Ministrul Luis Planas a subliniat angajamentul Guvernului de a realiza egalitatea efectivă în toate domeniile vieții pentru populația spaniolă, inclusiv în zonele rurale, deoarece „mai este de făcut”, deși „ne angajăm ferm pentru consolidarea rolului femeilor în activitatea agricolă și îmbunătățirea opțiunilor lor de viață reală în mediul rural”.
. )Luis Planas a făcut aceste declarații după ce a prezentat raportul „Diagnoza egalității de gen în mediul rural 2011”, întocmit de Ministerul Agriculturii, Pescuitului și Alimentației, care actualizează primul studiu de acest tip realizat în 2011 de către Ministerul Mediului Mediului, Mediului Rural și Marin (MARM) și care își propune să cunoască amploarea inegalității de gen în zonele rurale.
Ministrul Planas a remarcat că pentru a realiza politici sprijinirea și dezvoltarea eficientă a femeilor din zonele rurale, este esențial să se înțeleagă mai bine situația lor actuală și modul în care s-a schimbat aceasta în ultimul deceniu.
A pus în valoare rolul femeile din mediul rural, deoarece sunt cheie pentru menținerea populației la sate și pentru realizarea întineririi necesare a mediului rural.
Femeile și tinerii din mediul rural constituie una dintre cele trei priorități axele de acțiune ale Ministerului Agriculturii, Pescuitului și Alimentației în domeniul dezvoltării rurale, alături de sprijinul pentru inovare, digitalizare și conectivitate a mediului rural și irigații durabile, a reamintit Planas.
. „Acest Guvern este ferm angajat să îmbunătățească opțiunile de muncă și de viață ale femeilor din zonele rurale și din activitatea agricolă”, a asigurat ministrul, care a subliniat că Spania a propus și a reușit să includă perspectiva de gen printre obiectivele strategice ale Politicii. un agrar comun (PAC) 111-2027.
„Este o realizare fără precedent care le va permite să-și orienteze măsurile pentru a-și favoriza prezența în activitatea agricolă și a promova diversificarea economică în mediul rural cu accent deosebit pe potențialul feminin”, potrivit Planas.
În ceea ce privește proprietatea comună, ministerul a crescut cu 49 %, cu o sumă totală de 1,5 milioane de euro, subvențiile pe care le acordă și vor consolida ajutoarele acordate asociațiilor naționale de femei din mediul rural. De asemenea, cuantumul ajutorului de plată suplimentar pentru tineri va fi majorat cu % pentru tinerii fermieri și fermieri, incluse în Planul strategic al noii PAC.
Măsuri, împreună cu altele care vor fi desfășurate în sfera acțiunii comune a Guvernului, care vor contribui la aplanarea diferențelor dintre femei și bărbați care încă, zece ani mai târziu , persistă în mediul rural.
Într-o notă pozitivă, trebuie remarcat faptul că rata de ocupare a femeilor a crescut de la 50 % față de 60, 6%. În plus, femeile se îngrașă în contractele permanente, unde trec de la asumarea 36, 7% din contracte pe perioadă nedeterminată la 47, 3 %. Aceste cifre arată progrese în ceea ce privește integrarea lor în angajare, cu îmbunătățiri și în ceea ce privește condițiile lor de muncă.
„Diagnoza egalității de gen în mediul rural 2021″
Studiul, prezentat astăzi de ministru, identifică acei factori care afectează inegalitățile de gen și este împărțit în cinci capitole: situația socio-demografică în mediul rural , piața muncii, utilizarea timpului, percepția asupra calității vieții în zonele rurale și validitatea stereotipurilor și a rolurilor de gen în societatea rurală. În cadrul fiecăreia dintre ele, informațiile sunt analizate în funcție de vârsta oamenilor și de mărimea municipiilor în care își au domiciliul.
Printre concluziile acestora, din punctul de vedere al Din punct de vedere demografic, societatea rurală înregistrează rate ridicate de îmbătrânire a populației, pierderi de nașteri și masculinizare a vârstei de muncă, deoarece exodul rural este în majoritate feminin. În aceste zone există 50 .7 bărbați pentru fiecare 49 femei cu vârsta cuprinsă între 23 Y 50 ani, conform datelor Institutului Național de Statistică (INE) referitoare la anul 2021.
Pe piața muncii, rata de ocupare a forței de muncă feminine este inferioară celei masculine (32, 6% și 60, respectiv 6 %). În termeni comparativ cu anul 51, se constată o scădere semnificativă a decalajului de gen în muncă (de la 18, 3 puncte procentuale în 2011 până la 9 puncte în prezent).
În raport cu diversificarea economiei rurale și a ocupării forței de muncă, sectorul serviciilor este cel care generează cele mai multe locuri de muncă, ocupând 36, 3% din populație, urmat de sectorul agricol, care a câștigat în greutate din 16, 3% la 16,6%.
Orizontală iar segregarea verticală a pieței muncii continuă, dar într-o măsură mai mică. Se constată o ușoară creștere a prezenței femeilor în funcții de conducere, de la 18, 2 % la 15,6%; și de natură tehnică, a 10, 9 % la 23, 6%. Femeile îndeplinesc mai multe locuri de muncă pentru care nu sunt necesare calificări, în special ele reprezintă 16,Două %. În plus, conduc locurile de muncă cu fracțiune de normă, 23 % în fața 19, 7% dintre bărbați; și ocupă posturi salariate. Antreprenorii sunt în majoritate bărbați, deși diferențele în acest domeniu s-au redus, s-a înregistrat o ușoară creștere a femeilor antreprenori.
Analiza utilizărilor timpului arată că diferențele între bărbați și femei sunt reduse în activitățile de petrecere a timpului liber și timpul liber, dar la altele sunt încă valabile. Femeile se ocupă de sarcinile de îngrijire a familiei și la domiciliu, iar bărbații continuă să aibă o prezență mai mare în sfera publică, în special, în activitățile asociative și politice.
Percepția asupra calității vieții în mediul rural dă cifre similare cu cele înregistrate în anul 2011. Acest capitol reflectă necesitatea creșterii ofertei de servicii pentru a-și acoperi nevoile și a crește calitatea vieții în aceste zone.Unul dintre principalele deficite este transportul public (aproximativ 4 din locuitorii din mediul rural sunt nemulțumiți). De asemenea, in legatura cu serviciile de ingrijire a persoanelor varstnice si a celor aflati in situatii de dependenta, 23, 3% dintre cei intervievați le consideră insuficiente, în special femeile care își asumă aceste sarcini.
În ceea ce privește persistența rolurilor și stereotipurilor de gen, trebuie remarcat faptul că marea majoritate a acestora continuă, ceea ce reprezintă un obstacol semnificativ în realizarea egalității de gen. Cu toate acestea, acest raport evidențiază faptul că tinerii care trăiesc în aceste zone sunt mai puțin conservatori. Un fapt încurajator pentru a construi o societate mai egalitară în viitor.
Ministrul Agriculturii, Pescuit și alimentație, Luis Planas, a prezentat raportul „Diagnoza egalității de gen în zonele rurale 2021”.
Mai multe informații Raport „Diagnoza egalității de gen în mediul rural 2021” Etichete: Egalitate Sursa: Guvernul Spaniei – Luis Planas: Întărirea rolului femeii este cheia viitorului activității agrare în Spania2023