Captură video

 

Transcript:

Realizator: Ucraina a reușit să surprindă o lume întreagă prin modul în care a reușit să reziste invaziei ruse. Bombardamente nesfârșite care au pus orașe la pământ, crime de război inimaginabile, care au însemnat torturarea și uciderea a mii de civili, familii despărțite, condiții inumane îndurate, nesiguranța propriei supraviețuiri și chiar lipsa mâncării sau a apei potabile. Nimic din toate acestea nu a făcut poporul ucrainean să dea înapoi, iar Președintele Volodimir Zelenski a devenit simbolul internațional al îndârjirii, al luptei pentru libertate și democrație. Ce se întâmplă în Ucraina ne arată în fiecare zi cât de fragilă este viața protejată de drepturi fundamentale de care ne bucurăm în lumea civilizată. De aceea, “oboseala războiului” nu trebuie să își facă loc în rândul celor care până acum au sprijinit Ucraina, printre care se numără și România. Tocmai de aceea, îl aveam alături pe ministrul de externe Bogdan Aurescu. Bună ziua, domnule ministru, vă mulțumesc că ați acceptat invitația noastră.

Bogdan Aurescu: Bună ziua. Mă bucur că sunt alături de dumneavoastră.

Realizator: Aș vrea să vă întreb cum arată în momentul acesta, la șase luni de la începerea războiului, la momentul sărbătoririi, mai mult sau mai puțin – nu știu dacă putem folosi acest cuvânt în acest context – a Zilei Independenței Ucrainei și la ce să ne așteptăm pe mai departe. Vedem totuși că astăzi nu am văzut o agresiune atât de puternică a Rusiei pe cât am fost avertizați că am putea vedea.

Bogdan Aurescu: Într-adevăr, este o zi cu totul și cu totul excepțională în istoria Ucrainei. Pentru că, pe de o parte, într-adevăr, este Ziua Națională, Ziua Independenței – și pentru orice stat o astfel de zi națională este o zi a celebrării, o zi a bucuriei. Dar, în același timp, se împlinesc și șase luni de la invazia militară ilegală și ilegitimă a Rusiei împotriva Ucrainei, ceea ce ne arată, pe de o parte, așa cum spuneați, reziliența poporului ucrainean, curajul cu care a reușit să facă față acestei agresiuni, dar, în același timp este, din păcate, și un moment în care sunt plânse miile de victime și distrugerile masive și ororile acestui război.

De aceea, am ținut în mod special ca astăzi, pe de o parte, să dau un mesaj de felicitare, dar, în același timp, de încurajare și de sprijin și de solidaritate puternică din partea României pentru poporul ucrainean.

Am dorit să marcăm acest lucru și în mod simbolic, prin arborarea drapelului ucrainean la sediul Ministerului de Externe și prin iluminarea sediului nostru, și aseară, și astăzi, cu steagul ucrainean, în culorile steagului ucrainean, dar și printr-o întâlnire pe care am avut-o cu ambasadorul Ucrainei la București.

Am transmis, pe această cale, colegului și prietenului meu Dmytro Kuleba, pe de o parte felicitările pentru această zi extrem de importantă, dar, în același timp, admirația pentru modul în care Ucraina a rezistat și continuă să reziste, pentru că șase luni de război și, în același timp, Ziua Națională este, așa cum spunea și Președintele Zelenski în mesajul pe care l-a adresat poporului ucrainean, un moment de renaștere, până la urmă, pentru că, dacă astăzi se sărbătorește din nou independența Ucrainei, înseamnă că poporul ucrainean este liber. Și asta se datorează acestei rezistențe extraordinare pe care și noi și comunitatea internațională – Uniunea Europeană, NATO, întreaga comunitate democratică – am sprijinit-o.

Realizator: Există riscul ca această “oboseală a războiului”, despre care am văzut că avertizează, chiar astăzi citeam, ministrul apărării ucrainean, e posibil să o regăsim poate și în România, poate și în alte țări, iar acest sprijin care a fost susținut până acum pentru Ucraina să devină mai puțin susținut?

Bogdan Aurescu: Eu l-am asigurat pe colegul meu, ambasadorul Ucrainei la București, că, în cazul României, acest tip de oboseală nu va exista. Pentru că România a susținut, susține și va susține și în continuare, cu toate puterile, conform capacităților de care dispune, acest efort al Ucrainei, pe toate dimensiunile pe care am acționat și până acum.

