Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu l-a primit marți, 12 iulie 2022, pentru consultări politice, pe ministrul afacerilor externe și comerțului exterior al Ungariei, Péter Szijjártó, cu prilejul vizitei pe care omologul ungar o efectuează în România, la invitația omologului român.
Vizita la București a ministrului Péter Szijjártó are loc în contextul în care, anul acesta, se împlinesc 20 de ani de la adoptarea Declaraţiei de Parteneriat Strategic între Guvernul României şi Guvernul Republicii Ungare pentru Europa Secolului XXI, semnată la Budapesta, la 29 noiembrie 2002.
Consultările politice dintre cei doi demnitari s-au concentrat asupra perspectivelor de aprofundare a dialogului bilateral, pe baza proiectelor de interes comun pentru România și Ungaria, în beneficiul cetățenilor celor două state, indiferent de etnie.
Ministrul Bogdan Aurescu a reiterat, cu acest prilej, dorința părții române de a consolida relațiile bilaterale cu Ungaria pe coordonate pragmatice, în spiritul unui parteneriat strategic autentic, ghidat strict de principiile Tratatului de înțelegere, cooperare și bună vecinătate dintre România și Republica Ungară (Timișoara, 1996) și ale Declarației privind Cooperarea şi Parteneriatul Strategic româno-ungar pentru Europa Secolului XXI (Budapesta, 2002).
Ministrul Bogdan Aurescu a exprimat convingerea că România și Ungaria pot acționa constructiv împreună, ca vecini și parteneri strategici, state membre ale Uniunii Europene și aliați în cadrul NATO, respectând angajamentele convenite în plan bilateral și menținând discursul public în logica și spiritul Parteneriatului Strategic și ale Tratatului politic de bază.
Miniștrii de externe român și ungar au subliniat interesul față de dezvoltarea cooperării economice bilaterale, inclusiv a schimburilor comerciale, care în anul 2021 au atins nivelul record de 11 miliarde de euro. În context, ministrul Bogdan Aurescu a evocat necesitatea avansării rapide în direcția creării Camerei de Comerț româno-ungare la Budapesta, instrument foarte util de stimulare a schimburilor comerciale și investițiilor, conform celor convenite cu ocazia sesiunii din anul 2021 a Comisiei Mixte Economice.
În plan sectorial, au fost discutate proiecte de cooperare în domenii de interes pentru ambele părți, precum infrastructură, transporturi și energie, cu accent pe importanța aprofundării cooperării bilaterale în actualul context regional și european, marcat de provocări multiple.
Ministrul Aurescu a adus în discuție și așteptările legate de implicarea autorităților ungare în asigurarea drepturilor identitare ale persoanelor aparținând minorității române din Ungaria, fiind abordată în discuții inclusiv necesitatea unui învățământ și mass-media de calitate în limba română, printr-o finanțare corespunzătoare, astfel încât să fie păstrată și promovată identitatea etnică, culturală, lingvistică, religioasă a persoanelor aparținând minorității române.
Cei doi demnitari au avut un schimb extins de opinii pe tema situației de securitate în plan regional, în contextul agresiunii armate a Federației Ruse la adresa Ucrainei, abordând și alte subiecte de importanță deosebită în acest context, precum sprijinul umanitar acordat Ucrainei și refugiaților ucraineni, cooperarea în cadrul NATO, securitatea alimentară, impactul asupra altor state, precum Republica Moldova.
A fost abordate, de asemenea, subiecte de actualitate de pe agenda europeană, precum perspectivele extinderii Uniunii Europene, demersurile la nivel european în vederea reducerii dependenței energetice de Federația Rusă și asigurării securității energetice în mod durabil.
La finalul consultărilor, ministrul Bogdan Aurescu și ministrul Péter Szijjártó au susținut declarații comune de presă, disponibile în format video AICI.
Transmitem, mai jos, transcrierea declarațiilor de presă ale ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu:
Bună ziua! Vă mulțumesc pentru prezență.
