Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a avut o întrevedere cu omologul georgian, Ilia Darchiashvili, în marja Summitului NATO desfășurat la Madrid, în perioada 28-30 iunie 2022.

Discuțiile dintre cei doi miniștri au loc în contextul aniversării, în această lună, a 30 de ani de la restabilirea relațiilor diplomatice româno-georgiene.

Cei doi șefi ai diplomațiilor au exprimat satisfacția pentru nivelul foarte bun al relației bilaterale de parteneriat, precum și angajamentul comun de a contribui, în continuare, la extinderea cooperării sectoriale în plan economic, precum și în alte domenii de interes reciproc.

În cadrul discuțiilor, ministrul Bogdan Aurescu a salutat recunoașterea perspectivei europene a Georgiei, la recentul Consiliu European din 23-24 iunie, și a reconfirmat sprijinul ferm al României pentru avansarea Georgiei în direcția obținerii statutului de candidat. În acest context, șeful diplomației române a exprimat disponibilitatea României de a oferi asistența necesară, pe palierele relevante, pentru a susține partea georgiană în implementarea angajamentelor sectoriale asociate avansării agendei europene, în continuarea sprijinului acordat deja inclusiv în pregătirea răspunsului la chestionarul elaborat de Georgia pentru fundamentarea Opiniei Comisiei Europene privind perspectivele aderării la UE. Ministrul Bogdan Aurescu a subliniat, totodată, importanța intensificării ritmului reformelor asumate de către Guvernul de la Tbilisi, aspect de natură să ofere argumente suplimentare pentru promovarea aspirațiilor europene și euroatlantice ale Georgiei.

De asemenea, ministrul Bogdan Aurescu a apreciat cooperarea Georgiei cu structurile NATO și a reiterat sprijinul României pentru parcursul euroatlantic al Georgiei, subliniind, și în acest context, sprijinul ferm al României pentru politica NATO a „Ușilor Deschise”.

Totodată, s-a referit la susținerea în mod consecvent de către România la nivelul NATO, complementar ajutorului acordat Ucrainei, a modalităților de sprijin politic și concret pentru Georgia, precum și pentru Republica Moldova, în vederea creșterii rezilienței acestor state, ca parteneri care se află sub presiune din cauza consecințelor războiului purtat de Rusia împotriva Ucrainei.

În context, ministrul român a salutat includerea în Noul Concept Strategic adoptat de liderii aliați în cursul zilei de 29 iunie a importanței regiunii Mării Negre pentru securitatea euroatlantică, de interes pentru ambele state. De asemenea, a făcut referire la eforturile României pentru includerea unui limbaj consolidat pentru perspectivele euroatlantice ale Georgiei, precum și a unor referiri la mediul deteriorat de securitate din regiunea Mării Negre în Pachetul de sprijin adaptat pentru Georgia. Șeful diplomației române a subliniat că țara noastră va consolida sprijinul acordat Georgiei la nivelul NATO, inclusiv pentru implementarea practică a inițiativelor din Pachetul Substanţial NATO-Georgia.

În cadrul discuției, cei doi miniștri au abordat pe larg situația din Ucraina, în contextul agresiunii brutale, nejustificate și neprovocate a Rusiei. Ministrul Bogdan Aurescu a prezentat sprijinul multidimensional acordat de România statului vecin și cetățenilor ucraineni refugiați în România.

Totodată, întrevederea a prilejuit un schimb util de opinii privind evoluțiile de securitate din Caucazul de Sud. Ministrul Bogdan Aurescu a reafirmat sprijinul consecvent al României pentru independența, suveranitatea și integritatea teritorială a Georgiei, în cadrul frontierelor sale recunoscute internațional și a asigurat partea georgiană că țara noastră va rămâne un promotor activ al unei implicări mai consistente a UE în procesul de reglementare a conflictelor prelungite din regiune.

În context, ministrul afacerilor externe a evocat rezultatele turneului diplomatic pe care l-a efectuat în Caucazul de Sud în luna iunie a anului 2021, alături de omologii din Lituania și Austria, în coordonare și ca urmare a mandatului primit din partea Înaltului Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politica de securitate, Josep Borrell.

La rândul său, ministrul georgian de externe a mulțumit în mod deosebit României pentru sprijinul acordat pentru obținerea recentă a perspectivei europene de către Georgia și pentru integrarea euroatlantică a țării sale, respectiv pentru continuarea prezenței consistente a experților români în Misiunea UE de Monitorizare din Georgia (EUMM). De asemenea, a apreciat turneul inițiat anul trecut de ministrul român de externe și includerea pe agenda UE, la propunerea ministrului Aurescu, a tematicii conflictelor prelungite. Totodată, a apreciat activitatea desfășurată de reprezentantul special al Președinției-în-exercițiu polone a OSCE pentru Caucazul de Sud, ambasadorul român Viorel Moșanu.

 

Sursa: Întrevederea ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu cu ministrul afacerilor externe al Georgiei Ilia Darchiashvili