Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu găzduiește și co-prezidează vineri, 15 iulie 2022, la București, alături de ministrul afacerilor externe al Germaniei, Annalena Baerbock, și de ministrul de stat pentru dezvoltare, francofonie și parteneriate internaționale din Franța, Chrysoula Zacharopoulou, cea de-a doua ediție a Conferinței ministeriale a Platformei de Sprijin pentru Republica Moldova. Republica Moldova este reprezentată la acest eveniment de o importantă delegație ministerială, condusă de Marcel Spatari, ministrul muncii și protecției sociale al Republicii Moldova. De asemenea, Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a avut o intervenție online în deschiderea conferinței. 

Mai multe detalii sunt disponibile aici: http://mae.ro/node/59187. De asemenea, declarațiile de presă ale ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu înaintea deschiderii Conferinței sunt disponibile aici: http://mae.ro/node/59194. 

Transmitem, mai jos, intervenția susținută de către ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu, tradusă în limba română, în deschiderea Conferinței ministeriale. Intervenția în format video este disponibilă aici: https://www.mae.ro/node/59196 

 

Bună dimineața, doamnelor și domnilor, 

Excelențele Voastre,

Dragi colegi,

Bun venit la București, la această a doua Conferință ministerială a Platformei de Sprijin pentru Republica Moldova, pe care sunt onorat să o găzduiesc.

Doresc să îi mulțumesc ministrului federal de externe al Germaniei, doamna Annalena Baerbock și ministrului de stat al Franței, doamna Chrysoula Zacharopoulou, pentru disponibilitatea de a co-prezida acest eveniment, precum și ministrului muncii și protecției sociale, domnul Marcel Spătari, care conduce delegația ministerială a Republicii Moldova.

Permiteți-mi, totodată, să salut călduros participarea online a doamnei Maia Sandu, Președintele Republicii Moldova, și să îi adresez mulțumiri pentru acceptul de a adresa un discurs introductiv participanților Conferinței.

În același timp, vă exprim tuturor, oficialilor din jurul acestei mese și celor care intervin online, profunda gratitudine pentru participare, precum și delegaților care iau parte la întrunirile celor cinci Grupuri de lucru. Astăzi, în această perioadă plină de provocări, transmitem împreună un mesaj puternic de angajament în sprijinul Republicii Moldova.

Distinși colegi,

Lumea s-a schimbat radical de la declanșarea războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei. Nu știm cât timp Ucraina și poporul ucrainean vor mai avea de suferit în lupta lor de apărare a independenței și dreptului lor suveran și legitim de a-și alege liber viitorul. Cu fiecare nouă zi, vedem efectele cumplite ale războiului, îndeosebi asupra populației civile. Condamn cu fermitate atacul brutal comis ieri la Vinița – un act inacceptabil, revoltător și o încălcare flagrantă a dreptului umanitar internațional.

Știm – și vedem în fiecare zi – că războiul trimite unde de șoc mult mai departe de granițele Ucrainei. Și acestea sunt deosebit de severe pentru Republica Moldova – un stat vulnerabil și expus, situat în imediata apropiere a epicentrului războiului.

Chiar și înainte de război, Republica Moldova se confrunta deja cu o serioasă criză energetică. Odată cu declanșarea războiului, s-a adăugat un nou și complex mix de provocări, cu o magnitudine amplificată, printre care creșterea dramatică a prețurilor la energie, inflația ridicată, perturbarea lanțurilor de aprovizionare, pierderea de oportunități comerciale și urgența umanitară declanșată de afluxul masiv de refugiați.

Pe acest fundal dificil, de la reuniunea noastră de la Berlin, Republica Moldova a făcut pași uriași în ceea ce privește agenda sa europeană. La Consiliul European din 23-24 iunie, a fost acordat Republicii Moldova statutul de țară candidată – o decizie cu adevărat istorică, ce a deschis calea care va conduce, în cele din urmă, când toate condițiile și criteriile vor fi fost îndeplinite, la integrarea în UE.

