Captură video: https://www.mae.ro/node/58166
Realizator: Jennifer Zabasajja
Transcript:
Traducerea în limba română
Realizator: Acum este alături de noi domnul Bogdan Aurescu, ministrul român al afacerilor externe. Domnule Aurescu, vă mulțumim foarte mult pentru prezența la emisiune. Aș vrea să începem cu faptul că România este una dintre țările NATO cu una dintre cele mai lungi granițe cu Ucraina. Ați fost asaltați de un flux de refugiați în ultimele săptămâni, așa cum au pățit, de altfel, multe state. La ce vă așteptați în următoarea perioadă, cât timp acest conflict va continua?
Bogdan Aurescu: Vă mulțumesc mult pentru invitație. Într-adevăr, România are, dintre aliații NATO, cea mai lungă graniță cu Ucraina, de peste 400 de mile pe porțiunea terestră. Până acum în România au intrat mai mult de 500.000 de refugiați ucraineni, iar dintre aceștia mai mult de 80.000 stau, în prezent, în România. Acest aspect a creat o sarcină complexă pentru autoritățile române, dar inclusiv cu ajutorul societății civile, al ONG-urilor și al românilor obișnuiți, am reușit să facem față acestei crize.
Am încercat să creăm cele mai bune condiții de intrare în România. În acest sens, am introdus excepții privind obligativitatea vizelor, privind restricțiile legate de pandemie. Pentru cei care au ales să rămână, am creat condiții pentru de cazare, pentru a primi mâncare, asistență medicală gratuită, înscriere în sistemul de învăţământ românesc. Am creat chiar și linii telefonice de urgență în limba ucraineană, pentru ca refugiații să poată înțelege condițiile de intrare și ședere în România.
În ceea ce privește situația din Ucraina, din păcate conflictul continuă și agresiunea militară contra Ucrainei este din ce în ce mai puternică. Din nefericire, din ce în ce mai mulți civili cad victime acestei agresiuni, iar acest aspect contravine normelor de drept internațional, în special de drept internațional umanitar, care interzice atacurile contra civililor și obiectivelor civile.
Din păcate, rundele de negociere care au avut loc până cum între diplomații ucraineni și cei ruși nu au reușit să aducă rezultate concrete. Și acest aspect este de înțeles, mai ales în condițiile în care conflictul continuă. Este foarte dificil să se ajungă la o soluție în timp ce conflictul și luptele continuă.
Realizator: Domnule ministru Aurescu, vreau să vă întreb, din nou, despre situația refugiaților. Ați făcut referire la foarte multe lucruri pe care România le face, însă una dintre țările vecine, Polonia, a cerut din partea Uniunii Europene mai mult sprijin, mai ales în condițiile în care numărul de refugiați care tranzitează către alte state este foarte mare. România intenționează să ceară mai mult sprijin și cum arată acest sprijin în viziunea dumneavoastră?
Bogdan Aurescu: Am primit deja asistență din partea Uniunii Europene, oficiali FRONTEX lucrează cot la cot cu ofițerii noștri de poliție și vom primi și fonduri din partea Uniunii Europene, pentru a face față sarcinii de a acorda de asistență pentru refugiați. Pentru moment, am gestionat situația în condiții destul de bune, dar perspectivele arată că fluxul de refugiați va continua să crească, din cauza posibilei extinderi a ofensivei pe teritoriul Ucrainei. Și chiar dacă luptele vor înceta, țara e distrusă, iar lanțurile de aprovizionare sunt practic inexistente. Așa că ne putem aștepta la un număr și mai mare de refugiați.
Până acum am făcut referire doar la numărul de cetățeni ucraineni care au ajuns în România, dar mai există și cetățeni din țări terțe care au intrat în țara noastră. Mai mult de 30.000 de astfel de cetățeni au fost ajutați de către autoritățile din România să intre în țară și apoi să plece către țările lor de origine. Mai mult de 20 de misiuni diplomatice din Kiev au fost, de asemenea, ajutate de noi, iar personalul lor a fost evacuat în siguranță prin România.
