Ministerul Afacerilor Externe salută împlinirea vineri, 29 aprilie 2022, a 25 de ani de la intrarea în vigoare a Convenției privind interzicerea dezvoltării, producerii, stocării și folosirii armelor chimice și distrugerea acestora (Convenția privind interzicerea armelor chimice – Convenția) și de la înființarea Organizației pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC), organizație internațională cu sediul la Haga (Olanda), al cărei obiectiv principal îl constituie implementarea prevederilor Convenției.
Ministerul Afacerilor Externe subliniază relevanța deosebită a Convenției privind interzicerea armelor chimice, unul dintre cele mai importante instrumente juridice internaționale din domeniul dezarmării și neproliferării, primul tratat cu vocație universală care vizează eliminarea unei întregi categorii de arme de distrugere în masă, sub un strict control internațional, constituind un important pilon pentru securitatea globală.
România este un susținător ferm și activ al Convenției privind interzicerea armelor chimice, numărându-se printre primele state ratificante, și își îndeplinește riguros obligațiile de stat parte, fapt confirmat și de evaluările rezultate în urma celor 18 inspecții internaționale efectuate de OIAC, de la înființarea sa, la platformele chimice din România.
România acționează pentru aprofundarea colaborării cu OIAC, prin dezvoltarea unor proiecte comune specifice, vizând creșterea gradului de pregătire al autorităților române de resort și al personalului OIAC, în contextul actual marcat de provocări de securitate, ce relevă rolul OIAC în combaterea proliferării și utilizării armelor chimice.
Informații suplimentare:
Convenția privind interzicerea armelor chimice este primul tratat care conține expres obiectivul şi calendarul eliminării unei întregi categorii de arme de distrugere în masă – armele chimice, sub strict control internațional, un succes incontestabil al multilateralismului postbelic, prin dinamica ratificărilor, eficiența sistemului de verificare şi viteza de adaptare la noile provocări ale cercetării, științei şi tehnologiei în materie.
În prezent, 193 de state sunt parte la Convenție, eforturile pentru universalizarea acestui instrument juridic fiind continuate.
România a semnat Convenția la 13 ianuarie 1993 şi a ratificat-o la 9 decembrie 1994, prin Legea nr. 125/1994, fiind cel de-al 25-lea stat originar al Convenției. Țara noastră a depus instrumentul de ratificare la 15 februarie 1995, iar la 29 aprilie 1997, Convenția a intrat în vigoare, la 180 de zile după data depunerii la Secretarul general al ONU a celui de-al 65-lea instrument de ratificare. Prevederile Convenției privind interzicerea armelor chimice sunt implementate în România prin Legea nr. 56/1997, completată şi modificată prin Legea nr. 448/2003, Ministerul Afacerilor Externe, prin Departamentul pentru Controlul Exporturilor – ANCEX, având calitatea de autoritate națională în domeniu.
În 2013, OIAC a primit premiul Nobel pentru pace, pentru “eforturi extinse pentru eliminarea armelor chimice”.
Mai multe informaţii privind activitățile OIAC şi implementarea prevederilor Convenției în România se găsesc pe paginile electronice www.ancex.ro, la secţiunea “Produse chimice”, și www.opcw.org.