Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a avut miercuri, 7 septembrie 2022, consultări bilaterale cu Zbigniew Rau, ministrul afacerilor externe al Republicii Polone, în contextul participării demnitarului polonez în calitate de invitat special al ministrului român de externe la Reuniunea Anuală a Diplomației Române (RADR).

Întrevederea a reconfirmat relațiile excelente existente între România și Republica Polonă, subsumate Parteneriatului Strategic bilateral, și a prilejuit un schimb aprofundat de opinii cu privire la temele de actualitate ale agendei europene și internaționale, cu accent pe securitatea regională. Totodată, cei doi miniștri au avut și un schimb de opinii privind cooperarea în cadrul formatelor regionale, inclusiv la nivel trilateral și multilateral. 

La finalul consultărilor, ministrul Bogdan Aurescu și ministrul Zbigniew Rau au susținut declarații comune de presă, disponibile în format video aici: https://www.mae.ro/node/59566. 

Înregistrarea sesiunii plenare a RADR 2022, cu titlul ,,Impactul războiului din Ucraina asupra securității pe Flancul Estic al NATO. Implicații pentru regiunea Mării Negre și dincolo de aceasta”, prezidată de ministrul Bogdan Aurescu și avându-i ca invitați speciali pe ministrul polonez al afacerilor externe, Zbigniew Rau, și ministrul afacerilor externe al Portugaliei, João Gomes Cravinho, poate fi urmărită aici: https://www.facebook.com/mae.romania/videos/614094476869133.

 

Transmitem, mai jos, transcrierea declarațiilor de presă ale ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu:

Mulțumesc foarte mult pentru prezență. Este pentru mine o deosebită plăcere și onoare să îi urez bun venit la București, încă o dată, colegului și prietenului meu, domnul Zbigniew Rau, ministrul afacerilor externe al Poloniei.

Apreciez în mod deosebit faptul că domnia sa a răspuns pozitiv la invitația de a participa la Reuniunea Anuală a Diplomației Române, alături de colegul nostru, ministrul portughez al afacerilor externe, care va veni în curând, alături de noi, la sesiunea plenară care începe de la ora 15:30.

Am avut astăzi consultări foarte bune, substanțiale, ca de fiecare dată, într-o atmosferă foarte amicală între cele două delegații și între noi, pentru că, într-adevăr, Parteneriatul Strategic dintre România și Polonia este extrem de puternic. Este un parteneriat vibrant, care funcționează foarte bine și nu este niciun secret în faptul că Planul de acțiuni pe care l-am semnat împreună cu ocazia ședinței comune de Guvern care a avut loc la Varșovia la începutul lunii martie, fixează foarte bine parametrii în care funcționăm în această relație bilaterală.

În plan economic, Polonia este unul dintre principalii parteneri economici ai României. Este partenerul care ocupă locul 5 la exporturi și locul 4 la importuri. Anul trecut am avut un an record în schimburile noastre comerciale, cu peste 9 miliarde de euro, și mă bucur să constat că și anul acesta tendința este de creștere, cu peste 17,5% în primele luni ale anului.

Am exprimat, de asemenea, interesul de a avea dezvoltări, în continuare, în multe domenii sectoriale care ne interesează, atât pe România, cât și Polonia. Am discutat contextul european mai larg, care este, din păcate, afectat de impactul războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, iar România și Polonia lucrează foarte bine împreună.

Am discutat despre provocările pe care le avem de înfruntat, despre sprijinul pe care îl acordăm, atât România, cât și Polonia, Ucrainei, sprijin care este extrem de substanțial pe toate dimensiunile, de la planul politic la cel economic, financiar, umanitar, diplomatic, sectorial, prin sprijinul acordat refugiaților sau prin facilitarea exporturilor de cereale.

Am discutat și urmează să mai discutăm și în continuare despre necesitatea de a sprijini Republica Moldova și alte state din regiune, care au nevoie de sprijinul nostru pentru politica de reforme pentru aderarea la Uniunea Europeană.

Am vorbit, de asemenea, despre inițiativa noastră comună de a revitaliza, de a adapta Parteneriatul Estic la realitățile de după declanșarea războiului Rusiei împotriva Ucrainei, la începutul acestui an, astfel încât să putem sprijini mai eficient partenerii noștri din est care sunt deja îmbarcați pe calea europeană – Republica Moldova, Ucraina, Georgia, căreia i-a fost recunoscută perspectiva europeană, dar și pentru a putea relaționa mai eficient cu Azerbaidjanul, cu Armenia și pentru a sprijini mai bine societatea civilă din Belarus.

Vreau, de asemenea, să îi mulțumesc în mod deosebit colegului meu pentru sprijinul pe care Polonia l-a acordat și îl va acorda în continuare pentru obiectivul foarte important al României de aderare la spațiul Schengen. Este o confirmare pe care am primit-o și astăzi și îi mulțumesc din nou domnului ministru.

Am discutat despre cooperarea noastră în domeniul securității. Sunt recunoscător Poloniei pentru participarea cu trupe, încă din 2017, în România. Avem, de altfel, o participare încrucișată cu trupe, la rândul nostru, în Polonia, pe Flancul Estic. Ne bucurăm că deciziile Summitului de la Madrid au fost substanțiale și au corespuns intereselor noastre de a întări postura de descurajare și apărare pe Flancul Estic.

Formatul București 9, pe care cei doi Președinți, domnii Iohannis și Duda, l-au lansat în 2015 este un format care și-a dovedit, inclusiv în contextul războiului Rusiei împotriva Ucrainei, eficiența deosebită. În iunie, la București, am organizat o întâlnire la nivel înalt de succes în acest sens, în pregătirea Summitului de la Madrid.

Avem rezultate foarte bune și în cadrul Trilateralei România-Polonia-Turcia. Am discutat și despre alte proiecte comune și, nu în ultimul rând, am vorbit despre pregătirea Summitului Inițiativei celor Trei Mări, pe care domnul Președinte Iohannis îl va găzdui anul viitor, la București, pentru că, după cum știți, Polonia este unul dintre inițiatorii acestui format, alături de România, și ne dorim să avem un Summit de succes, care să stimuleze realizarea proiectelor de interconectare strategică care ne interesează, mai ales Via Carpathia și Rail2Sea.

Mă opresc aici, pentru că avem un program foarte dens și în continuare, și îl rog pe domnul ministru să ia cuvântul.

 

 

 

Sursa: Consultările politice ale ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu cu ministrul afacerilor externe al Republicii Polone Zbigniew Rau