Totodată, am creat în România un hub, în partea de nord a țării, în apropiere de granița cu Ucraina, care colectează asistență internațională, donații din diverse state, iar noi le transferăm în bune condiții către Ucraina, iar multe state au folosit deja acest hub. Intenționăm să mai deschidem încă două asemenea centre logistice de ajutor umanitar pentru a sprijini distribuirea asistenței umanitare internaționale către Ucraina.
De asemenea, am încercat să ajutăm cât mai mult posibil și Republica Moldova, pentru că țara noastră vecină se confruntă și ea cu un număr foarte mare de refugiați. Astfel, am creat coridoare verzi între granița dintre Republica Moldova și Ucraina și granița dintre România și Republica Moldova, pentru a-i aduce direct pe acei refugiați care intră în Republica Moldova pe teritoriul României, ajutând astfel țara vecină să facă față mai bine acestei crize.
Realizator: Domnule ministru Aurescu, vreau doar să mă asigur că acoperim toate subiectele. Ați menționat Republica Moldova și, cu câteva săptămâni în urmă, ați arătat că doriți o prezență crescută a trupelor NATO în România. Sunteți îngrijorat că Republica Moldova ar putea fi următoarea țintă a lui Putin, având în vedere că, în prezent, nu este membru NATO și că este un stat independent? Sunteți preocupat că ofensiva s-ar putea extinde în această țară?
Bogdan Aurescu: În urmă cu două zile, Președintele României, domnul Klaus Iohannis, Prim-ministrul, domnul Ciucă, și cu mine am vizitat Republica Moldova și am discutat cu Președintele, cu prim-ministrul și cu ministrul de externe ai țării vecine. Deocamdată nu există un asemenea pericol, de extindere a conflictului în alte țări din regiune, ori ca acest conflict din Ucraina să se răspândească.
Realizator: Pe ce se bazează această încredere, domnule ministru Aurescu, pentru că mulți oameni sunt îngrijorați?
Bogdan Aurescu: Această evaluare aparține colegilor noștri din Republica Moldova, și cred că ei sunt cei mai în măsură să facă această evaluare, luând în considerare toate informațiile de care dispun. Bineînțeles că situația de securitate în regiune este foarte deteriorată, dar, în prezent, nu există pericolul răspândirii acestui conflict și în alte țări din regiune.
M-ați întrebat despre ce ne-am dori noi în materie de întărire a prezenței NATO aici. Într-adevăr, România, ca țară situată în partea de sud a Flancului Estic al NATO, dorește mai multe trupe NATO pe teritoriul său, pentru că, într-adevăr, situația de securitate din regiune s-a schimbat radical, iar postura de descurajare și apărare a NATO pe Flancul Estic trebuie consolidată. Am cerut deja o consolidare consistentă a acestei posturi, iar NATO a făcut deja pași în această direcție. Am cerut crearea accelerată a unui Grup de Luptă pe teritoriul României. Săptămâna viitoare vom participa la Summitul NATO de la Bruxelles și vom discuta despre aceste aspecte, iar acesta este unul dintre subiectele de pe agenda Summitului și sperăm să vedem acum decizii hotărâte ale Alianței în acest sens.
Realizator: Sigur. Și știm că Președintele Biden va participa la acest Summit. Ați menționat mai devreme NATO. În ultimele săptămâni, s-a observat o creștere a numărului de incidente care au implicat drone. Vom vorbi cu un expert în drone în câteva minute. Și drone au intrat pe teritorul NATO, în România. Și, de asemenea, în Croația. Cum are de gând NATO să răspundă dacă astfel de incidente vor continua, fie intenționat sau neintenționat, care va fi răspunsul? Pentru că asta ar provoca declanșarea Articolului 5.
Bogdan Aurescu: Din ce informații avem până acum, aceste incidente sunt ceea ce sunt – incidente. Nu a existat o intenție de a fi trimise aceste drone în teritoriul țărilor NATO. Dar, într-adevăr, este nevoie de mai multă coordonare la nivelul Alianței, pentru a gestiona asemenea situații. În ceea ce privește drona care a intrat în spațiul aerian al României către Croația, aceasta a trecut prin teritoriul României pentru mai puțin de trei minute. Deci pentru că noi ar fi fost destul dificil să interceptăm acea dronă. Iar celălalt incident a fost doar un accident, conform informațiilor pe care le avem acum. Dar, repet, avem nevoie de mai multă coordonare la nivel NATO și în ceea ce privește astfel de incidente.