Felicit întreg Guvernul Republicii Moldova și pe doamna Președinte Maia Sandu pentru eforturile neobosite, care au dus la acest rezultat istoric. Desigur, munca cea mai dificilă abia acum începe. Procesul integrării europene este bazat pe meritele proprii, pe rezultate consistente în materie de reforme, ceea ce necesită voință politică puternică și eforturi instituționale la toate nivelurile.

Actualul Guvern de la Chișinău este nu doar conștient de toate acestea, dar și capabil și angajat să avanseze în această direcție. Platformei de Sprijin pentru Republica Moldova îi va reveni un rol substanțial în această direcție, contribuind la implementare unor reforme esențiale.

Conferința de la Berlin, din aprilie, a reprezentat un moment cheie: a coagulat și eficientizat eforturile noastre colective în susținerea prietenilor noștri de la Chișinău, cu accent pe cinci domenii de interes central, esențiale pentru reziliența Republicii Moldova.

La Conferința de astăzi, de la București, Platforma devine un mecanism permanent, de tip inter-guvernamental, un cadru internațional destinat mobilizării, concentrării și coordonării asistenței noastre pentru Republica Moldova.

Pe de o parte, trebuie să sprijinim Republica Moldova în eforturile de a răspunde provocărilor presante, pe termen scurt, cu care se confruntă. Este în primul rând vorba despre consecințele războiului din Ucraina și de impactul său financiar sever. 

Bugetul Republicii Moldova se află sub o presiune enormă. Accesul la finanțare externă presupune, în continuare, costuri ridicate. În plus, Republica Moldova se apropie rapid de plafoanele sustenabile de îndatorare. De aceea, vă încurajez puternic să analizați orice posibilitate de acordare de asistență financiară suplimentară – ideal, granturi directe – pentru a sprijini Chișinăul în depășirea actualelor dificultăți.

Pe de altă parte, trebuie să urmărim conectarea cât mai bună a Platformei cu prioritățile de reformă pe termen lung ale Republicii Moldova, inclusiv a activității Grupurilor de lucru. Eforturile noastre colective vor da roade în măsura în care vom reuși să susținem Republica Moldova în realizarea viziunii sale pentru un viitor european. 

Sarcinile imediate în materie de reforme sunt conturate clar în Opinia formulată de Comisia Europeană la 17 iunie, care a pus bazele pentru acordarea statutului de stat candidat pentru Republica Moldova. Încurajez pe fiecare dintre dumneavoastră, precum și pe membrii Grupurilor de lucru, să contribuim la sinergia deplină a eforturilor noastre de asistență cu agenda europeană a Chișinăului.

Dragi colegi,

Doamna Președinte Maia Sandu va expune în detaliu dificultățile complexe pe care Republica Moldova le întâmpină. Dar cred că voi fi în deplin acord cu doamna Președinte transmițându-vă următorul mesaj: momentul oportun să acționăm în sprijinul Republicii Moldova este acum. Nu ne permitem luxul de a pierde timp prețios. România rămâne pe deplin angajată în sprijinul procesului ambițios de reformă al Chișinăului și al parcursului său european.

Cred cu tărie că Platforma de Sprijin poate face diferența în mod substanțial, răspunzând nevoilor de dezvoltare ale Republicii Moldova. De aceea, după consultarea cu colegii noștri din Republica Moldova și cu co-președinții, propun constituirea unui Grup de lucru adițional, dedicat reformei administrației publice și managementului finanțelor publice.

Acestea fiind spuse, o rog pe Annalena să ia cuvântul. Dragă Annalena, te rog. 

 

Transmitem textul original, în limba engleză:

Good morning, ladies and gentlemen,

Excellencies,

Dear colleagues,

Welcome to Bucharest, to this second Ministerial Conference of the Moldova Support Platform, which I am honoured to host.

I would like to thank Minister Annalena Baerbock of Germany and Minister of State Chrysoula Zacharopoulou of France for graciously co-hosting this event, as well as the Minister of Labour and Social Protection Marcel Spatari of the Republic of Moldova, leading the ministerial delegation of his country. 

Let me also warmly welcome the online participation of Madam Maia Sandu, the President of the Republic of Moldova, and thank her for addressing this Conference with a keynote speech.