Am acționat pe dimensiunea umanitară și am sprijinit milioanele de refugiați ucraineni care au intrat în România, peste 2 milioane deja,  din care în jur de 87.000 sunt pe teritoriul României, cu sprijin acordat din toate punctele de vedere – pentru învățământ gratuit, pentru angajare pe piața muncii, pentru foarte multe alte facilități pe care le-am acordat, sprijin acordat direct Ucrainei prin donații de combustibil, de medicamente, de ambulanțe, de alte echipamente medicale, sprijinul pentru o facilitare a tranzitului cerealelor ucrainene, sprijinul acordat în plan politico-diplomatic prin acțiunile de izolare a Rusiei  pe plan internațional, sprijinul acordat pentru obținerea statutului de candidat la aderarea la Uniunea Europeană al Ucrainei – proiect foarte important pe care noi l-am susținut de mai multă vreme – și, nu în ultimul rând, sprijinul pe care îl acordăm pentru pedepsirea celor vinovați de săvârșirea crimelor îngrozitoare care au avut loc în Ucraina și pe care am putut să le constat cu ocazia vizitelor pe care le-au făcut și domnul Prim-ministru – am participat și eu la acea vizită – și domnul Președinte, ulterior. Deci efortul nostru va continua, i-am asigurat pe colegii noștri ucraineni de întregul nostru sprijin și nu se pune problema ca, cel puțin în cazul României, să existe o astfel de oboseală.

Realizator: Vorbeați de acest sprijin pentru pedepsirea crimelor de război, pentru investigarea lor, pedepsirea lor. Când am putea vedea așa, care ar fi o perspectivă pentru un oarecare deznodământ, o oarecare concluzie pe acest plan ?

Bogdan Aurescu: Asta depinde foarte mult de modul în care se derulează investigațiile la fața locului, pentru că, după cum știți, există deja o investigație deschisă de Curtea Penală Internațională. La începutul lunii martie, noi, împreună cu alte 39 de state, am sesizat Procurorul Curții Penale Internaționale cu o solicitare de a examina în mod accelerat săvârșirea de crime de război, crime împotriva umanității și alte crime în Ucraina – și aceste investigații sunt în curs.

Vă dați seama că, la scara foarte mare a faptelor care au fost comise de trupele ocupante în teritoriile vremelnic invadate de Rusia, acest efort probabil că va dura ceva timp, pentru că probele trebuie strânse în mod riguros. Deci asta depinde de accesul la fața locului și depinde foarte mult de probele care vor fi strânse.

Realizator: Din informațiile pe care le aveți, agresiunea rusă ar putea să escaladeze în perioada următoare sau, dimpotrivă, și-a cam atins limitele Rusia? Pentru că vedem o oarecare stagnare a frontului în momentul de față, a liniilor frontului.

Bogdan Aurescu: Da, discutam astăzi și cu ambasadorul Ucrainei la București despre situația de pe linia frontului și îmi confirma informațiile pe care și noi le avem, și anume acelea că în ultimele săptămâni linia frontului este relativ stabilă. Există în continuare eforturi ale Rusiei de a împinge trupele ucrainene în est, există, de asemenea, eforturi de consolidare a trupelor ruse în sud, în fața contraofensivelor pe care forțele ucrainene, de data aceasta, le întreprind, dar nu există, cel puțin până la acest moment, modificări substanțiale ale acestei poziții a liniei frontului.

Însă, așa cum ne spun colegii ucraineni și așa cum știm și noi din alte surse, există, în continuare, din punct de vedere numeric, o anumită predominanță a forțelor ruse; de asemenea, din punctul de vedere al capacității de foc, iarăși este clar că raportul de forțe este în favoarea trupelor ruse – și aici depinde foarte mult și de continuarea sprijinului internațional pentru Ucraina. Prin urmare, e greu să facem acum speculații legate de posibile ofensive masive ale forțelor ruse chiar dacă, într-adevăr, există analize în acest sens care ar putea să fie justificate de momente simbolice, cum este ziua de astăzi.

Ceea ce putem însă vedea, în perioada următoare, probabil în luna septembrie, este că va exista cel mai probabil un moment de inflexiune în măsura în care vor fi organizate acele referendumuri, în zonele care au fost deja ocupate de partea rusă, pentru alipirea la Rusia și atunci, într-adevăr, acel moment va fi unul important, dacă el se va produce, din perspectiva evoluțiilor conflictului din Ucraina.

Realizator: Vă mulțumesc foarte mult pentru aceste explicații și vă invit să discutăm și atunci despre evoluțiile de la acel moment.

 

Sursa: Intervenția ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu