Captură video: https://www.mae.ro/node/58330
Transcript:
Realizator: Ministrul de externe Bogdan Aurescu este în direct cu noi chiar în aceste momente. Domnule ministru, bună ziua! Mulțumesc tare mult pentru prezență!
Bogdan Aurescu: Bună ziua! Cu mare plăcere!
Realizator: Aş spune, în completare, că astăzi, la Berlin, are loc o Conferință de sprijin pentru Republica Moldova, foarte important în ceea ce am prezentat mai devreme, în logica aceasta. Cum se aliniază România mai departe, de acum încolo, domnule ministru?
Bogdan Aurescu: Evenimentul de astăzi, de la Berlin, pe care tocmai l-am co-prezidat împreună cu miniștrii de externe al Germaniei și, respectiv, al Franței, a fost un eveniment foarte important și care a adus deja rezultate destul de consistente. Vorbim despre aproape 400 de milioane de euro în promisiuni de sprijin atât financiar, cât și în natură sau în împrumuturi în condiții foarte avantajoase pentru Republica Moldova. De asemenea, promisiuni de acordare de sprijin în materie de preluare de refugiați din Republica Moldova, pentru că Moldova se confruntă cu un foarte mare val de refugiați, prin raportare la populația Republicii Moldova și prin raportare la încărcătura celorlalte state care sunt afectate de acest val de refugiaţi. De asemenea, este vorba de acordarea de expertiză pentru reformă în Republica Moldova. Practic, conflictul din Ucraina nu a avut efecte doar asupra securității Ucrainei sau, în general, asupra securității de tip clasic, ci iată că produce efecte şi asupra stabilității unor state vecine. Economia Republicii Moldova a fost afectată de faptul că n-a mai putut să fie exportată o anumită cantitate de produse agricole în piețe cum ar fi Ucraina, Rusia, Belarus. De asemenea, există o criză latentă a gazului în Republica Moldova, pe care am mai întâlnit-o într-o fază acută în luna octombrie a anului trecut. Deci, este nevoie de sprijin imediat pentru Republica Moldova, ceea ce am și reușit astăzi să obținem, în cadrul acestei inițiative pe care România a avut-o împreună cu Germania și cu Franța, o inițiativă care va continua, pentru că n-a fost doar intenția de a avea o singură Conferință. Următoarea Conferință a acestei platforme de sprijin pentru Republica Moldova, pe care noi am lansat-o astăzi, va avea loc în România peste câteva luni și vom vedea în ce măsură sunt eficiente grupurile de lucru care sunt create astăzi în cadrul acestei Conferințe, în câteva domenii-cheie – dincolo de refugiați și managementul frontierelor, există şi grupuri de lucru privind aspecte financiare, economie, energie şi lupta anticorupţie – un grup de lucru pe care România îl co-prezidează împreună cu Marea Britanie. Deci, e o iniţiativă care dă rezultate și care a fost apreciată ca atare. Prim-ministrul Republicii Moldova a fost alături de noi astăzi la Berlin, la conferință, și a apreciat acest sprijin pe care România, alături de celelalte state, l-a adus. Noi, astăzi, am anunțat un sprijin nou – un grant nerambursabil de 10 milioane de euro pentru bugetul Republicii Moldova, alături de celelalte state care, la rândul lor, au promis sprijin.
Realizator: Aţi menţionat şi dumneavoastră deja îngrijorări foarte mari în privinţa importurilor de energie, gaze din Rusia. Cum va fi gestionată această situație de acum încolo, domnule ministru? Asta, apropo, că v-ați așezat, de fapt, la aceeași masă strict pe ceea ce am vorbit acum, de Conferința internațională, cu Germania și Franța, ţări cheie în gestionarea crizei gazelor.
