Domnule Președinte Wicker,
Stimați membri ai Comisiei Helsinki,
Am avut onoarea să co-prezidez astăzi, alături de domnul senator Roger Wicker, evenimentul intitulat “Black Sea Security Summit”, organizat de Comisia Helsinki a Congresului american.
După cum știți, Comisia Helsinki este înființată încă din 1976, pentru a monitoriza respectarea Actului final de la Helsinki, din 1975, documentul care a stat la baza înființării Conferinței și, apoi, Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa și care include și celebrul Decalog al principiilor fundamentale de drept internațional.
Acest eveniment a dovedit, o dată în plus, importanța legăturii transatlantice, profilul geostrategic crescut al României, ca partener strategic al SUA, aliat de încredere în cadrul NATO și, în același timp, stat membru al Uniunii Europene, matur și responsabil, implicat activ la Marea Neagră.
Îi mulțumesc domnului președinte al delegației Comisiei, domnul senator Roger Wicker, pentru organizarea acestei sesiuni, care arată rolul foarte activ al membrilor Congresului SUA și al Comisiei Helsinki în dialogul privind securitatea euroatlantică.
Evenimentul de aici, de la Constanța, este o premieră pentru România și un eveniment rar întâlnit în acțiunea externă a Congresului SUA. O reuniune precedentă a avut loc în 2019, în Polonia, la Gdansk, având ca temă problematica Mării Baltice, dar, iată, astăzi discutăm despre Marea Neagră și importanța strategică a Mării Negre pentru securitatea euroatlantică.
Amintesc și faptul că ieri, la Madrid, am întâlnit o delegație consistentă, de șapte senatori americani, membri ai Grupului Senatului pentru problematica NATO, un format înființat acum 25 de ani, cu care, iarăși, am discutat așa cum am discutat și astăzi despre importanța Parteneriatului Strategic româno-american, care împlinește 25 de ani de la înființare.
Evenimentul de astăzi are loc și după un alt moment important în relația noastră bilaterală – anul trecut am marcat 10 ani de la adoptarea Declarației comune privind Parteneriatul Strategic pentru secolul XXI, dar și de la semnarea Acordului privind amplasarea sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice al Statelor Unite în România, documente pe care am avut onoarea să le negociez în numele României.
Pe lângă semnificația deosebită a aniversării unui sfert de secol de Parteneriat Strategic, discuțiile de astăzi au fost foarte importante din mai multe perspective.
În primul rând, pentru că au reflectat sprijinul solid și bi-partizan al membrilor Congresului SUA pentru securitatea și stabilitatea regiunii Mării Negre.
În al doilea rând, au reflectat interesul particular pentru acest subiect al membrilor Congresului american, care au competențe și atribuții multiple în aprobarea inițiativelor legislative cu impact pentru prezența Statelor Unite, inclusiv pentru prezența militară a Statelor Unite în Europa.
În al treilea rând, discuțiile noastre intervin chiar după finalul Summitului NATO de la Madrid, care a fost unul istoric și care a adoptat, după cum știți deja, decizii majore pentru consolidarea posturii de descurajare și apărare pe Flancul Estic, văzută acum ca un tot unitar, de la Marea Baltică la Marea Neagră.
Acest Summit de la Madrid, așa cum spunea și Președintele Iohannis, este unul dintre cele mai importante Summituri ale Alianței în ceea ce privește rezultatele pentru România, pentru că toate obiectivele noastre strategice au fost atinse. Mă refer aici la Conceptul Strategic, care reflectă adecvat situația actuală de securitate, așa cum a solicitat România; mă refer mai ales la includerea Mării Negre ca zonă de importanță strategică pentru NATO în noul Concept Strategic.
Astăzi am discutat pe larg despre aspectele strategice legate de Marea Neagră, am insistat pentru menținerea unității transatlantice, a solidarității, a acțiunii noastre comune ca aliați în fața unei amenințări crescute a Federației Ruse, care ne afectează pe toți.
Am subliniat faptul că provocările legate de Marea Neagră trebuie tratate într-un cadru mai larg al parteneriatului transatlantic și, de asemenea, am evidențiat importanța majoră pe care o au formatele pe care România le-a propus și dezvoltat, cum ar fi București 9 și Inițiativa celor Trei Mări, care beneficiază de sprijinul Statelor Unite.
În acest context, Parteneriatul nostru Strategic are un rol distinct, iar diversificarea lui este extrem de importantă. Am discutat despre securitate energetică, am discutat despre foarte multe alte aspecte care țin de sprijinul Statelor Unite pentru securitatea regională și, de asemenea, pentru securitatea României.
Am mulțumit pentru intenția și decizia anunțate deja de Statele Unite de a spori prezența militară în România și suntem recunoscători partenerilor americani pentru această nouă confirmare a importanței pe care Parteneriatul Strategic dintre România și Statele Unite oare.
Nu în ultimul rând, am discutat despre securitatea alimentară și despre eforturile pe care România le face în acest sens și, de asemenea, despre garanțiile de securitate extinsă pe care deciziile Summitului de la Madrid le aduc pentru România și pentru ceilalți aliați de pe Flancul Estic.
Prin urmare, așa cum au reconfirmat-o discuțiile de astăzi, Marea Neagră va rămâne o prioritate pe agenda NATO, va rămâne o prioritate pe agenda Statelor Unite și României.
Mulțumesc foarte mult și rog pe co-președintele acestei importante reuniuni de astăzi, de la Constanța, să ia cuvântul. Senator Wicker, you have the floor.