#Spania – Shanghai (China)
Ministrul Agriculturii, Pescuitului și Alimentației, Luis Planas, în timpul discursului său la Târgul Internațional al Industriei Alimentare (SIAL), de la Shanghai (China).
Distribuie pe Spania, o putere de export, a vândut alimente și băuturi în străinătate cu peste 70,4 miliarde de euro în 2023 – 18,4% din totalul exporturilor spaniole – din care 1.881 de milioane de euro corespundeau pieței chineze.
Luis Planas a vizitat Târgul Internațional al Industriei Alimentare (SIAL) de la Shanghai (China), unul dintre principalele târguri agroalimentare de pe continentul asiatic, unde Ministerul Agriculturii, Pescuitului și Alimentației are un stand oficial pentru a face cunoscută varietatea largă și calitatea producției alimentare spaniole.
Planas a subliniat că „mâncărurile noastre au un mare prestigiu internațional”, de unde și participarea la acest târg, la care participă peste 70 de companii spaniole, și că este o „ocazie grozavă de a poziționa Spania ca putere internațională alimentară și gastronomică” în piata asiatica.
SIAL Shanghai se desfășoară în perioada 28-30 mai și este o „vitrină magnifică” a variatei oferte agroalimentare spaniole din China, principala piață spaniolă din Asia.
În timpul vizitei, a avut o întâlnire cu companii agroalimentare spaniole cu sediul în China. La întâlnire, ministrul a fost mândru să reprezinte, din partea administrației spaniole, un sector care îmbină avangarda și tradiția pentru a oferi cetățenilor produse sigure, sănătoase, variate și de înaltă calitate, realizate cu cele mai avansate progrese tehnologice de realizat. echilibrul dintre rentabilitatea economică și durabilitatea.
Ministrul a subliniat caracterul strategic al sectorului alimentar și al băuturilor pentru economia spaniolă, care s-a impus ca principala industrie a țării și plasează Spania ca a patra putere alimentară din Uniunea Europeană și a zecea la nivel mondial. Sectorul agroalimentar are o cifră de afaceri de peste 142.000 de milioane de euro, angajând 440.000 de oameni.
El a evidențiat și alți factori care contribuie la succesul acestui sector, precum structura sa solidă de afaceri, accesul la materii prime de înaltă calitate, munca bună a profesioniștilor și marea competitivitate a sectorului pe piețele naționale și internaționale.
Planas a subliniat că, pentru a consolida poziția Spaniei ca putere alimentară și gastronomică, ministerul promovează Strategia Alimentară Spaniolă. În plus, împreună cu ICEX, dezvoltă strategia „Spain Food Nation”, care aduce produsele spaniole mai aproape de consumatorii din străinătate. Prin acest acord, intervențiile pe piețele cheie pentru Spania sunt consolidate.
În acest context, China constituie o țară țintă pentru industria agroalimentară spaniolă, întrucât este principala piață din Asia și un cumpărător foarte important pentru anumite produse, precum carnea de porc.
Guvernul Spaniei dedică eforturi mari deschiderii pieței chineze către alte produse agroalimentare spaniole, așa cum sa întâmplat recent cu migdalele și curkii.
Privind spre viitor, ministrul a arătat angajamentul departamentului său de a continua activitățile de promovare și a cerut sectorului agroalimentar să-și mențină vocația de export. El a mai exprimat nevoia de a menține consecvența, munca în comun și încrederea reciprocă, precum și diversificarea destinațiilor, ca o rețetă care să garanteze succesul.
La acest târg sunt prezenți, cu standuri proprii, și interprofesionalii de porc cu blană albă (Interporc), oi și caprine de carne (Interovic) și carne de vită (Provacuno), cu care a avut o scurtă întâlnire în cadrul târgului. .
Etichete: Hrănire Guvernul Spaniei Agricultură Sursa: Guvernul Spaniei – Luis Planas: Internaționalizarea este unul dintre pilonii de bază ai puterii sectorului agroalimentar spaniol