Bogdan Aurescu: Republica Moldova se confruntă cu această problemă a securităţii energetice de mai multă vreme. Ea este dependentă în proporție de 100% de importurile de gaz rusesc. De asemenea, din punct de vedere al importurilor de energie electrică, principalul furnizor este o centrală electrică din Transnistria. Prin urmare, trebuie găsite soluții rapide pentru a diminua această vulnerabilitate pe care o are Republica Moldova în materie de securitate energetică. Noi am lucrat în ultima perioadă împreună cu colegii de la Chișinău pentru a găsi surse alternative. Am discutat cu partenerii noştri din Azerbaidjan, de exemplu, pentru achiziții comune de gaz, pentru că putem să încercăm acest lucru, și de aceea este foarte important ca și gazoductul dintre Bulgaria și Grecia să fie finalizat în termenul promis, în acest an, în luna iulie. În egală măsură, avem în plan să construim noi linii de interconectare electrică între România şi Republica Moldova. Am mai menționat acest lucru – avem, de asemenea, disponibilitatea de a găzdui în depozitele noastre de gaze, gaz achiziționat de Republica Moldova sau pentru Republica Moldova. Iar pe termen mediu – să folosim acest grant de 100 de milioane de euro din Acordul care a fost semnat la Ședinţa comună de Guvern din februarie, de la Chişinău, pentru a finanţa un depozit de gaz al Republicii Moldova pe teritoriul României.
Realizator: Aş reveni puţin la informaţia prezentată la începutul Jurnalului, ce spune Secretarul General al NATO, faptul că există o îngrijorare acum, Moscova pregătește o nouă ofensivă de amploare în câteva săptămâni, de această dată vizează prioritar sud-estul Ucrainei. Pentru România sunt îngrijorări acum, domnule ministru?
Bogdan Aurescu: Nu am auzit declaraţia Secretarului General NATO, dar este clar, din ceea ce s-a vorbit în ultima perioadă, că această retragere pe care Rusia a efectuat-o din zona capitalei, Kiev, a fost, de fapt, un mijloc de a regrupa forțele rusești pentru a se concentra asupra altor zone, în principal asupra zonei de est. Vom vedea care este evoluţia ostilităților în continuare şi, în funcţie de aceste elemente, vom putea să facem evaluări mai precise. Însă, în acest moment, nu putem să spunem că evoluția situației de securitate regionale este mai bună sau mai rea. Aş spune că există o stare de agravare care s-a produs încă de la începutul acestui conflict deschis, pe 24 februarie, și care persistă. Este motivul pentru care, începând de mâine, la Bruxelles, la Reuniunea miniștrilor de externe NATO, la care voi participa de asemenea, vom începe să discutăm despre acele măsuri de consolidare a Flancului Estic pe termen lung, măsuri care au fost decise la Summitul NATO din 24 martie, tot de la Bruxelles, și pe care le vom adopta la Summitul NATO din luna iunie, de la Madrid. Deci, mâine, la reuniunea ministerială NATO, care se desfășoară și poimâine, la Bruxelles, vom începe discuția cu privire la aceste elemente foarte importante, legate de accelerarea procesului de transformare a posturii de descurajare și apărare a NATO, așa cum, de altfel, am cerut noi, România, și la Summitul acesta [din 24 martie], şi la ministeriala NATO din 4 martie, pentru a se adapta postura de descurajare şi apărare la noua realitate de securitate, care este mult mai periculoasă după agresiunea Rusiei în Ucraina.
Realizator: O ultimă întrebare, domnule ministru, şi cu asta închei, nu vă mai reţinem. 16 state europene au decis până acum expulzarea unor diplomați sau ofițeri ruși, o decizie pe care o să o vedem în foarte scurt timp extinsă și în cazul altor state europene? Mă refer aici, desigur, și în cazul României.
Bogdan Aurescu: Aşa cum am mai spus-o de câteva ori atunci când a apărut această problematică în spaţiul public, o astfel de decizie se comunică în momentul în care se ia, ea nu este comentată nici înainte, nici după, nu este explicată nici înainte, nici după, decât în parametri foarte laconici. Prin urmare, acesta este comentariul meu la această întrebare.
Realizator: Mulțumesc foarte mult. Domnul ministru Bogdan Aurescu, ministrul de externe – detalii despre ce se întâmplă în prezent la conferință internațională de sprijin pentru Republica Moldova. Aţi ascultat care sunt deciziile care au fost luate și ce se va întâmpla mâine apropo de reuniunea miniștrilor de externe NATO, decizii importante, mai ales după ce au venit informații și în această după-amiază de la Ursula von der Leyen. Vor fi noi sancțiuni la adresa Rusiei, le vom dezvolta aici la știrile zilei.
Sursa: Intervenţia telefonică a ministrului de externe Bogdan Aurescu la DIGI24