De-a lungul anilor, ne-am obișnuit cu numărul foarte mare de mesaje de dezinformare și manipulare rusească. De la Maidan în 2013, anexarea ilegală a Crimeii în primăvara lui 2014, războiul inițiat de Rusia în Donbas mai târziu în 2014 și, mai ales, de la începutul invaziei totale a Ucrainei la 24 februarie 2022, Kremlinul a degenerat în hiperbolă. Discursul lui Putin din 21 septembrie(opens in a new tab), care face apel la „mobilizare parțială”, nu este diferit(opens in a new tab). Haideți să lămurim lucrurile.
Așa-zisul „referendum”Organizarea de referendumuri false pentru a acoperi încercările de expansiune imperială sub o iluzie de democrație sau, cel puțin, de „voință a poporului” a devenit un modus operandi pentru Kremlin.
Cele mai noi apeluri pentru organizarea de referendumuri în teritoriile recent ocupate ale Ucrainei nu sunt mai legitime decât spectacolul înșelător din Crimeea din 2014, după ce forțele rusești au invadat peninsula și au orchestrat o fraudă sub amenințarea armelor câteva săptămâni mai târziu.
Implicarea rusă în actuala încercare de manipulare este vizibilă. Nu este vorba despre activitatea și organizarea așa-numitelor „Republici Populare” din Lugansk și Donețk.
De data aceasta, în 2022, diferențele sunt fundalul a șapte luni de război foarte sângeros, atrocități îngrozitoare comise de forțele armate ruse, apeluri deschise la genocid împotriva Ucrainei și mii de victime. Între timp, statul rus se îndreaptă cu pași repezi spre un întuneric totalitar, cu o cenzură puternică, legi represive(opens in a new tab) în timpul mobilizării, cu mii de oameni care emigrează de frică sau sunt exilați.
„Referendumul” este o încercare neconvingătoare de a „legitima” anexarea unor teritorii ale unui stat suveran. Scopul este de a opri contraoperațiunea Ucrainei, susținând că armata ucraineană ar ataca „teritoriul rusesc” (surse de la Kremlin, Meduza(opens in a new tab)). Referendumurile sunt concepute pentru a face să pară că forțele armate ucrainene atacă Rusia în sine. Putin și acoliții săi încearcă cu disperare să vândă mobilizarea publicului de acasă: Rusia se apără.
Să ne reamintim: Ucraina a fost atacată de Rusia, care este agresorul(opens in a new tab). După cum a subliniat(opens in a new tab) Înaltul Reprezentant al UE, Josep Borrell: „Acesta este un război în toată puterea cuvântului, iar Ucraina are tot dreptul să se apere.”
Mobilizarea maselor pentru a purta un război…Va fi important de urmărit modul în care mobilizarea parțială a rezerviștilor va fi primită de cetățenii obișnuiți din Rusia, care, conform unor cercetări sociologice independente, cum ar fi cele ale Institutului Levada și altele(opens in a new tab), au încercat să închidă ochii la război și să arate doar sprijin verbal.
Unele voci din dezbaterea publică rusă(opens in a new tab) au vorbit despre faptul că Rusia va mobiliza milioane de oameni ca în Al Doilea Război Mondial. Un număr mai modest de 300 000 de rezerviști a fost ordonat acum în urma instrucțiunilor lui Putin. Până acum, masele rusești nu au răspuns la apelurile patriotice. Promovarea nesfârșită la televiziunea de stat a eroilor de pe front, standurile care apar pe străzi pentru a semna contracte militare bine plătite, recrutarea în închisori sau printre mercenari. Toate acestea nu au umplut rândurile.
Presa de stat(opens in a new tab) rusă a încercat să ascundă retragerea haotică și fuga din Harkov, numind-o „regrupare ordonată și bine planificată”. Dar emisiunile de discuții naționaliste și dure au continuat să susțină războiul, cum ar fi cele prezentate de Vladimir Soloviov, care a criticat dur conducerea militară(opens in a new tab), cerând ca generalul rus să fie împușcat pentru retragere. Astfel de declarații nu prea încurajează entuziasmul publicului pentru voluntariat.
Ucraina este o amenințare și atacă RusiaKremlinul conectează tema „Occidentul atacă Rusia în sine” cu replica „Ucraina atacă Rusia, care are arme nucleare”. Această narațiune este concepută pentru a spori alarmismul. Aceasta sugerează că, în urma referendumurilor și anexărilor, aceste teritorii devin în mod magic rusești, iar Rusiei i se permite cumva să își folosească armele nucleare ca răspuns la ceea ce în realitate sunt ofensive ucrainene de eliberare a propriului teritoriu ucrainean.
Situația nu s-a schimbat nici acolo. Niciuna dintre zonele din interiorul granițelor Ucrainei recunoscute la nivel internațional, inclusiv Crimeea anexată ilegal, nu amenință în vreun fel supraviețuirea Rusiei ca țară, chiar dacă Rusia va sfârși prin a le pierde în război.
Disperarea duce la zăngănitul armelorPe scurt, referendumurile și anexările sunt doar cel mai recent exemplu al disperării publice a Kremlinului de a prelua inițiativa și de a schimba cursul războiului pe care ei l-au început. Acestea sunt menite să sperie publicul occidental receptiv cu perspectiva unui război la scară largă și a unui șantaj nuclear similar cu ceea ce Putin a declarat pe 24 februarie, parafrazat astfel(opens in a new tab): „Nu ne stați în cale. Vom folosi toate mijloacele disponibile.”
Acesta este un război intenționat. Intenția îi aparține lui Putin. Kremlinul încearcă să obțină sprijin intern pentru o mobilizare mai amplă a societății pentru efortul de război folosind manipularea și dezinformarea.
Sursa: Lansarea de sperieturi marca Putin – ghid succint | via EUvsDISINFO