Realizator: Ce ați spune că este în topul agendei de discuție în materie de mai bună coordonare cu țările NATO?
Bogdan Aurescu: Trebuie să discutăm care sunt protocoalele, care sunt procedurile pentru identificarea acestor drone. Este o problemă care ține de discuțiile la nivelul militarilor. Și bineînțeles că deja se discută la nivelul NATO, ca urmare a acestor incidente.
Dar ce este important acum pe agenda NATO și, în mod special, pe agenda următorului Summit al NATO de la Bruxelles, este să discutăm despre evaluarea situației curente din Ucraina, despre perspectivele de a pune capăt războiului și despre ce tip de asistență putem oferi pe mai departe Ucrainei și, bineînțeles, despre măsurile pe care trebuie să le luăm pentru consolidarea consistentă a Flancului Estic în ceea ce priveşte postura de descurajare şi apărare din această parte a Alianței.
Realizator: Alături de noi a fost ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu, în direct cu noi, din România. Vă mulțumim foarte mult!
***
Transcriptul în limba engleză
Realizator: Here now is Bogdan Aurescu, he is the Romanian Minister of Foreign Affairs. Foreign Minister Aurescu, thank you so much for being here. So I want to start with the fact that Romania shares one of the longest borders in terms of a NATO country, with Ukraine. You’ve seen an influx of refugees over the past few weeks, as many have. What are you expecting in the next few weeks just as this conflict continues?
Bogdan Aurescu: Thank you so much for having me. Indeed, Romania has the longest border with Ukraine, among the NATO Allies. This border is more than 400 miles in terms of land border. Indeed, we had by now more than 500,000 Ukrainian refugees entering Romania, more than 80,000 stay in Romania as we speak. This created, indeed, a great burden on the Romanian authorities, but with the help of the civil society, NGOs and regular Romanians, we managed very well to cope with this crisis.
We tried to create the best conditions for them to enter Romania. For that, we have waived visa requirements, we have waived COVID-19-related quarantine measures. For those who are staying, we have created conditions for them to be accommodated, to receive food, free healthcare, for the students to be enrolled in the Romanian education system, and we have even created hotlines in Ukrainian language for the refugees, in order to be able to understand the conditions for entry and for stay in Romania.
As far as the situation in Ukraine is concerned, unfortunately the conflict continues and the military aggression is more and more powerful against Ukraine. Unfortunately, more and more civilians are victims of this aggression and this runs counter to International Law norms, especially the International Humanitarian Law, which forbids the attack against civilians and civilian objectives.
Unfortunately, the rounds of negotiations which have taken place by now between the Ukrainian and the Russian diplomats failed to bring concrete results. And, of course, this is understandable, since the conflict continues. It is very difficult to reach a solution while the conflict continues and the fights are going on.
Realizator: Minister Aurescu, I want to ask about specifically, too, about the refugees’ situation again. You mentioned a lot of the things that Romania is doing, but at a neighboring country, Poland, has asked the EU for more assistance considering how many refugees are flowing into other countries. Are you planning to ask for more assistance and what would that look like?
Bogdan Aurescu: We already have assistance from the European Union, we have FRONTEX officials who are working side by side with our Police officers and we will be receiving funds from the European Union in order to cope with the burden of taking care of the refugees. For the time being, we are able to deal with this situation in quite good conditions, but the prospect is that a larger number of refugees will be coming, and this is due to the possible spread of the offensive in the territory of Ukraine. And even if the fights will stop, the country is destroyed, the supply chains are basically inexistent, so it is expected that a larger number of refugees will come.
I’ve only mentioned the number of Ukrainian citizens who fled into Romania, but there are also third-country citizens who entered Romania. More than 30,000 of them were helped by the Romanian authorities to come into Romania and then to leave the country towards their countries of origin. More than 20 diplomatic missions who were in Kyiv were also helped by us and their personnel was evacuated in safety through Romania.
