Secretarul de stat pentru afaceri europene Daniela Gîtman a avut marți, 28 iunie 2022, o rundă de consultări cu omologul său în cadrul Consiliului Afaceri Generale, ministrul german de stat pentru Europa și Climă, Anna Lührmann.
Agenda discuțiilor a vizat atât oportunitățile de consolidare a relațiilor bilaterale pe palierele politic, economic, sectorial și al schimburilor interumane, cât și subiectele de actualitate de pe agenda europeană, inclusiv în contextul provocărilor generate de agresiunea Rusiei în Ucraina.
Secretarul de stat pentru afaceri europene Daniela Gîtman a evocat caracterul privilegiat, cu valențe strategice, al relației româno-germane şi a reconfirmat interesul pentru consolidarea dialogului politic bilateral. În acest sens, cele două părți au analizat stadiul și perspectivele relației româno-germane, inclusiv calendarul contactelor bilaterale pentru anul în curs, având în vedere celebrarea a 30 de ani de la semnarea Tratatului dintre România și Republica Federală Germania privind cooperarea prietenească și parteneriatul în Europa, la 21 aprilie 1992.
Părțile au evocat lucrările recente ale Comisiei guvernamentale româno-germane pentru problematica etnicilor germani din România, care au avut loc la Berlin, în perioada 2-3 iunie 2022. În acest context, a fost evidențiat caracterul exemplar al cooperării româno-germane în acest domeniu, cu rol în păstrarea identităţii naţionale, culturale şi lingvistice a minorităţii germane din România, reprezentând un model în ceea ce privește protecția persoanelor aparținând minorităților etnice la nivel european.
Oficialul român a evidențiat legăturile economice foarte strânse dintre cele două state, Germania fiind cel mai important partener comercial al României și al treilea investitor în economia românească. A apreciat calitatea investițiilor germane și contribuția lor la obiectivele de dezvoltare economică ale României, arătând interes pentru exploatarea oportunităților de cooperare în domenii precum energia verde, economia circulară, materiile prime critice, infrastructura de transport, digitalizare sau cercetare-dezvoltare. De asemenea, a apreciat cooperarea excelentă în domeniul educației, în special expertiza germană și sprijinul pentru educația duală, exprimând interes pentru extinderea acestei colaborări.
Demnitarul german a salutat propunerea părții române de identificare a oportunităților de consolidare a cooperării în domeniile enunțate, mai ales dat fiind interesul sporit al părții germane pentru promovarea de proiecte comune care să vină în întâmpinarea obiectivelor asumate la nivel UE.
Convorbirile au prilejuit, de asemenea, un schimb de vederi cu privire la aspectele de interes prioritar în raport cu agenda europeană actuală, cu accent pe evoluțiile legate de situația din Ucraina și acțiunea Uniunii în acest sens, Conferința privind Viitorul Europei, extinderea Uniunii și evoluțiile din Balcanii de Vest, prioritățile în domeniul energiei și schimbărilor climatice, reforma spațiului Schengen.
În cadrul discuțiilor, secretarul de stat român a punctat importanța menținerii unității și solidarității europene în contextul provocărilor cu care Uniunea se confruntă în prezent. A reiterat, în context, valențele strategice ale politicii de extindere, și angajamentul Uniunii de a sprijini eforturile partenerilor din Balcanii de Vest, precum și al Ucrainei, Republicii Moldova și Georgiei în procesul de integrare europeană. Cu referire la evoluțiile din Balcanii de Vest, oficialul român a exprimat speranța cu privire la înregistrarea de progrese în perioada următoare care să permită lansarea negocierilor de aderare cu Republica Macedonia de Nord și Albania, precum și importanța menținerii angajamentului UE în dialogul cu ceilalți parteneri din regiune.
În cadrul schimbului de opinii cu omologul german, secretarul de stat Daniela Gîtman a făcut referire și la discuțiile în curs privind direcțiile următoare de acțiune la nivel european, în contextul finalizării Conferinței privind viitorul Europei. Astfel, oficialul român a reiterat evaluarea României, confirmată și de analiza Comisiei Europene și de schimburile de opinii din cadrul Consiliului, potrivit căreia în această etapă este prioritară concentrarea pe implementarea de măsuri concrete în beneficiul cetățenilor europeni, inclusiv al cetățenilor români, cele mai multe dintre propunerile avansate de cetățeni în cadrul Conferinței privind viitorul Europei putând fi acomodate în cadrul oferit de actualele Tratate ale Uniunii. A subliniat că o astfel de abordare pragmatică este necesară pentru a transmite cetățenilor europeni un mesaj privind capacitatea instituțiilor europene de a acționa rapid pentru a răspunde preocupărilor lor.
Discuțiile au prilejuit și un schimb de opinii cu privire la evoluția negocierilor privind pachetul Fit for 55 în domeniul mediului și schimbărilor climatice, inclusiv în lumina recentelor propuneri ale Comisiei Europene din pachetul RePowerEU, destinat reducerii dependenței strategice de importurile de energie din Federația Rusă. În context, secretarul de stat român a subliniat importanța formulării unor soluții echilibrate care să nu conducă la amplificarea decalajelor de dezvoltare între statele membre și care să permită în continuare dezvoltarea economică, respectiv care să asigure, în egală măsură, soluții pentru compensarea costurilor sociale ale acestor transformări, în special în ceea ce privește persoanele cu venituri reduse.
Secretarul de stat Daniela Gîtman a reiterat, de asemenea, așteptarea României privind avansarea procesului de aderare la Schengen, evidențiind importanța acestei decizii pentru îndeplinirea obiectivului de asigurare a rezilienței Uniunii în contextul actual, precum și faptul că acțiunea recentă a României în gestionarea situației de la granițele externe ale Uniunii, în contextul crizei din Ucraina, reprezintă o dovadă în plus a angajamentului și capacității României de acționa ca un stat membru Schengen.