Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a avut joi, 7 aprilie 2022, o întrevedere bilaterală cu omologul britanic, Liz Truss, în marja reuniunii miniștrilor afacerilor externe ai NATO care a avut loc la Sediul Cartierului General al NATO de la Bruxelles în perioada 6 – 7 aprilie 2022.
Cei doi miniștri au avut un schimb de opinii consistent cu privire la situația de securitate regională, cu accent pe spațiul Marii Negre, și modalitățile concrete de răspuns ale NATO la noul context de securitate din regiunea euroatlantică. Cei doi miniștri au discutat implicațiile noii realități de securitate și modalități concrete de intensificare a cooperării româno-britanice în acest context.
De asemenea, cei doi interlocutori au reiterat importanța continuării susținerii ferme a Ucrainei, inclusiv prin măsuri pentru creșterea rezilienței acestui stat, precum și a partenerilor vulnerabili din regiune. În context, cei doi miniștri au subliniat importanța continuării sprijinului susținut pentru Republica Moldova.
Șeful diplomației române a prezentat situația de securitate gravă din regiunea Mării Negre și s-a referit la necesitatea consolidării accelerate, de o manieră coerentă și unitară, a posturii aliate de descurajare și apărare pe Flancul Estic, inclusiv în sudul său, la Marea Neagră.
Astfel, cei doi șefi ai diplomațiilor au agreat continuarea contactelor bilaterale strânse și a cooperării la nivel aliat în vederea adaptării răspunsului NATO și al statelor aliate la actualele evoluții de securitate, inclusiv pentru implementarea accelerată a deciziilor adoptate de lideri la Summitul din 24 martie, ministrul Aurescu referindu-se mai ales la operaționalizarea accelerată a Grupului de Luptă în România și la urgentarea procesului de transformare și adaptare a NATO. Ministrul Bogdan Aurescu a salutat contribuția Regatului Unit la postura NATO pe Flancul Estic, în special în regiunea Mării Negre, iar în cazul României în domeniul poliției aeriene NATO.
Secretarul de stat britanic Liz Truss a apreciat poziționarea fermă a României față de evoluțiile actuale din vecinătatea sa și a fost de acord cu privire la necesitatea consolidării posturii de descurajare și apărare a NATO pe întreg Flancul Estic, de o manieră unitară, echilibrată și coerentă.
În plan bilateral, șeful diplomației române a reliefat prioritatea acordată de către România imprimării Parteneriatului Strategic cu Regatul Unit a unui nivel de ambiție superior, în baza unei structurări mai bune a colaborării și a unei coordonări politice regulate, inclusiv având în vedere evoluțiile recente în plan bilateral, european și global. În context, ministrul Bogdan Aurescu a adresat invitația omologului britanic de a efectua o vizită la București în viitorul apropiat, invitație acceptată cu plăcere de oficialul Regatului Unit.
De asemenea, ministrul Aurescu s-a referit la necesitatea finalizării și semnării noii Declarații Comune de Parteneriat Strategic dintre România și Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord.