Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu:
Bine ați venit la Ministerul Afacerilor Externe!
Dragă domnule ministru, dragă Dmytro, bine ai venit la București! Bun venit la Ministerul Afacerilor Externe, din nou. Mă bucur că am avut ocazia să ne revedem, să discutăm în persoană în această perioadă extrem de complicată. Vreau să te felicit din inimă pentru activitatea excepțională pe care o desfășori, în beneficiul Ucrainei și al valorilor noastre comune.
Am avut astăzi un dialog foarte consistent pe care, de altfel, îl vom continua după această conferință de presă, un schimb de opinii foarte aplicat despre situația gravă de securitate și umanitară din Ucraina, generată de războiul ilegal, neprovocat, nejustificat și premeditat al Rusiei asupra Ucrainei. Am reiterat sprijinul ferm al României pentru independența, pentru suveranitatea, pentru integritatea teritorială ale Ucrainei, precum și pentru efortul eroic al autorităților ucrainene, al cetățenilor ucraineni de a respinge agresiunea rusă, care constituie o încălcare flagrantă a tuturor obligațiilor internaționale asumate de Rusia.
Nici România, nici Ucraina, nici comunitatea internațională nu pot accepta călcarea în picioare a ordinii internaționale bazate pe reguli, care ar însemna impunerea arbitrariului prin forță.
Exprim și cu această ocazie condoleanțe și regretul profund pentru pierderile de vieți omenești, pentru atât de multele vieți omenești care au fost curmate în această agresiune ilegală, pentru masivele distrugeri materiale din Ucraina, care influențează într-un mod profund negativ viața societății ucrainene. Dramele umane, ororile, suferința prin care trece poporul ucrainean ne-au lăsat, alături de întreaga lume, îndoliați. Suntem alături de poporul ucrainean. Dragă Dmytro, toți cei care au murit uciși în Ucraina sunt, de fapt, frații și surorile noastre, sunt părinții și copiii noștri. De aceea, atrocitățile și crimele de război, crimele împotriva umanității, crimele de genocid nu pot să rămână nepedepsite, iar România sprijină activ eforturile comunității internaționale pentru investigarea acestor încălcări ale dreptului internațional, ale drepturilor omului, ale dreptului internațional umanitar. După cum știți, Guvernul României a decis acordarea unei contribuții financiare voluntare către Curtea Penală Internațională, pentru a sprijini investigația din Ucraina.
De asemenea, am reacționat prompt și consistent, încă de la începutul invaziei ruse, prin numeroase măsuri pentru a oferi adăpost și asistență refugiaților ucraineni, pentru care agresiunea rusă a avut efecte dramatice. Până în prezent, au intrat pe teritoriul țării noastre peste 800.000 de refugiați ucraineni. Asistența acordată acestor persoane, inclusiv celor care au rămas pe teritoriul României, a fost în valoare de peste 63 de milioane de euro, constând în acces gratuit la servicii medicale, la învățământ – peste 1600 de copii sunt deja înregistrați în sistemul românesc, studenții sunt primiți în universitățile din România – , a constat în măsuri de sprijin pentru copiii aflați în situații deosebite, asigurarea transportului gratuit pe teritoriul României, deschiderea pieței de muncă – sunt peste 2.000 de cetățeni ucraineni care sunt deja angajați în România, după începutul invaziei.
Doresc să vă asigur, domnule ministru, dragă Dmytro, că toți cetățenii ucraineni refugiați în România sunt și vor fi tratați corespunzător, vor avea șansa să-și continue, în condițiile date, traiul normal, până când condițiile vor permite reîntoarcerea lor, în siguranță, în Ucraina. Trebuie să menționez și să salut încă o dată atitudinea de extraordinară solidaritate și ospitalitate a cetățenilor români, care au sprijinit, încă de la primele momente ale conflictului, pe refugiații care au ajuns în România, dar și pe cei care au rămas în Ucraina. Platforma guvernamentală, care a fost creată în acest sens, arată mai mult de 9.200 de inițiative de sprijin din partea societății civile. De asemenea, am trimis mai multe tranșe de ajutor umanitar, combustibil, medicamente, alimente. Amintesc aici mai multe pachete de sprijin: cel din 28 februarie, de 3,4 milioane de euro, din 16 martie, 2,3 milioane de euro, donația celor 11 ambulanțe care a fost finalizată în cursul acestei săptămâni și altele. De asemenea, hub-ul umanitar de la Suceava, care este funcțional din 9 martie, asigură livrarea, în mod constant, de sprijin internațional pentru Ucraina, fiind în prezent tranzitat de peste 31 de convoaie umanitare, adică aproximativ 162 de camioane din numeroase țări europene – Italia, Franța, Bulgaria, Austria, Slovenia, Cipru, România și alte state.
Ucraina trebuie să câștige acest război și sunt convins că-l va câștiga.
Apoi va urma procesul de reconstrucție, după ce conflictul se va fi încheiat. În cadrul acestui proces de reconstrucție, care va fi unul de durată, întreaga comunitate internațională va trebui să acorde sprijin și îl asigur pe colegul meu că România este gata să fie parte a acestui efort susținut.
De asemenea, vreau să transmit, cu acest prilej, felicitări Ucrainei pentru transmiterea răspunsului la prima parte a chestionarului pentru aderare la Uniunea Europeană și vreau să reiterez, și cu acest prilej, sprijinul extrem de puternic al României pentru aspirațiile europene ale Ucrainei, pentru recunoașterea perspectivei europene a acestui stat prieten și vecin. Am transmis și susținut constant, la nivelul Uniunii Europene, atât la nivelul reuniunii șefilor de stat și de guvern, la reuniunile miniștrilor de externe, la care am participat, că Uniunea Europeană trebuie să arate viziune, să arate curaj, pentru a da Ucrainei, precum și Republicii Moldova, Georgiei, semnalul pe care îl așteaptă – și anume acela că sunt îndreptățite să facă parte, cu drepturi depline, din Uniunea Europeană.
De asemenea, mă bucur să salut faptul că astăzi și Republica Moldova a transmis răspunsul la prima parte a chestionarului pentru aderare.
În același timp, știm din propria noastră experiență că parcursul pentru aderare este unul complicat care presupune multe eforturi și reforme. Vom continua să sprijinim în mod activ, în măsura în care va fi necesar, Ucraina, în tot acest proces complex și laborios.
De asemenea, am discutat și despre deschiderea Ambasadei României la Kiev, am informat cu privire la decizia pe care am luat-o – la momentul la care am anunțat acest demers al României, erau opt misiuni ale statelor membre ale Uniunii Europene deja deschise la Kiev. Sper ca pregătirile să se finalizeze cât mai curând și să putem să ne reluăm activitatea în capitala Ucrainei.
De asemenea, am discutat despre creșterea conectivității fizice între statele noastre. Am discutat despre deschiderea de noi puncte de trecere a frontierei, pentru că este nevoie de mai multă conectivitate între noi, pentru a facilita fluxurile de persoane, fluxurile de mărfuri și este, din acest punct de vedere, grăitor rolul pe care, de exemplu, punctul de trecere a frontierei de la Isaccea l-a jucat pentru deplasarea în România a cetățenilor ucraineni afectați de război.
Am luat măsuri legate și de facilitarea comerțului Ucrainei cu alte state – de exemplu, liberalizarea temporară a transportului efectuat de operatorii ucraineni pe teritoriul României – decizie adoptată la 5 aprilie. Am discutat și despre cooperarea în materie de securitate energetică și mă bucur să salut conectarea Ucrainei la rețeaua europeană de electricitate, la data de 16 martie.
Am discutat, de asemenea, și despre faptul că legăturile puternice dintre țările noastre sunt date și de minoritățile noastre înrudite. Am evidențiat comportamentul exemplar al etnicilor români din Ucraina, care au sprijinit efortul comun de apărare a statului ucrainean. Vom continua să ne ocupăm de problemele comunităților române și, respectiv, ucrainene din România, respectiv din Ucraina și sunt convins că vom soluționa toate problemele acestora.
Mă opresc aici. Îmi exprim încă o dată convingerea că, prin efortul nostru comun, putem să ridicăm relațiile noastre bilaterale la un nou nivel, să construim în această zonă a Europei un model de cooperare. Știu, din relația foarte apropiată pe care o avem, și pe care am construit-o în ultimii ani, că sunt nu doar perspective, dar certitudini din acest punct de vedere. Iar perioada aceasta foarte complexă, cu război, cu agresiune, cu suferință umană, nu a făcut altceva decât să apropie și mai mult societățile noastre, cetățenii noștri.