Vreau să urez bun venit la București, bun venit în România, încă o dată, domnului ministru Péter Szijjártó.
Dragă Péter, bine ai venit la Ministerul Afacerilor Externe. Vreau să te felicit încă o dată pentru reconfirmarea în funcția de ministru al afacerilor externe și comerțului exterior și să-ți urez, și pe această cale, mult succes în acest nou mandat. De asemenea, vreau să te asigur de întreaga mea disponibilitate pentru continuarea dialogului și pentru cooperarea bilaterală, pe care am avut-o până în prezent.
Vorbind despre dialogul nostru bilateral, România își dorește o dinamică pozitivă a acestuia, la diferitele niveluri ale cooperării bilaterale. Ceea ce ne dorim împreună, așa cum am discutat astăzi, este să punem cât mai mult în valoare, printr-o cooperare pragmatică, practică, Parteneriatul Strategic dintre România și Ungaria, care, în acest an, se află la aniversarea a 20 de ani de existență.
Am discutat astăzi despre o vizită pe care am acceptat să o fac la finalul lunii noiembrie, pentru a marca împreună, la Budapesta, Parteneriatul Strategic și cele două decenii de existență a acestuia. Așa cum am mai spus, România dorește construirea unei relații de Parteneriat Strategic real cu Ungaria. Prioritățile, parametrii, așteptările noastre privind traiectoria acestei relații sunt deosebit de importante și avem un dialog direct cu partenerii noștri, Ungaria, așa cum am făcut-o și astăzi. Și, de asemenea, păstrez, la rândul meu, un dialog constant și apropiat cu domnul ministru.
Avem interese și obiective comune, în calitate de state vecine, de membri ai Uniunii Europene și ai Alianței Nord-Atlantice, iar acest lucru devine și mai evident în actualul context regional și internațional, care este unul foarte complicat. Am discutat pe marginea principalilor parametri în care se va desfășura dialogul nostru în viitor, pe baza, în mod evident și normal, firesc, a principiilor și valorilor incluse în documentele fundamentale de cooperare bilaterală, cu accent pe promovarea de proiecte de interes comun, proiecte concrete.
Am discutat astăzi și despre vizitele în România ale oficialilor ungari, am discutat și despre viitoarea apropiată reuniune a Taberei de vară de la Tușnad și, împreună, am subliniat necesitatea și importanța unui discurs public în logica și spiritul Parteneriatului nostru Strategic și ale Tratatului politic de bază.
Am discutat prioritizarea cooperării noastre multi-sectoriale și am convenit că este important ca miniștrii de resort, miniștrii de linie din cele două țări, să aibă contacte cât mai regulate și apropiate. Am convenit, de altfel, să existe o nouă reuniune a Comisiei mixte economice până la finalul acestui an, pentru că, într-adevăr, avem o relație economică în creștere. Există, anul trecut, schimburi de 11 miliarde de euro între România și Ungaria, care sunt în creștere față de anul anterior cu peste 22%. Și am constatat că această tendință de creștere se menține, pentru că în acest an, în primele trei luni, există deja o creștere cu peste 34% a schimburilor față de aceeași perioadă a anului 2021. Am discutat, de asemenea, astăzi, și am convenit ca până la sfârșitul anului să finalizăm proiectul Camerei comune de comerț româno-ungare, care va avea sediul la Budapesta, iar la sfârșitul lui noiembrie, când voi merge în vizită, vom inaugura împreună această Cameră comună de comerț. Ea este foarte utilă pentru a promova în continuare schimburile comerciale, pentru a atrage noi investiții reciproce, pentru a echilibra balanța comercială care, în acest moment, este în defavoarea României, dar și pentru a stimula investițiile românești în Ungaria.
