Departamentul Justiție, Drepturi și Memorie, prin Direcția Generală de Memorie Democrată, a predat astăzi familiei rămășițele unui militar republican decedat în timpul Războiului Civil. Acesta este Joan Guil Ibáñez, a treia persoană identificată din cea mai mare groapă care a fost deschisă până acum în Catalonia, cea a fermei Santa Magdalena, din Móra d’Ebre (Ribera d’Ebre). În afară de rămășițe, materialele asociate persoanei îngropate au fost date și familiei; în acest caz, nasturi de îmbrăcăminte.

În perioada decembrie 2020 – iulie 2021, din groapa de la ferma Santa Magdalena au fost recuperate 177 de indivizi și 9 amputații. Acțiunile au făcut parte din Planul de gropi 2020-2021 al Guvernului Generalitati.

Ceremonia de întoarcere a rămășițelor lui Joan Guil a avut loc în cimitirul Terrassa, unde locuiește familia. Nepoata lui Joan Gil a primit rămășițele din mâna directorului general al Democràtica, Alfons Aragoneses.

În cuvintele regizorului, „actul de a returna rămășițele unei persoane dispărute familiei lor este ceea ce conduce activitatea conducerii generale a Memoriei Democratice și a echipelor de istorici, arheologi, antropologi și geneticieni care lucrează la programul de localizare și „identificare a persoanelor dispărute”.”.”Ceea ce ne mișcă pe noi și rațiunea noastră de a fi este că familiile știu adevărul și că își văd durerea, pierderea reparată, chiar dacă este doar parțial și cu mulți ani întârziere.„, a adăugat aragonezii.

Nepoata lui Joan Guil, Anna Maria Guil, a mulțumit pentru munca Departamentului și tuturor tehnicienilor care au făcut posibilă recuperarea, identificarea și restituirea rămășițelor bunicului ei. „Am închis o rană. Este o mângâiere să știi că ceea ce văduva și copiii nu au putut realiza, a sosit în sfârșit”, a afirmat el.

Joan Guil Ibáñez, a nouăsprezecea persoană identificată în Catalonia

Joan Guil s-a născut în 1908 la Alboluduy (Almeria). Era fiul lui Juan și Tereza și locuia în Terrassa. În timpul Războiului Civil, Joan Guil a făcut parte din armata republicană, atașată batalionului 238 al Brigăzii 60 Mixte, din cadrul Diviziei 3. Potrivit familiei, pe baza informațiilor furnizate de colegii săi, acesta ar fi suferit amputarea unei coapse în timpul Bătăliei de la Ebro și ar fi fost înmormântat lângă spitalul Santa Magdalena în august 1938.

Studiul antropologic al rămășițelor arată că a suferit o amputație traumatică și că a fost înmormântat îmbrăcat; prin urmare, ar fi putut muri înainte sau la scurt timp după ce a ajuns la spital. Pe de altă parte, numele său apare în baza de date Costul uman al Războiului Civil, unde se raportează că a murit la 24 august 1938. Nepoata sa, Anna Maria Guil Codina, este singura licitată cercetarea către Generalitat de Catalunya, în 2021, iar identificarea genetică a avut loc la sfârșitul anului 2022.

Succesul programului de identificare genetică

Programul este rezultatul colaborării, în vigoare din 2016, dintre Departamentul de Justiție, Drepturi și Memorie (prin Direcția Generală de Memorie Democratică) și Departamentul de Sănătate (prin Spitalul Universitar Vall d’Hebron). Este un exemplu al angajamentului pe care Guvernul Generalității îl are față de căutarea și identificarea persoanelor dispărute și restituirea demnității acestor persoane și familiilor lor.

Încrucișarea bazelor de date cu profiluri genetice ale membrilor familiei și cu cea a profilurilor genetice ale rămășițelor recuperate în intervenții arheologice face posibilă punerea științei la dispoziția memoriei și a realizat deja identificarea a 19 persoane de la început, în 2016.

În ciuda acestor rezultate semnificative, Departamentul de Justiție, Drepturi și Memorie face apel la extinderea mostrelor din Programul de Identificare Genetică, care are în prezent peste 3.000 de mostre de la membrii familiei celor dispăruți, un număr mult mai mic decât cel al persoanelor dispărute. În prezent, Recensământul persoanelor dispărute al Generalitati de Catalunya are 6.689 de nume înregistrate.

Mas de Santa Magdalena

Din decembrie 2020 până în iulie 2021, Direcția Generală de Memorie Democrată a Departamentului de Justiție, Drepturi și Memorie al Generalitati Cataloniei a efectuat o intervenție arheologică în mormântul Mas de Santa Magdalena, în municipiul Móra d’Ebre, în cadrul Planului de gropi al Generalitati.

Groapa, situată la marginea centrului municipal, a fost asociată cu un spital de campanie al Corpului XV Armată Republicană, instalat în fermă și schitul alăturat, acum dispărut. Spitalul făcea parte dintr-una dintre liniile de evacuare a răniților din Bătălia de la Ebre, linie care continua spre Móra d’Ebre și, de acolo, spre spitalele și punctele sanitare activate în Priorat.

Descoperirea caietului doctorului Gras a motivat intervenția arheologică. Faptul de a avea numele unora dintre persoanele care probabil au fost îngropate în mormânt și faptul că era un mormânt în afara cimitirului a făcut ca acesta să fie considerat o acțiune prioritară.

Direcția Generală de Memorie Democrată a extins informațiile despre spital prin documentația fondului 545 al Arhivei de Stat de Istorie Socio-Politică a Rusiei, în care se face referire la unitățile militare legate de spitalul Sf. Magdalena și care furnizează informații. asupra cadrului temporar al funcționării centrului. De asemenea, au fost consultați Consiliul Local Móra d’Ebre și domnul Joan Launes, al Asociației Culturale La Riuada, din Móra d’Ebre, datorită cărora s-au obținut informații complementare și material grafic al locației.

Și astfel, în urma acțiunii, pe parcursul celor șapte luni de lucrări arheologice, au fost recuperate în total 177 de cadavre, pe lângă nouă amputații, depuse în 62 de locuri de înmormântare. Până acum, intervenția în mormintele Războiului Civil din Catalonia a oferit un număr mai mare de indivizi. În afară de rămășițe, s-a constatat și prezența unor echipamente medicale, ceea ce a confirmat că este vorba despre un spital militar.

sursă: Justiție, Drepturi și Memoria returnează familiei sale rămășițele unui soldat republican