Dragă Dmytro, te rog.
Ministrul afacerilor externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba:
Thank you, Bogdan! I really appreciate that you agreed to receive me on the Eve of Easter, as your Prime Minister and your Minister of Defense did. This is yet another example of the real, sincere friendship that we have between Ukraine and Romania.
When it comes to the substance, you almost stole all of my speaking points, I can only subscribe to what Bogdan just said, on all accounts. Let me say just a couple of points, in addition to that.
Every time President Putin tries to stop Ukraine in its development, in its European integration, the only result that he achieves is the speeding up of this process. To my and our deepest regret, every such attempt by Putin comes at a price for Ukraine. But what is happening now is not only another attempt of Russia to maintain its influence in this part of Europe, in the Black Sea region, not only the attempt to stop Ukraine, it’s also the final battle. The final battle for the right of all European nations – and it’s not only about Ukraine, it’s also about Georgia, about Moldova, about all countries in the Black Sea region – it’s our common final battle for the opportunity to live in peace, in prosperity, as part of a whole and free Europe. And I have no doubts, and I appreciate that Bogdan doesn’t have any doubts either, that we will win this battle! Ukraine will prevail!
And there are two components which are necessary for us to prevail. The first one is the Ukrainian stamina and courage. The second one is friends, friends who stand by Ukraine in practical terms, who support providing Ukraine with all necessary equipment, who support more sanctions against Russia, who embrace Ukrainian refugees, giving the chance for husbands, fathers and brothers to fight against Russia, knowing that their mothers, sisters, and children are in safety and taken care of. As long as these two ingredients are in place, the victory is getting closer and closer.
And I would like to commend the Government of Romania for shaping a very smart policy, since the beginning of aggression, to provide, to stand by Ukraine.
We all share the Black Sea and this war, as I said, is also about the future of the Black Sea region. Our security is your security. You are helping us, you are also helping yourself. The fair deal that Ukraine offers to the world is simple: you give us everything that we need to fight and to win, and we, in return, contain Putin in Ukraine and defeat him there, so that he doesn’t dare to test Article 5 of NATO, and doesn’t try to expand further his aggression.
Those in Europe, who believe that this is just a Ukraine – Russia war and Putin will never dare to test Article 5, shouldn’t be naive! We, in Central and Eastern Europe, are not naive, we know history. But others should be aware of a very simple fact: the best way to stop Putin is to give Ukraine everything it needs.
During the war, the divisions are all gone. In Ukraine, ethnic Ukrainians, ethnic Romanians, ethnic Hungarians, ethnic Belarusians, ethnic Georgians, Moldovans, Russians, they all fight for Ukraine. Some of them, regretfully, die in the war, in combat, but they understand what they’re fighting for: they’re fighting not only for Ukraine, but for their own motherlands, for their countries, so that they do not know the tragedy of war. And we respect highly every sacrifice on the battleground. And the Romanian community in Ukraine, while being an inseparable part of a broader Romanian culture, they also fight for their motherland, for Ukraine, and this is another element that brings us even closer, us – Ukraine and Romania.
Now, unspeakable crimes were committed by the Russian army in Ukraine, but unfortunately this is only the tip of the iceberg of all the crimes committed, especially in Mariupol. Romania and Bogdan personally, have vast experience in international adjudication, in the prosecution of international crimes, at international level, so, yes, we discussed how we can use the ICJ – International Court of Justice, the International Criminal Court, to bring Russia to account for everything it has done, and we will be happy to learn, to work with Romania on this.
I would like, once again, to thank the Romanian Government for embracing Ukrainian refugees. These people could have been victims of the Russian war crimes, and the fact that you allowed them to come to the country saved the lives of many of them.
Now, it would be unfair for me not to mention that, of course, I want all of my compatriots to go back to Ukraine, and to live a new life, and to rebuild the country, and hopefully together we will bring the moment closer to when this will be possible. But let’s be objective: some of them will stay in Romania and will start a new life here. I would like to assure you that they will be very committed new members of your society, and the Ukrainian community will fill, will enrich the Romanian society, and will be another joint between our governments.
