Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a avut miercuri, 27 iulie 2022, o convorbire telefonică cu ministrul afacerilor externe și cooperării internaționale al Emiratelor Arabe Unite, șeicul Abdullah bin Zayed Al Nahyan. La discuție a participat și Mariam Almheiri, ministrul Mediului și al Schimbărilor Climate al EAU.
Dialogul ministrului Bogdan Aurescu cu oficialii emiratezi a avut loc în continuarea vizitei efectuate de Prim-ministrul României, Nicolae-Ionel Ciucă, în Emiratele Arabe Unite (20-21 iunie) și a desfășurării celei de-a doua sesiuni a Comisiei de Cooperare între Guvernul României și Guvernul Emiratelor Arabe Unite, la Abu Dhabi (22 iunie 2022), prezidate, din partea României, de către ministrul Bogdan Aurescu, https://www.mae.ro/node/58938, respectiv a consultărilor desfășurate cu acea ocazie de șefii diplomațiilor celor două țări, https://www.mae.ro/node/58945.
Discuția de astăzi s-a concentrat, așa cum a fost agreat de către cei doi șefi ai diplomațiilor în urmă cu o lună la Abu Dhabi, pe modalitățile de aprofundare a cooperării bilaterale sectoriale, identificarea unei liste de proiecte prioritare comune și stimularea investițiilor reciproce în domenii de interes strategic pentru ambele părți, ca follow-up la vizitele menționate la Abu Dhabi.
Astfel, cu această ocazie, a fost realizată o trecere în revistă de etapă a progreselor realizate ulterior dialogului la nivel înalt dintre Prim-ministrul României Nicolae-Ionel Ciucă și Președintele Emiratelor Arabe Unite, șeicul Mohammed bin Zayed Al Nahyan, precum și a priorităților de acțiune desprinse din lucrările celei de-a doua sesiuni a Comisiei de Cooperare între Guvernul României și Guvernul Emiratelor Arabe Unite.
Ministrul Bogdan Aurescu a apreciat consistența convorbirilor din luna iunie de la Abu Dhabi, subliniind că există premisele unei dezvoltări strategice a cooperării în sectoarele deja abordate, precum și pentru diversificarea colaborării într-o serie de domenii de nișă, inovatoare.
A evidențiat, de asemenea, importanța coordonării la nivel guvernamental între cele două state pentru derularea unor acțiuni coerente de follow-up și pentru implementarea în cele mai bune condiții a viitoarelor proiecte și inițiative comune. Complementar, a accentuat interesul ambelor părți de a stimula investițiile și contactele directe dintre mediile de afaceri ale celor două țări.
În acest sens, cei doi miniștri au discutat despre oportunitățile de cooperare identificate, punctând progresele înregistrate și pașii viitori necesari. Cele mai importante proiecte avute în vedere sunt în domeniul energiei, inclusiv a celei regenerabile, agriculturii și securității alimentare, conectivității, infrastructurii și transporturilor, digitalizării, IT și securitate cibernetică.
În acest context, ministrul Abdullah bin Zayed Al Nahyan a evidențiat că dezvoltarea de proiecte comune sustenabile, de exemplu în domeniul energiei regenerabile, și pe termen lung va fi în avantajul ambelor state.
Șefii celor două diplomații au agreat menținerea unui ritm susținut al contactelor politico-diplomatice, care să impulsioneze pe mai departe cooperarea economică și sectorială de ansamblu.
Convorbirea telefonică a prilejuit și discuții despre evoluțiile recente din regiunea Mării Negre și din Orientul Mijlociu, cu accent pe implicațiile invaziei ilegale, nejustificate și neprovocate a Federației Ruse din Ucraina asupra securității alimentare la nivel global, inclusiv privind dificultățile în implementarea recentului acord de la Istanbul privind facilitarea tranzitului grânelor ucrainene.