At the same time, I would like to express my deep gratitude to all of you around this table and to those intervening online and to the delegates participating in the five Working Groups. We are sending, today, a very powerful message of engagement with the Republic of Moldova in these challenging times.

Distinguished colleagues,

The world has dramatically changed since the outbreak of Russia’s war of aggression against Ukraine. We don’t know yet how long Ukraine and the Ukrainian people will have to suffer for defending their independence and their sovereign, legitimate right to freely choose their future. We see day by day the horrible effects of the war, especially on the civilian population. I would like to firmly condemn the brutal attack on Vinitsa yesterday which is unacceptable, revolting and in blatant violation of international humanitarian law.

We know, and we see every day, that the war has sent shock waves also far beyond Ukraine. And they are particularly severe for the Republic of Moldova – a vulnerable and exposed country close to the epicenter of the war.

Even before the war, the Republic of Moldova was struggling with a serious energy crisis. With the outbreak of the war, a new, complex mix of challenges has set in, of a different magnitude, such as a dramatic increase of energy prices, high inflation, disruption of supply chains, loss of trade opportunities and the humanitarian emergency which was triggered by a large inflow of refugees.

Against this difficult background, the Republic of Moldova has – since our last meeting in Berlin – made giant strides on its European agenda. The European Council on 23-24 of June has granted candidate status to the country – a truly historic decision opening up the pathway leading ultimately, when all conditions and criteria are met, to the EU integration.

I congratulate the entire Government of the Republic of Moldova and President Maia Sandu for their relentless efforts that led to this historic outcome. Of course, all the hard work lies ahead. The process of European integration is based on own merits, on a consistent track record of reforms, requiring strong political will and multi-level institutional efforts.

The current Government in Chisinau is not only aware of that, but also able and committed to move forward on this path. The Moldova Support Platform will play a substantial role in this direction, contributing to achieving meaningful reforms.

The Berlin Conference in April has been a truly pivotal moment: it has galvanized and streamlined our collective efforts in support of our friends in Chișinău, on five key policy areas that are critical for the resilience of the Republic of Moldova.

With the Bucharest Conference today, the Platform turns into a permanent, inter-governmental mechanism, an international framework for mobilizing, concentrating and coordinating our assistance to the Republic of Moldova. 

On the one hand, we should help the Republic of Moldova respond to the short-term pressing challenges. Chief among these is the fallout of the war in Ukraine and its severe financial impact.

The state budget of the Republic of Moldova is under enormous pressure. Access to external financing remains expensive. The country is fast approaching the safe borrowing ceilings, so I strongly encourage you to look into every possibility to provide further financial support, ideally direct grants, to help Chisinau overcoming the current difficulties.

On the other hand, we should aim at better connecting the Platform with Moldova’s long-term reform priorities, including the activity of the Working Groups. Our collective effort would only be meaningful if we are able to help the Republic of  Moldova fulfill its vision for a European future.

The immediate tasks in terms of reforms are clearly outlined in the European Commission Opinion on the 17th of June, which laid the ground for the recognition of Republic of Moldova’s candidate status. I encourage all of you, as well as the Working Groups, to strive to bring our assistance efforts more in tune with Chisinau’s European agenda.

Dear colleagues,

Madam President Maia Sandu will lay out in detail the complex difficulties her country is facing. But I think I will be in full agreement with Madam President as I convey to you this message: the time to act in support of the Republic of Moldova is now. We do not have the luxury to lose precious time. Romania remains fully engaged in supporting Chisinau’s ambitious reforms process and in advancing on its European path. 

I strongly believe that the Moldova Support Platform can make a significant difference by responding to the Republic of Moldova’s development needs. Therefore, after consultation with our Moldovan colleagues and with the Co-chairs, I propose to you the possibility to set up an additional Working Group, dedicated to public administration reform and public finance management.

With that, I kindly ask Annalena to take the floor. Dear Annalena, the floor is yours.

 

Sursa: Intervenția ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu în deschiderea celei de-a doua ediții a Conferinței ministeriale a Platformei de Sprijin pentru Republica Moldova