#Spania – Ministrul Agriculturii, Pescuitului și Alimentației, Luis Planas, se întâlnește cu organizațiile profesionale agricole Asaja, COAG și UPA.
Ministrul Agriculturii, Pescuitului și Alimentației, Luis Planas, a reiterat angajamentul evident, prin acțiuni, al acestui Guvern față de fermieri și fermieri. „Guvernul și acest ministru sunt dispuși să lucreze în continuare, cu organizațiile agricole și cu sectorul în ansamblu, pentru a se îndrepta spre viitor”, a subliniat ministrul, care a adăugat că „fermierii și fermierii vor ceva simplu; să fie auziți, să înțeleagă. și respect, și aceasta este atitudinea în care acest Guvern caută soluții.
Ministrul a asigurat că Guvernul practică dialogul, munca și cooperarea cu sectorul, pentru că „este strategic”, iar ședința de astăzi se încadrează în linia de lucru a acestui minister, bazată pe dialog și colaborare. „Trebuie să știți să ascultați și să vorbiți cu fermierii și fermierii; munciți din greu pentru a sprijini sectorul”.
El a subliniat că „acest Guvern este cel care sprijină cel mai mult fermierii și fermierii spanioli în fața noilor provocări, pentru că suntem alături de ei, le cunoaștem problemele și ne angajăm să le rezolvăm”.”.
Luis Planas și-a exprimat astfel angajamentul ferm față de sector după întâlnirea de astăzi cu organizațiile profesionale agricole Asaja, COAG și UPA, care au solicitat prin scrisoare în această marți, 30 ianuarie, o întrevedere cu ministrul. „Guvernul le înțelege preocupările și noi suntem alături de ei”, a asigurat el.
Din acest motiv, în ciuda dificultăților, în Spania, a subliniat el, avem un avantaj și o oportunitate față de alte țări europene, deoarece acest „Guvern a lucrat deja pentru a asigura profitabilitatea și competitivitatea sectorului”.
El a subliniat, referitor la protestele agrare din Europa, că situația cu Spania este diferită și a menționat, de exemplu, că Guvernul va menține rambursarea taxei speciale pe hidrocarburi pe motorina agricolă – un punct de fricțiune. în alte țări și a subliniat că reforma legii lanțului alimentar, întreprinsă de acest Guvern, a inclus una dintre cerințele istorice ale sectorului agricol: interzicerea vânzărilor în pierdere.
Ministrul a subliniat că „fermierii și fermierii ne vor avea mereu alături” în cererile lor corecte, cum ar fi profitabilitatea și sprijinul pentru o tranziție corectă la un model de producție durabil.
Ministrul a reiterat sprijinul ministerului care a fost făcut vizibil într-un pachet de ajutoare de peste 4.000 de milioane de euro în măsuri fiscale și de muncă și din care 1.380 de milioane de euro sunt ajutoare directe extraordinare pentru sprijinirea fermierilor și fermierilor în fața situațiilor. de costuri crescute și din cauza secetei, cea mai mare sumă de ajutor direct extraordinar care a fost alocat sectorului, pentru că are nevoie de el și acest Guvern este conștient și îl susține.
Răspuns la punctele ridicate de către asociațiile de fermieri și fermieriMinistrul a trecut în revistă diferitele puncte ridicate de Asociația Agrară a Tinerilor Fermier (ASAJA), Coordonatorul Fermierilor și Organizațiilor de Creștere (COAG) și Uniunea Micilor Fermii și Crescătorilor de Vite, începând cu recentele proteste din Franța, care au provocat daune aduse transportatorilor spanioli, în special celor care transportă mărfuri cu fructe și legume, despre care el a reiterat că sunt „intolerabile”. În acest sens, el a remarcat că a primit aseară o scrisoare de la ministrul francez al Agriculturii, Marc Fesneau, în care își transmitea regretul și scuzele guvernului său pentru ceea ce s-a întâmplat pe drumurile țării sale. Pentru ministru, acest gest „este foarte nobil și pozitiv”, dar nu împiedică prezentarea revendicărilor pertinente.
În ceea ce privește simplificarea procedurilor birocratice, ministrul înțelege că acumularea de reglementări europene, naționale și comunitare autonome a reușit să producă un nivel de povară administrativă pentru producători. Din acest motiv, Guvernul urmează să conlucreze cu comunitățile pentru a identifica ce elemente pot fi reduse în această povară administrativă. „A simplifica nu înseamnă a ne conforma, ci a face într-un mod mai simplu”, a clarificat el.
În legătură cu propunerea comunității privind abrogarea obligației de pârghie în cursul anului 2024, Planas a asigurat că „Spania va apăra o propunere de reformă dacă va aduce cu adevărat beneficii fermierilor noștri”.
Planas a subliniat importanța acordurilor comerciale cu țări terțe pentru sectorul agricol spaniol. De altfel, în anul 2000 balanța comercială agroalimentară era negativă, iar astăzi arată un sold pozitiv de aproape 14,9 miliarde de euro, cu exporturile depășind 70 de miliarde. Totuși, el a indicat că pentru a menține acest „succes comercial”, este necesar să se mențină o monitorizare strictă a importurilor și să se verifice respectarea contingentelor tarifare.
