Moţiunea de cenzură ”Opriţi genocidul social!”, iniţiată de 120 de parlamentari PSD+PC, a fost respinsă marţi de plenul reunit al Parlamentului României, cu 228 de voturi „pentru” şi 197 de voturi „împotrivă” (din cele 425 de voturi corect exprimate).
Doar trei voturi au fost considerate nule. Au fost prezenţi la vot doar 458 din cei 471 de parlamentari. Conform prevederile art. 113 şi art. 114 din Constituţie, moţiunea de cenzură putea fi adoptată doar cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor, ceea ce reprezintă minimum 236 de voturi „pentru”.
Respingerea moţiunii de cenzură înseamnă că proiectul de lege privind unele măsuri necesare în vederea restabilirii echilibrului bugetar, care reduce salariile bugetarilor cu 25% şi pensiile, ajutoarele de şomaj şi îndemnizaţiile pentru creşterea copilului cu 15%, a fost adoptat, iar guvernul Boc rămâne în funcţie. Opoziţia mai are o cale de atac pentru măsurile de austeritate anunţate de guvern, respectiv Curtea Constituţională. Declararea drept neconstituţinală a vreunuia dintre cele două proiecte de legi pentru care guvernul şi-a asumat răspunderea ar putea impune doar revenirea asupra textelor respective, fără consecinţe asupra funcţionării guvernului.
„Respingerea moţiunii de cenzură nu este neapărat un motiv de bucurie, ci un prilej de maximă responsabilitate, pentru că în acest moment au fost luate decizii nepopulare şi dureroase pentru milioane de români, dar care din nefericire sunt singurele care ne pot ajuta să ieşim din situaţia dificilă îm care ne aflăm. Nu simt bucurie, ci o imensă responsabilitate în a gestiona treburile ţării împreună cu Guvernul, pentru a asigura creşterea economică, plata salariilor şi pensiilor şi a ieşi cât mai repede din această perioadă dificilă„, a declarat Emil Boc după votul în plen.