#Spania – Sediul ONU, New York (Statele Unite ale Americii)
Ministrul Egalității, Ana Redondo, în timpul intervenției sale în dezbaterea generală a celei de-a 68-a CSW.
O dezbatere care în această ediție se concentrează pe „accelerarea realizării egalității de gen și a împuternicirii tuturor femeilor și fetelor prin abordarea sărăciei și consolidarea instituțiilor și finanțării cu perspectivă de gen”.
În acel forum, ministrul Egalității a evidențiat că în ultimii cinci ani diferite măsuri „au fost implementate în Spania pionierii din Europa și din lume în favoarea egalității reale și efective între femei și bărbați și pentru reducerea oricărui tip de decalaj social”. .
În acest sens, Redondo s-a referit la sistemul public de sănătate și la consolidarea acestuia prin garantarea accesului liber la întreruperea voluntară a sarcinii. Dar și la investiții în burse pentru „apărarea dreptului la educație, indiferent de origine și putere economică”, sau la consolidarea educației timpurii pentru a facilita concilierea și coresponsabilitatea.
Pe de altă parte, ministrul Egalității s-a referit și la creșterea Salariului Minim Interprofesional și limitarea contractelor temporare „pentru garantarea unor salarii decente și reducerea decalajului salarial și a angajării temporare care afectează în special femeile”. În plus, el a făcut aluzie la întărirea drepturilor LGTBI și la legea cuprinzătoare pentru egalitate de tratament și nediscriminare.
Printre bateria de măsuri evidențiată de Ana Redondo în cadrul intervenției sale în dezbaterea generală a CSW s-a numărat și extinderea și egalizarea concediilor de maternitate și paternitate, făcându-le și netransferabile; majorarea pensiilor, sau crearea Venitului Minim de Viață, care vizează persoanele cu cel mai mare risc de excluziune socială, și care sunt primite în principal de femei. „În două din trei gospodării care beneficiază de această prestație, proprietarul este o femeie”, a remarcat ministrul, care a mai asigurat că în anii următori se vor dubla eforturile, „sprijinirea Statului Bunăstărești și extinderea drepturilor, astfel încât context criza actuală nu generează mai multe inegalități”.
Ana Redondo și-a încheiat discursul subliniind că „lupta pentru egalitate este o provocare care ne provoacă pe toți. Toate țările, toate femeile, dar și bărbații”.
Eveniment paralelMinisterul Egalității a organizat și evenimentul „Democrație egală și justiție socială” la Institutul Cervantes din New York. Ea a participat împreună cu ministrul spaniol al egalității, președintele Institutului Femeilor din Mexic, directorul Institutului European pentru Egalitatea de Gen (IEGE) și ministrul Solidarității, Integrării Sociale și Familiei din Maroc, moderat de președintele GWL Voices.
În acest forum, ministrul a dat drept exemplu Legea parității spaniole, ca măsură pentru realizarea echității în democrație. În acest sens, Redondo a susținut că legea va însemna echilibru între bărbați și femei în Administrația Generală a Statului, în sfera socială, dar și în sfera economică.
Mai mult, ea a asigurat că în rezoluția CSW 2024 și-ar dori ca situația tuturor femeilor și fetelor să fie reflectată. „Trebuie să abordăm, în cel mai ambițios mod posibil, problemele cele mai stringente, precum sărăcia, discriminarea sau violența”, dar ministrul a mai subliniat că și-ar dori ca concluziile să includă necesitatea ca „femeile să fie reprezentate adecvat în toate sferele de luare a deciziilor”.
Mai multe informatii Cea de-a 68-a sesiune a Comisiei privind statutul juridic și social al femeii ONU Femei Mai multe stiri Ana Redondo: „Îngrijirea este un drept, o nevoie și o responsabilitate colectivă” Legea parității, un exemplu de bune practici în cadrul Națiunilor Unite pentru îmbunătățirea… Etichete: ONU Egalitatea Sursa: Guvernul Spaniei – La Națiunile Unite, Ana Redondo evidențiază măsurile spaniole care sunt „de pionierat în Europa și în lume” pentru a atinge egalitatea reală