În zilele de 15 și 16 noiembrie 2022, la sediul Uniunii Arhitecţilor din România a avut loc, conform Regulamentului de organizare a concursului naţional pentru selectarea proiectului care va reprezenta România la cea de-a 18-a ediţie a Expoziţiei Internaţionale de Arhitectură – la Biennale di Venezia, procedura de selecție a proiectelor finaliste (Etapa I).
Potrivit Ordinului Ministrului Culturii nr. 3475/2022, Comisia de selecție a avut următoarea componență:
1. domnul arh. Attila Kim, Comisarul participării României la cea de-a 18-a ediție a Expoziției Internaționale de Arhitectură – la Biennale di Venezia;
2. doamna Monica Joița, reprezentantul comun al Institutului Cultural Român și Ministerului Afacerilor Externe;
3. doamna arh. Cosmina Goagea;
4. doamna arh. MarÃa Rosa Cervera Sardá;
5. domnul arh. Krzysztof Ingarden;
6. doamna arh. Ioana Alexe;
7. doamna arh. Angela Kovacs.
Conform Regulamentului de organizare şi funcționare a Comisiei de selecţie, la prima întâlnire a membrilor Comisiei, aceştia au ales prin vot secret Preşedintele Comisiei, în persoana domnului arh. Attila Kim.
În cadrul ședinței, Comisia a primit spre evaluare un număr de 14 proiecte și a procedat la evaluarea acestora, acordând punctaje pentru criteriile prevăzute în art. 6 din Regulamentul de organizare a Concursului național pentru selectarea proiectului care va reprezenta România la cea de-a 18-a ediție a Expoziției Internaționale de Arhitectură – la Biennale di Venezia, publicat pe paginile de internet ale Ministerului Culturii, Ministerului Afacerilor Externe, Institutului Cultural Român şi Uniunii Arhitecţilor din România.
În urma centralizării punctajelor acordate de fiecare membru al Comisiei, au fost desemnate următoarele proiecte finaliste (în ordinea alfabetică a titlurilor):
·       ACUM-AICI-ACOLO
·       INCUBATORS OF COEXISTENCE
·       PENDANT SPACES
Proiectele care nu au trecut în Etapa a II-a de selecție sunt următoarele (în ordinea alfabetică a titlurilor):
Â
Â
Titlu proiect
Nr înregistrare UAR
Punctaj
ALCHIMIE
BAV – 111
65,29
A TRASH JOURNEY
BAV – 107
47,71
CHECKPOINT
BAV – 112
43,71
FRAGIL-IN CAUTAREA IDENTITATIIÂ PIERDUTE
BAV – 110
54,14
PLAYGROUND TIME
BAV – 108
54,14
SYLVANIA 2.0
BAV – 101
59,29
STABILO-WORLD
BAV – 114
61,00
WATCHING THE GRASS GROW
BAV – 104
52,71
[W]ALL
BAV – 102
57,14
zBUCIUM_#[A]TEMPORAL
BAV – 113
53,29
# ZESTRE
BAV – 105
63,57
 Â
Potrivit Regulamentului de organizare a Concursului, Comisia de selecţie, reprezentată prin cel puţin 3 membri, printre care Comisarul şi Preşedintele Comisiei de selecţie, va invita, în data de 23 noiembrie 2022, reprezentantul sau reprezentanții fiecărei echipe de autori finalişti (pot fi prezenți la această intâlnire maximum trei persoane dintre cele enumerate în formularul de înscriere) la o sesiune de detaliere a proiectului și pentru a comunica concurenților în scris și verbal temele de aprofundare și cerințele specifice în vederea întocmirii documentației care se va preda pentru Etapa a II-a de selecție. Conform art. 21 al Regulamentului de organizare a Concursului, Comisia de selecţie nu poate solicita schimbarea conceptului prezentat în Etapa I sau a altor elemente definitorii din punct de vedere curatorial şi/sau expoziţional.
Participanţii la Concurs pot depune contestaţii privind exclusiv modalitatea în care a fost respectat Regulamentul de organizare a Concursului, conform art. 9 din Regulament. Contestațiile pot fi depuse la sediul Uniunii Arhitecţilor din România (strada Jean Louis Calderon nr. 48, sector 2, cod 020038, Bucureşti) sau transmise pe e-mail la adresa bav2023@uniuneaarhitectilor.ro în data de 17 noiembrie 2022 (până la ora 17.00). Acestea vor fi analizate şi soluţionate în termen de maximum 2 (două) zile lucrătoare de la data expirării termenului de depunere a contestaţiilor de către o Comisie de soluţionare a contestaţiilor, numită prin Ordin al Ministrului Culturii.