Thank you for the readiness of Romania to participate in the post-war reconstruction of Ukraine. We are already thinking about it, we are already building plans; we already have a picture of the new Ukraine that will be built. And this new Ukraine will be a European Ukraine, and the support of Romania in providing Ukraine with candidate status at the nearest opportunity in the end of June is very much appreciated. This will be a Ukraine that will remain a happy home, a home for many ethnicities and nationalities, and this will be a Ukraine that will, together with friends and partners like Romania and other countries, ensure safety and security of the entire Black Sea region.
The final words that I want to use are the following: Please, have no doubts, we will prevail!
But to make this happen rather sooner than later, we need to continue working on all fronts, on every issue, in the fastest way possible to make sure that Ukraine receives everything that it needs, to make sure that all necessary sanctions are imposed on Russia, to make sure that Russia is isolated everywhere in the world! We cannot stop; neither we, nor you, nor anyone else can stop until we all defeat this evil! Thank you!
Sesiunea de întrebări și răspunsuri
Moderator: Mulțumim, domnule ministru. Câteva întrebări din partea presei. O să luăm două întrebări pentru domnul ministru Aurescu, două întrebări pentru domnul ministru Kuleba. Începem cu doamna Carmen Gavrilă, Radio România.
Carmen Gavrilă: Bună ziua. Carmen Gavrilă, radioul public. Domnule ministru Aurescu, dacă la Consiliul din iunie se va pune problema acordării statutului de țară candidată Ucrainei, cum va vota România? Şi, domnule ministru Kuleba, ce va fi diferit după război în relația Ucrainei cu România, în chestiuni ca, de exemplu, Krivoi Rog și alte probleme care nu au stat foarte bine între cele două țări până acum. Mulţumesc.
Bogdan Aurescu: Da, mulțumesc pentru întrebare. Așa cum am spus, România susține ferm perspectiva europeană a Ucrainei. Prin urmare, cu cât procesul de aderare se va desfășura mai rapid, cu atât va fi mai bine, iar România va susține acești pași cât se poate de rapizi atât pentru Ucraina, cât și pentru Republica Moldova și pentru Georgia, pentru a deveni parte a marii familii europene. Prin urmare, după această fază, care este dată de completarea chestionarului – acum a fost completată prima parte a acestui chestionar, urmează partea a doua, care este mult mai complexă, sunt mult mai multe întrebări decât în prima parte, care a avut doar un pic peste 300 și ceva de întrebări -, urmează opinia Comisiei Europene și o discuție la nivel politic în Consiliul UE, în Consiliul European. Evident, România va susține acest proces și finalizarea lui, în favoarea Ucrainei, respectiv în favoarea Republicii Moldova și Georgiei.
Dmytro Kuleba: Well, we should not overdramatize our relashionship before the war. I cannot say that it was full of problems that have to be resolved. Bogdan and I did a lot to minimize the number of issues which exist between any countries, even the most friendly ones. But of course, you know, war is the moment of truth, and everyone, literally everyone, shows his or her real face in times of war. And the real face that Romania showed is a face of a sincere friend, who doesn’t only talk the talk, but who also walks the walk, and provides Ukraine with very specific support. And we will never forget it! We will never forget it, and after we celebrate our joint victory, I’m sure that both countries will sit down and approach different issues differently, from both sides, in a way that will not undermine our national interests, neither Romanian, nor Ukrainian. This is not what we’re being paid for, to compromise national interests, but in a way that will allow to find all mutually acceptable solutions to all outstanding issues, and there are not too many of them.
