Secretarul de stat pentru afaceri europene Daniela Gîtman a primit joi, 6 octombrie 2022, o delegație parlamentară germană, formată din deputați din cadrul Grupului de lucru al CDU/CSU privind persoanele expulzate, repatriate și minoritățile germane, din Parlamentul Republicii Federale Germania.
Discuțiile au vizat atât oportunitățile de consolidare a relațiilor bilaterale pe palierele politico-diplomatic, parlamentar, economic, sectorial și al schimburilor interumane, cât și temele de actualitate la nivel european, pe fondul războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei și al consecințelor sale multidimensionale.
Părțile au salutat oportunitatea de a marca, prin acțiuni și evenimente comune, aniversarea, anul acesta, a 30 de ani de la semnarea Tratatului dintre România și Germania privind cooperarea prietenească și parteneriatul în Europa. Au fost evocate relațiile bilaterale excelente, de natură strategică, dintre România și Germania și a fost exprimat interesul comun pentru continuarea agendei politico-diplomatice și parlamentare complexe din acest an aniversar.
Secretarul de stat Daniela Gîtman a apreciat în mod deosebit contribuția minorității germane de pe teritoriul României la cultura, economia și societatea românească. A arătat că atât etnicii germani și cetățenii români care s-au stabilit în Germania, cât și minoritatea germană din România reprezintă o punte solidă de legătură între popoarele și țările noastre, cu multiple puncte de convergență în plan istoric și cultural.
Cele două părți au exprimat apreciere pentru activitatea Comisiei guvernamentale mixte pentru problematica etnicilor germani din România, a cărei ediție jubiliară, a 25-a, a avut loc în luna iunie la Berlin. A fost reliefat interesul comun pentru continuarea proiectelor actuale, precum și pentru cooperarea în cadrul unor noi inițiative în beneficiul minorității germane, în perspectiva ediției viitoare a Comisiei, care urmează să se desfășoare la Timișoara – Capitala Europeană a Culturii 2023.
Partea germană a apreciat angajamentul autorităților române pentru protecția drepturilor persoanelor aparținând minorităților naționale, care permite prezervarea identității culturale, lingvistice și religioase a minorității germane din România.
Oficialul român a reliefat cooperarea economică consolidată dintre cele două state, Germania fiind cel mai important partener comercial al României și al treilea investitor în economia românească. A apreciat calitatea investițiilor germane și contribuția acestora la obiectivele de dezvoltare economică ale României, arătând interes pentru creșterea prezenței investiționale germane în România și extinderea cooperării pe palier economic în domenii de interes comun. De asemenea, a apreciat cooperarea excelentă în domeniul educației, în special expertiza germană și sprijinul pentru educația duală, exprimând interes pentru continuarea acestei colaborări în parametrii consacrați.
Secretarul de stat român a subliniat importanța menținerii unității și solidarității europene, pentru asigurarea rezilienței Uniunii, în contextul provocărilor cu care aceasta se confruntă în prezent. A exprimat așteptarea ca Germania să continue să acționeze în conformitate cu obiectivul unei Uniuni coezive și unite, în care procesul decizional să servească interesele noastre comune în Europa și să aducă beneficii tuturor cetățenilor.
Totodată, partea română a reiterat relevanța finalizării, cât mai rapide, a procesului de integrare a României în spațiul Schengen, obiectiv susținut de interlocutorii germani. În context, oficialul român a evidențiat importanța acestei decizii pentru îndeplinirea obiectivului de asigurare a rezilienței Uniunii, inclusiv prin prisma acțiunilor recente ale României în gestionarea situației de la granițele externe ale Uniunii care reprezintă o dovadă în plus a angajamentului și capacității țării noastre de a acționa ca un stat membru Schengen.
Partea germană a exprimat apreciere pentru rolul României ca partener solid în cadrul euro-atlantic, inclusiv din perspectiva asistenței complexe acordate Ucrainei de România, subliniind că provocările actuale în sfera internațională reprezintă o nouă oportunitate de consolidare a cooperării dintre cele două țări.
Astfel, discuțiile au prilejuit și un schimb de opinii cu privire la contextul geopolitic actual, care continuă să amenințe securitatea energetică a statelor europene, părțile fiind de acord în privința necesității creșterii rezilienței sectoarelor energetice prin intermediul unei cooperări regionale consolidate, eliminarea dependenței de resursele energetice rusești fiind un pas necesar în acest sens.