Secretarul de stat pentru afaceri europene Daniela Gîtman a avut marți, 24 mai 2022, o rundă de consultări politice cu James Cleverly, ministru de stat pentru Europa și America de Nord în cadrul Foreign Commonwealth and Development Office (Ministerul Afacerilor Externe) al Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord.
Dialogul a prilejuit trecerea în revistă a principalelor elemente de actualitate ale relațiilor româno-britanice, ocazie cu care ambele părți și-au exprimat satisfacția pentru soliditatea raporturilor bilaterale. Oficialul britanic a menționat cooperarea strânsă în sfera securității și apărării, precum și colaborarea foarte bună în domeniul afacerilor interne. A fost evidențiat interesul comun major pentru consolidarea și diversificarea în continuare a colaborării bilaterale în cadrul Parteneriatului Strategic dintre România și Regatul Unit. În context, partea română a reliefat dorința de a imprima un nivel superior de ambiție cooperării în cadrul oferit de Parteneriat, în sensul întăririi caracterului său strategic, mai bunei structurări a obiectivelor și adaptării acestuia la realitățile curente în plan internațional.
Totodată, secretarul de stat român a subliniat rolul special al comunității românești din Regatul Unit, care numără peste 1 milion de persoane, în dezvoltarea relațiilor româno-britanice, precum și atenția acordată de autoritățile de la București respectării drepturilor românilor din Regatul Unit. Oficialul britanic a relevat satisfacția pentru buna integrare a acestora, precum și pentru contribuția lor semnificativă la dezvoltarea societății britanice.
Consultările au ocazionat, de asemenea, abordarea problematicii relațiilor dintre Uniunea Europeană și Regatul Unit. Părțile au fost de acord cu evaluarea potrivit căreia valorile, principiile și obiectivele împărtășite de UE și Regatul Unit, precum și provocările actuale comune, pe care le abordează printr-o cooperare apropiată, sunt repere fundamentale pentru relațiile dintre acestea pe termen mediu și lung.
Cele două părți au avut și un schimb de opinii asupra situației de securitate din regiunea Mării Negre, fiind evidențiată importanța continuării sprijinului multidimensional acordat Ucrainei. Secretarul de stat Daniela Gîtman a pledat pentru implementarea de măsuri coordonate pentru combaterea efectelor globale ale agresiunii ilegale a Rusiei împotriva Ucrainei, cu o atenție deosebită pentru asistența financiară și economică imediată, precum și în perspectiva procesului de reconstrucție a țării. În paralel, a subliniat imperativul de a susține în continuare Republica Moldova, inclusiv prin intermediul Platformei de Sprijin lansate recent la Berlin, la inițiativa României, Germaniei și Franței. La rândul său, ministrul de stat James Cleverly a exprimat aprecieri cu privire la răspunsul prompt, generos și articulat al României în gestionarea fluxului de refugiați din Ucraina, precum și pentru sprijinul consistent și continuu acordat Republicii Moldova.
La finalul întrevederii, părțile au convenit imprimarea unui caracter regulat consultărilor politice din sfera afacerilor europene și continuarea dialogului, prin organizarea unei noi runde de consultări diplomatice, în cea de-a doua parte a acestui an.