală a femeilor private de libertate la Centrul Penitenciar Brians 1.
Ministrul Justiției, Lourdes Ciuró și Buldó, însoțiți de vicepreședintele instituțional al FC Barcelona, Elena Fort, și de directorul general al Fundației, Marta Segú, au făcut astăzi o vizită deținuților din Centrul Penitenciar Brians 1 în timp ce participau la sport. sesiuni, concepute cu metodologia Fundației, cu scopul de a le îmbunătăți abilitățile și competențele și de a-i ajuta în reintegrarea în societate și în lumea muncii. Proiectul include, de asemenea, trimiterea stagiarilor către itinerarii de formare și ateliere ocupaționale, precum și sprijin în procesul de căutare a unui loc de muncă.
În cadrul evenimentului, Ciuró a subliniat că „ ne angajăm să îmbunătățim viața deținuților din închisori. Cu toții putem greși și trebuie să avem dreptul să putem repara ceea ce am făcut. Ministrul a adăugat că „este o mândrie să fii șeful închisorilor catalane, tu ești ceea ce contează cel mai mult pentru noi, voința noastră este să ai un a doua sau a treia șansă”.
Ciuró a explicat că „în fiecare zi, în închisori cam 3. 000 oamenii fac sport. Practicarea sportului are impact asupra reducerii conflictelor, facilitează abandonarea consumului de tutun și droguri, îmbunătățește conviețuirea și integrarea oamenilor în pregătirea lor pentru viața în libertate.” Vicepreședintele instituțional al FC Barcelona, Elena Fort, la rândul ei, a spus că „
este o mândrie ca club care lucrează cu persoane vulnerabile. Vrem ca Barça să îmbunătățească viața acestor oameni. Trebuie să dăm puterea acestor femei, să le facem să reintre în societate, să le educăm, să dobândim aceste cunoștințe.”
Și, în sfârșit, directorul general de la Fundația FC Barcelona, Marta Segú, a explicat că „ scopul nostru este să lucrăm la abilitățile personale și stima de sine printr-un instrument magic precum sportul. Un instrument care transformă și îmbunătățește viața oamenilor. Poate învăța valori precum efortul, disciplina, munca în echipă și respectul pentru ceilalți. O metodologie pe care o folosim cu tinerii și pe care acum o vom folosi și cu tine ”.
Împuternicirea și dobândirea de competențe
Acest proiect, care își propune să consolideze abilitățile și competențele la stagiari, are două laturi. Pe de o parte, sesiunile socio-educative pe care Fundația FC Barcelona le desfășoară deja pentru vreo treizeci de stagiari în modulele Brians1 și care se bazează pe metodologia SportNet, care folosește activitatea fizică – joc și sport‒ ca instrument de personal și creșterea comunității. Pe de altă parte, și în ceea ce privește reintegrarea în muncă, Fundația FC Barcelona va depune eforturi pentru a depista abilitățile și vocațiile participanților și pentru a-i însoți și ajuta în posibile oportunități de angajare. Proiectul include sprijin pentru deținuți în cazurile în care se obține succes.
Noul acord dă continuitate și proiectului de transfer metodologic către centrele de justiție pentru minori prin care se aplică metodologia SportNet a FC. Fundația Barcelona este adoptată, ca instrument educațional și de integrare socială și profesională
Metodologia SportNet în centrele de justiție pentru minori
Din 2016 Fundația col · lucrează cu Direcția Generală Execuție Penală Comunitară și Justiție Juvenilă a Ministerul Justiției prin această metodologie educațională, să contribuie la reabilitarea tinerilor și minorilor prin sport și activitate fizică. Cu ajutorul tehnicienilor sportivi specializați în grupuri vulnerabile, tinerii din centrele de justiție pentru minori folosesc sportul ca instrument de transmitere a valorilor.
Această inițiativă se urmărește să s-a concretizat cu sesiuni care au s-au desfășurat în cinci școli cu regim închis de justiție pentru minori: Can Llupià, El Segre, Montilivi, l’Alzina și Til·lers. Sesiunile au permis dezvoltarea abilităților sociale unor 150 tineri deținuți în fiecare an, care s-au îmbunătățit în aspecte precum autocontrolul și respectul, mulțumiri la metodologia sportivă și educațională a Fundației FC Barcelona.
Parenting and One Team
L în Fundație a promovat și o activitate de pionier în penitenciare, care ajută la responsabilitatea părintească a deținuților: este vorba de colaborarea la crearea unor experiențe pozitive cu părinții lor, prin organizarea și dinamizarea unor zile în care să se joace cu familiile este principala activitate, să promoveze abilitarea deținuților.
O alta dintre actiunile marcante este si proiectul One Team, la Centrul Penitenciar pentru Tineret. Acesta este proiectul de responsabilitate socială dezvoltat în comun de Fundația FC Barcelona și Euroliga Baschet și care folosește baschetul cu metodologia SportNet ca instrument de creștere personală și comunitară, pentru a încuraja reintegrarea socială a tinerilor deținuți cu ședințe săptămânale și vizite ale primei echipe. jucători.
Donarea materială
În timpul vizitei , la care au participat și secretarul general de măsuri penale, reintegrare și îngrijire a victimelor, Sergi Blàzquez; directorul general al afacerilor penitenciare, César Galvan, și directorul de execuție penală în Comunitate și justiție juvenilă, Susagna Roura‒, au văzut și donarea materialului Fundației către penitenciarele și centrele de justiție pentru minori din Catalonia. Această donație, de care vor beneficia aproximativ 7 interne 000, constă în îmbrăcăminte sportivă FC Barcelona.
Sursa: Justiția și Fundația FC Barcelona extind alianța pentru a promova reintegrarea socială și profesională a tinerilor femei și bărbați privați de libertate