În acest sens, el a amintit că a fost primul ministru al Agriculturii al Uniunii Europene care a cerut clauze oglindă în acordurile comerciale, deși ulterior s-au alăturat și alte țări. După cum a clarificat, acordurile comerciale trebuie să includă mecanisme care să asigure că producțiile care ajung în UE respectă reglementările comunitare privind calitatea, siguranța și condițiile sanitare.
În ceea ce privește aplicarea Politicii Agricole Comune (PAC), ministrul a explicat că mecanisme precum eco-regimurile au fost bine acceptate în sector, întrucât 3 din 4 fermieri și fermieri au profitat de unul dintre ele. În orice caz, acesta a asigurat că departamentul său este sensibil la problemele pe care le poate avea aplicarea acestui instrument în anumite teritorii pentru a căuta soluții.
Astfel, în procesul de modificare a Planului Strategic CAP după primul an de aplicare, ministerul va efectua ajustările tehnice necesare în colaborare cu comunitățile autonome.
El a oferit, de asemenea, disponibilitatea ministerului de a colabora cu comunitățile autonome în aplicarea efectivă a legii lanțului alimentar, o normă de pionierat care va servi drept model în viitoarele reglementări ale Uniunii Europene, dar că „trebuie să aplicăm mai bine” . În acest sens, au fost consolidate resursele umane și tehnice ale Agenției de Informare și Control Alimentar (AICA), care desfășoară deja o activitate intensă de inspecție din oficiu.
De asemenea, acesta a subliniat că atât comunitățile autonome, cât și organizațiile agricole pot depune plângeri pentru nerespectarea prezentei legi, cu privire la confidențialitatea reclamantului; și a anunțat o întâlnire viitoare a Observatorului Lanțului Alimentar pentru a analiza aplicarea acestuia.
De asemenea, ministrul a cerut ca problemele sănătății animale și plantelor să fie lăsate în afara dezbaterii partizane și sectare. „Creutorii de animale spanioli depun un efort formidabil pentru a respecta standardele europene și a fi cei mai avansați în ceea ce privește starea de sănătate a efectivului de animale și nu putem reveni la acest efort”, a subliniat el. În cazul specific al Bolii Hemoragice Epizootice, ministerul a monitorizat constant această boală și a ținut ședințe la toate nivelurile, deși majoritatea competențelor în această materie corespund comunităților autonome. Din acest motiv, el a cerut un efort de coordonare pentru a avansa în eradicarea acestei boli.
Ministrul a subliniat că asigurările agricole constituie un mecanism important de susținere a veniturilor fermierilor și fermierilor. Din 2021, bugetul ajutorului de stat pentru contractarea asigurărilor este în creștere, cu îmbunătățiri ale procentului de subvenție. În 2023 s-au stabilit compensații în valoare de 1.423 milioane euro, cu o creștere de peste 50% față de anul precedent. Pentru îmbunătățirea acestui sistem, Planas a indicat că ministerul și organizațiile agricole analizează, linie cu linie, adaptările necesare, în contextul actual al schimbărilor climatice.
Pentru a încuraja schimbarea generațională, noua PAC include mai mult buget pentru încurajarea încorporării tinerilor, cu aproximativ 220 de milioane de euro pe an, atât prin ajutor direct, cât și prin dezvoltarea rurală. Ministrul a avansat că această problemă va fi inclusă în viitoarea lege a agriculturii familiale, respectând întotdeauna competențele comunităților autonome și cu dialog permanent.
În ceea ce privește instalarea de energii regenerabile pe terenuri agricole, care revine și comunităților autonome, ar putea fi elaborate reglementări care să restricționeze instalarea acestora pe terenuri de mare valoare agricolă.
Ajutoare agricole directe extraordinareÎntre 2022 și până astăzi, Guvernul a alocat aproximativ 1.400 de milioane de euro în ajutoare directe extraordinare pentru fermierii și fermierii din Spania, în special pentru cei mai vulnerabili la creșterea prețurilor și la consecințele secetei. Cele mai beneficiate sectoare sunt crescătorii de animale, atât lactate, cât și carne (circa 700 de milioane de euro) și aproape 300 de milioane de euro au fost alocați pentru atenuarea efectelor creșterii costului îngrășămintelor.
Fermierii de culturi arabile de uscat și anumite culturi industriale (roșii industriale și orez) vor avea aproape 270 de milioane de euro pentru a le susține din cauza secetei.
Alte 81 de milioane de euro din rezerva agricolă a UE au mers către producătorii de pomi fructiferi de sâmburi, sâmburi, tropicali, citrice și nuci; 38,7 milioane pentru sectorul citrice; 8 milioane de euro producătorilor de cireșe din Valea Jerte (Cáceres) și 5 milioane de euro pentru sectorul apicol.
Etichete: SIDA UE Schimbarea climei Energie regenerabila Hrănire Sursa: Guvernul Spaniei – Luis Planas: „Acest guvern este cel care sprijină cel mai mult fermierii și fermierii spanioli în fața noilor provocări”