Bogdan Aurescu: Şi, dacă îmi permiteți, să completez. Da, noi am lucrat de cel puțin doi ani și jumătate, pentru a rezolva foarte multe dintre problemele care erau pe agenda noastră, mai ales cele care se refereau la comunitatea română din Ucraina. Am reușit, de exemplu, să cădem de acord că există o perfectă identitate între limba română și așa-zisa “limbă moldovenească”, care de fapt nu există. Am reușit să punem din nou în picioare mecanismul care se numește Comisia mixtă privind problemele minorităților naționale. Am reușit să facem progrese în ceea ce privește educația în limba română, în Ucraina. Sigur că războiul ne-a împiedicat să finalizăm unele dintre aceste demersuri. Am convenit să încheiem un Acord cuprinzător privind prezervarea identității comunităților noastre din România, respectiv din Ucraina și, atunci când lucrurile vor fi finalizate din perspectiva problemelor acute cu care se confruntă acum Ucraina, vom continua aceste demersuri. Deci toate aceste lucruri sunt pe agenda noastră bilaterală. Am reușit să facilităm mai multe contacte interumane. Comerțul nostru înainte de război era pe o pantă foarte ascendentă și, într-adevăr, va fi nevoie, după ce se termină ostilitățile – pentru că economia Ucrainei este extrem de afectată de război, și vorbeam chiar mai devreme despre modul în care este ea afectată de acest efort de război – va trebui să ajutăm Ucraina să se reconstruiască. Cooperarea economică cu statele vecine, inclusiv cu România, va fi o componentă extrem de importantă, de exemplu va trebui să reluăm întâlnirile Comisiei mixte economice dintre cele două țări. Sunt foarte multe lucruri pe care le discutasem, pe care le agreasem cu colegul meu și care rămân în continuare valabile, doar că va trebui să avem un pic de timp să putem să rezolvăm aceste lucruri, atunci când aspectele mult mai presante, care se referă la combaterea acestei agresiuni ilegale, nejustificate și neprovocate a Rusiei în Ucraina și față de Ucraina, vor fi rezolvate. Prin urmare, România poate că nu a vorbit atât de mult despre ceea ce a făcut, dar într-adevăr am reușit să facem destule.
Ana Maria Roman, Antena 3: Domnule ministru Kuleba, aţi spus că cel mai bun mod de a-l opri pe Putin este să i se dea Ucrainei tot ce are nevoie. Aș vrea să vă întreb dacă aţi discutat astăzi cu Prim-ministrul Nicolae Ciucă despre ce are nevoie Ucraina în ceea ce privește tehnică militară şi dacă Guvernul român s-a angajat să furnizeze Ucraina un astfel de ajutor? Domnule ministru Aurescu, ştiu că Apărarea nu este domeniul dumneavoastră, dar faceţi parte din Guvernul României și reprezentați România. Ca atare, aş vrea să vă întreb dacă se caută soluţii în acest sens. Astăzi, Președintele Camerei Deputaților a declarat că ar exista posibilitatea de a trimite aeronave Ucrainei.
Bogdan Aurescu: Dacă îmi permiteţi, am să încep eu acest răspuns și colegul meu va continua. Deci, ceea ce pot să vă asigur cu toată seriozitatea este că România, ca stat membru al Uniunii Europene și al NATO, este un stat extrem de responsabil și de asumat față de îndeplinirea obligațiilor sale internaționale, față de sprijinirea Ucrainei în toate domeniile, respectiv față de partenerii noștri, fie ei strategici, fie cu caracter strategic, mai îndepărtați sau mai apropiați geografic. După cum știți, Uniunea Europeană sprijină aceaste demersuri, NATO și statele membre sprijină aceste demersuri, dar, așa cum au spus și domnul Prim-ministru și domnul Președinte, lucrurile sunt într-o evoluție permanentă și nu cred că este bine să vorbim foarte mult public despre aceste lucruri. Mulțumesc.
Dmytro Kuleba: We have a very fair approach to all countries who are ready and willing to do something. We shared the same list of our needs among NATO members and among EU members. And we said: if every country decides to provide us with with at least one position from the list, we will get what we need. So the Government of Romania is well aware of this list and yes, I raised this issue with the Prime Minister, and with the Minister of Defence, and with Bogdan, and I appreciate their, I would say, constructive approach to it. But we leave it to the country to decide what it can do, because it’s your sovereign choice, it’s your national interest that you take into account. In some cases, I have to be frank with you, we see that countries can do something, can provide us with a certain weapon, but don’t do it because they do not want to come at odds with Russia. If we see that this is the case, we start increasing pressure diplomatically and if that doesn’t help, publicly. But this is not the case for Romania. Don’t get me wrong, I’m just explaining to you our overall approach to all countries of the European Union and NATO. If the country gets back to us and says “Guys, we do not have a tank, but we have bulletproof vests, and we are ready to share them with you”, we understand that. What we do not accept is hypocrisy! Fortunately, this has not been the case with Romania, Romania has been very honest, friendly, and open minded, and forthcoming since the beginning of the war.