De asemenea, am discutat despre energie. Este un domeniu care preocupă în mod firesc, atât România, cât și Ungaria. Este o situație complexă la nivel european, pentru care trebuie să găsim soluții. Din păcate, Ungaria este mult mai dependentă decât alte state de surse externe de energie și trebuie găsite soluții în acest sens. Există o preocupare importantă la nivelul Uniunii Europene: Planul REPowerEU, care se află în prezent în discuție la nivelul Uniunii, va oferi o serie de soluții. Dar sigur că trebuie să continuăm să creștem capacitatea noastră de interconectare – și am discutat astăzi despre creșterea capacității de interconectare a proiectului nostru bilateral de interconectare de gaz –, trebuie să consolidăm capacitățile noastre de stocare, în interiorul Uniunii Europene. De asemenea, trebuie să găsim surse alternative și să punem accentul și pe energie regenerabilă, pe energie nucleară – și aici, atât România, cât și Ungaria sunt pe poziții apropiate.
De asemenea, am discutat astăzi despre Comitetul mixt în problemele minorităților naționale și am convenit ca, până la finalul anului, să avem o nouă sesiune a acestui Comitet. Co-președinții și co-secretarii Comitetului urmează să se întâlnească în perioada următoare, pentru a pregăti această sesiune a Comitetului, pentru că acest comitet are un rol esențial, este o platformă unică de dialog, menită să identifice soluții pentru problemele cu care se confruntă minoritățile noastre înrudite. Am discutat astăzi și aspecte care țin de dificultățile cu care se confruntă minoritatea română din Ungaria și am promisiunea domnului ministru că o parte dintre aceste probleme vor fi adresate în perioada imediat următoare. Mă refer în special la chestiunile care țin de mass-media și de educația în limba maternă.
De asemenea, am discutat despre situația de la frontierele noastre, de la frontiera noastră comună, și am propus o serie de măsuri pentru a ușura tranzitul frontierei, având în vedere că sunt anumite momente în care tranzitul este mai dificil, există aglomerări de camioane care trebuie să treacă frontiera și încercăm să găsim împreună soluții, cum ar fi cele legate de oprirea, în timpul week-end-urilor sau al sărbătorilor legale, a traficului peste un anumit tonaj sau în ceea ce privește personalul care este alocat de-o parte și de alta a frontierei. Dar chestiunile acestea se discută evident și la nivelul Polițiilor de Frontieră.
Fără îndoială că am discutat despre situația din Ucraina și despre provocările care rezultă de aici. Am împărtășit reciproc experiența noastră în ceea ce privește sprijinul acordat refugiaților ucraineni care, în ceea ce privește România, sunt peste 1,5 milioane care au trecut deja frontierele României. Și, de asemenea, am discutat despre importanța sprijinirii Ucrainei pentru tranzitul de cereale – am prezentat eforturile pe care România le face pentru a sprijini Ucraina în acest sens.
Am discutat și despre sprijinul acordat Republicii Moldova în parcursul său european. Am vorbit și despre rezultatele Summitului de la Madrid și am salutat aceste rezultate care, pentru România, sunt foarte bune și, desigur, și pentru Ungaria, și pentru Alianța Nord-Atlantică, în ansamblul său.
Am reiterat, împreună, sprijinul pentru politica de lărgire a Uniunii Europene. Noi sprijinim, atât România, cât și Ungaria, deschiderea negocierilor de aderare cât mai curând cu Albania și cu Republica Macedonia de Nord. Și, vorbind despre Republica Moldova, am prezentat proiectul nostru foarte important din această săptămână, Conferința din 15 iulie, pe care o voi găzdui alături de Germania și Franța privind Platforma de Sprijin pentru Republica Moldova. Mă bucur că și Ungaria susține acest proiect în mod concret.
Nu în ultimul rând, vreau să îi mulțumesc domnului ministru pentru sprijinul pe care Ungaria îl acordă în mod constant și puternic aderării României la spațiul Schengen, care este în interesul ambelor state.
Încă o dată, mulțumesc foarte mult pentru vizită și pentru atmosfera foarte deschisă de la discuțiile noastre de astăzi. Vom continua, de altfel, discuțiile și după această conferință de presă și îl rog pe domnul ministru Szijjártó să ia cuvântul.