We have also created here, in Romania, a hub in the Northern part of the country, close to the border with Ukraine, which is collecting international assistance, donations from various countries, and we are transferring them in good conditions in Ukraine. A lot of countries already used this facility. We are planning to open two more such humanitarian logistic centers in order to help the distribution of international humanitarian assistance to Ukraine.
We’ve also tried to help as much as possible the Republic of Moldova, because our neighbor is also facing a very large number of refugees, and we have created green corridors, green lanes from the Republic of Moldova – Ukrainian border to the Romania-Republic of Moldova border in order to take directly those refugees who are entering Republic of Moldova and bring them directly into the Romanian territory, and thus helping our neighbor to deal better with this crisis.
Realizator: Minister Aurescu, I just want to make sure we get everything in. You mentioned Moldova and a few weeks ago you had actually noted that you wanted to see more NATO troops’ presence in Romania. Are you concerned at all that Moldova could potentially be on Putin’s next target, considering it is not a member of NATO at this point in time and it’s an independent state. Are you concerned that the offensive could continue to spread into this country?
Bogdan Aurescu: Two days ago, the President of Romania, Mr. Klaus Iohannis, together with our Prime Minister, Mr. Ciucă, and myself visited the Republic of Moldova and we have discussed with the President, with the Prime Minister, with the Foreign Minister of our neighboring country. For the time being, there is no such danger of extending the conflict towards other countries in the region, for the conflict in Ukraine to be spread around.
Realizator: What gives you that confidence, Minister Aurescu? Because many people are concerned.
Bogdan Aurescu: This is the assessment of our colleagues from the Republic of Moldova. I think they are in the best position to make this assessment, taking into account all the information they have. Of course, the security situation in the region is very much deteriorated, but as we speak, there is no such danger of spreading the conflict to other countries in the region.
You have asked me about what we would like in terms of reinforcement of the NATO presence here. Indeed Romania, as a country placed in the Southern part of the Eastern Flank of NATO, would like to see more NATO troops on our territory, because, indeed, the security situation in the region changed radically and the NATO posture of deterrence and defense on the Eastern Flank needs to be reinforced. We have asked for a consistent consolidation of this posture and there are steps which are taken by NATO in that regard. We have asked for a speedy creation of a Battle Group of NATO on the territory of Romania. Next week, we will participate in the NATO Summit in Brussels and we will discuss about these issues, this is one of the topics on the agenda of the Summit, and we hope to see resolute decisions of the Alliance in that respect.
Realizator: Certainly, and we know US President Biden will also be traveling there for that particular Summit. When you mentioned NATO, over the past few weeks we’ve seen a number of incidents involving drones. We’re going to be speaking to a drone expert in a few minutes, and drones have entered into NATO territory in Romania. Also in Croatia. How does NATO plan to respond if this spillover does happen, whether intentional or unintentional, what is the response? Because that would be provoking Article 5.
Bogdan Aurescu: Well, according to the information that we have by now, these incidents are what they are – incidents. There was no intention to send these drones in the territory of NATO countries. But, indeed, it takes more coordination at the level of the Alliance in order to cope with such situations. As far as the drone which entered the Romanian airspace towards Croatia is concerned, it only crossed the Romanian territory for less than three minutes. So for us it was quite difficult to intercept that drone. And the other incident was indeed just an accident, according to our information available right now. But, indeed, we need more coordination at NATO level, also as far as this kind of incidents are concerned.
Realizator: What would you say is top of the agenda in terms of more coordination with NATO countries?
Bogdan Aurescu: Well, we have to discuss what are the protocols, the procedures for identifying such drones. I think it’s a matter for the military to discuss. And of course this is already being discussed within NATO, following those incidents. But what is important now on the agenda of NATO, and especially on the agenda of the next NATO Summit in Brussels, is that we’ll discuss about the assessment of the current situation in Ukraine, the prospects for ending the war and also what kind of assistance we can further provide to Ukraine and, of course, to discuss about measures to consolidate consistently the Eastern Flank as far as the posture of deterrence and defense on this part of the Alliance.
Realizator: Romanian Foreign Minister Bogdan Aurescu live for us in Romania. Thank you so much.
Sursa: Interviul ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu pentru Bloomberg, emisiunea “QuickTake”