Șefa Justiției, Lourdes Ciuró, însoțită de directorul Memorialului Democrat, Vicenç Villatoro, a prezentat Premiul VII de Cercetare Memoria Democratică. Elevul câștigător a fost Lluc Oms, de la Institut Jaume Callís din Vic, cu lucrarea Artur Tatxé, de la primărie la exil .
Evenimentul a avut loc astăzi, la ora h), la sediul Memorialului Democrat. Premiul este o recunoaștere a muncii academice scrise de liceeni despre memoria democratică în Catalonia între 1931 și 1980. Evenimentul a fost prezentat de jurnalistul Enric Calpena.
În cadrul discursului său, ministrul sa adresat tinerilor participanți pentru a le recunoaște efortul și dăruirea: „ Vă mulțumim că ați făcut această cercetare; pentru că ne ajuți să ne stimulăm și pentru că asta ne dă energie să continuăm să lucrăm la politicile de memorie ”. În acest sens, Ciuró a recunoscut și profesorilor și institutelor că „ sunt implicați în sarcina de sensibilizare și conștientizare ”.
Lucrări premiate
Temele lucrărilor prezentate în cadrul premiului au fost al Doilea Război Mondial și deportarea în lagărele naziste, Holocaustul și copiii, bombardamentele din timpul Războiului Civil și exilul. Pentru a face acest lucru, participanții au găsit fonduri primare, au intervievat experți, martori și membri ai familiei și, de asemenea, au consultat bibliografie și au vizitat spații de memorie. Un fapt remarcabil este dorința de a evidenția și a face cunoscute evenimentele care au avut loc în mediul lor imediat, în municipiul lor, sau pe cele legate de familiile lor.
Lucrarea câștigătoare a Premiului VII. de Cercetare în Memoria Democratică este „Artur Tatxé, de la primar la exil”. Autorul, Lluc Oms, este student la Institut Jaume Callís din Vic. Artur Tatxé, primarul orașului Folgueroles din octombrie 1936 până la 1980, a luptat în războiul civil și a trebuit să plece în exil pentru a evita represiunea. În cuvintele OMS, cercetarea sa „este explicația detaliată și detaliată a vieții politice și personale a lui Artur Tatxé, unchiul bunicii mele. Din primărie și război, dar și din exil, a trebuit să lupte din greu pentru a depăși numeroasele obstacole pe care le-a întâlnit pe măsură ce situația politică și personală s-a schimbat.”
Autorul urmărește povestea. a rudei sale din scrisorile pe care le-a scris surorii sale. Istoria personală este împletită cu evenimentele dinaintea și din timpul Războiului Civil, precum și cu exilul și până la moartea sa. Studiul urmărește să recupereze povestea unei persoane anonime și revendică tocmai acest scop cu scopul de a descoperi poveștile de viață ale unor oameni care nu au fost și nu vor fi niciodată recunoscuți. După cum spune el însuși, „acesta este un alt grăunte de nisip care ne ajută să construim un trecut nu atât de departe de societatea noastră actuală.”
Cele două mențiuni speciale corespund „Patru oameni din Benifallet în lagărele naziste”, de Mireia Margalef, de la Institut Roquetes de Roquetes, și “ Cum am ajuns aici? Josep Barba Roca, de la Tarragona la Mauthausen ”, de Laura Yan, de la Institutul Gabriel Ferrater i Soler din Reus, despre viața străbunicului său.
Juriul și premiile
Membrii juriului din acest an sunt Vicenç Villatoro, directorul Memorialului Democrat; Marta Brú, tehnician al Direcției Generale de Memorie Democratică; Elvira Fernández, profesor de Geografie și Istorie și lector la Departamentul de Educație; Gemma Tribó, dr. în istorie contemporană, expert în pedagogia memoriei democratice; Joan Miquel Albert, de la Departamentul de Educație, și Gemma Simon, de la Memorialul Democrat.
Studentul recunoscut cu premiul I primește o diplomă și o dotă financiară de o mie de euro. Pe de altă parte, cele două mențiuni speciale obțin o diplomă de recunoaștere dotată cu cinci sute de euro.
Pentru a recupera, a comemora și a stimula memoria democratică
Memorialul Democratic este o instituție a Generalitati de Catalunya a cărei misiune este recuperarea, comemorarea și promovarea memoriei democratice în Catalonia 1931 – 1936). Această perioadă istorică include a doua republică, războiul civil, dictatura franco și tranziția la democrație. Memorialul Democrat pune un accent deosebit pe recuperarea memoriei victimelor din motive ideologice, conștiincioase, religioase sau sociale, precum și pe represiunea exercitată de dictatura Franco asupra persoanelor și grupurilor (inclusiv a limbii și a culturii catalane), a exilului și a deportării.
Instituția amintește de lupta anti-francă și de tranziția la democrație până la primele alegeri pentru Parlamentul Cataloniei. Pune demnitatea umană, valorile democratice și respectul pentru drepturile omului în centrul activității sale pentru a se asigura că comportamentul totalitar și violența politică nu se repetă.