Iulian Ionescu, Ecopolitic: O întrebare pentru ambii miniștri. În contextul invitației pe care ați făcut-o inclusiv la întâlnirea cu premierul Ciucă, dar și în cadrul conferinței, de a contribui substanțial la reconstrucția Ucrainei, considerați oportun sau ați discutat inclusiv construirea de fabrici sau relocarea de fabrici în România, cu participare evidentă a statului ucrainean și român? Și cum vedeți reînceperea exporturilor Ucrainei, pentru că ați făcut referire inclusiv la facilizarea exporturilor ucrainene. Atât România, ce face, cât și Ucraina, ce demersuri face în acest sens? Mulțumesc.
Bogdan Aurescu: Sigur că am discutat aceste aspecte, dar nu am intrat în foarte multe detalii. Vom avea ocazia să continuăm și după această conferință de presă discuția noastră. Ceea ce este foarte important este că România dorește să se implice în mod extrem de activ și de substanțial în efortul de reconstrucție a Ucrainei. Faptul că suntem un vecin apropiat al Ucrainei este un atu, un avantaj în acest sens, care trebuie să fie utilizat și pe care noi cu siguranță îl vom pune în valoare, iar în ceea ce privește detaliile, sigur, ele vor fi discutate la nivelul experților, care pot să propună soluții pentru a facilita participarea la reconstrucția Ucrainei. Va fi nevoie de fonduri, dar va fi nevoie și de contribuții efective în natură, să spunem, în expertiză și așa mai departe. În funcție de solicitările concrete ale părții ucrainene, noi putem desigur să ne ajustăm acest efort în acest proces. În ce privește exporturile Ucrainei, tocmai am prezentat acea măsură pe care am luat-o de a facilita transportul de către transportatorii ucraineni pe teritoriul României. De asemenea, după cum știți deja, se lucrează la creșterea capacităților pentru portul Constanța, pentru a putea prelua o parte din tranzitul de mărfuri ucrainene către alte zone ale lumii, care nu poate să fie făcut în acest moment, din cauza blocadei care este realizată de forțele ruse asupra porturilor ucrainene. Suntem, evident, deschiși să examinăm orice alte modalități, putem să ajutăm Ucraina să continue să exporte, dacă are mărfuri care trebuie să fie exportate, mai ales, în ceea ce privește cerealele, care sunt căutate foarte mult la acest moment pe piața globală.
Dmitro Kuleba: You know, no one is really talking about it yet, but the truth is that we are about to see a rebirth of the Danube River. Now that Ukrainian ports are blocked by Russian mines and we cannot export through them, we actively elaborate together with our immediate neighbors and the European Commission alternative routes. There have been many, of course the port of Constanta is one of them, and, by the way, we appreciate the way they handle Ukrainian cargos, it’s also beneficial for Romania, but I think that the real opportunity that lays in front of us and needs to be picked up from the ground is the Danube. And I was in Bulgaria yesterday, I’m in Romania today and, in my meetings, we discussed the potential of the Danube and what needs to be done to take the maximum out of the potential opportunities it provides. So yes, we will be building alternative routes, by land, by sea, but this is the real big chance for the Danube river to become even more economically profitable, important, and to better connect Black Sea region countries with Western European countries in terms of trade. So we will be attaching great importance to developing Danube infrastructure, and trade routes through the river. I hope that answers your question!
Loara Ștefănescu, TVR: Pentru domnul Kuleba: Ucraina a primit echipament militar sau asistență militară din partea României? Domnule ministru Aurescu, înțeleg că trebuie să vorbim în tăcere despre acest tip de elemente, dar v-aș întreba dacă Guvernul român a luat decizia de a livra sau a dona echipament militar sau armament greu, mai precis tancuri sau alt tip de armament Ucrainei și când veți lua explicit această decizie pe care să o faceți publică, dacă o veți lua? Mulțumesc.
Bogdan Aurescu: Vă mulțumesc pentru întrebare, dar v-am răspuns deja mai devreme, la întrebarea colegilor dumneavoastră.
Dmytro Kuleba: Yes, what I will answer now is applicable to all countries we work with, it’s not only about Romania, it’s about everyone. And the answer is this: weapons, like money, love silence. And we do not comment on what we get, where we get it from, unless there is kind of an official public announcement about it. But again, I would like to reiterate that the policy taken by Romania since the 24th of February is a smart one, and I will leave everything else to your interpretation.