Ministerul Afacerilor Externe a organizat, în perioada 25 iunie – 2 iulie 2022, la Poiana Brașov, cea de-a XXVII-a ediție a Cursurilor Internaționale „Nicolae Titulescu” pentru tineri diplomați. Programul s-a derulat sub egida aniversării a 160 de ani de la înființarea Ministerului Afacerilor Străine și a 15 ani de la aderarea României la Uniunea Europeană și s-a bucurat de participarea a 29 de tineri diplomați din 19 de țări și din cadrul Serviciului European de Acțiune Externă.
În cadrul sesiunilor desfășurate în cele șapte zile de cursuri, au fost abordate subiecte diverse, de la istoricul și evoluția diplomației românești, reziliența strategică a Uniunii Europene, rolul NATO, la provocările actuale în Vecinătatea Estică sau diplomația digitală. O atenție deosebită a fost acordată tematicii strategice și de securitate, respectiv impactului și consecințelor războiului ilegal și nejustificat al Federației Ruse împotriva Ucrainei. Participanții au avut ocazia de a interacționa cu ambasadori, foști miniștri, reprezentanți ai altor instituții publice din România, precum și cu experți români și din străinătate în domeniul relațiilor internaționale. Totodată, cursanții au avut prilejul de a vizita Centrul local de intervenție pentru sprijinul locuitorilor din Ucraina “CATTIA” din Brașov, precum și obiective de interes cultural și turistic din Brașov și Sighișoara.
Ceremonia oficială de închidere a programului de cursuri a avut loc la data de 1 iulie 2022, în prezența secretarului de stat pentru relații interinstituționale Janina Sitaru. În intervenția sa, oficialul român le-a mulțumit participanților pentru implicarea activă pe tot parcursul acţiunii, arătând că, într-un context geopolitic dinamic, turbulent și impredictibil, precum cel actual, diplomații trebuie să răspundă prin adaptare și modernizare, fără a pierde din vedere principii precum predictibilitatea și responsabilitatea. „Diplomația multilaterală promovată de Nicolae Titulescu, puternic angajată în cooperarea și solidaritatea internațională, continuă să fie relevantă. Generațiile tinere vor trebui să ne ghideze prin multitudinea de oportunități și provocări pe care le aduc, printre altele, tranziția digitală, transformările socio-economice sau schimbările climatice”, a subliniat Janina Sitaru.
Desfășurarea acestor cursuri a reprezentat, de asemenea, o oportunitate pentru stimularea dezbaterilor între tineri diplomați de diferite naționalități, pe teme de actualitate și a favorizat schimbul de opinii, stabilirea de contacte și crearea unei rețele de tineri profesioniști în domeniul diplomației, cu beneficii pe termen lung pentru diplomația română.
Informaţii suplimentare:
Prima ediție a Cursurilor Internaționale „Nicolae Titulescu” pentru tineri diplomați, program de diplomație publică al Ministerului Afacerilor Externe, a avut loc în anul 1991. Aceste cursuri perpetuează, în plan simbolic, tradiția de cinstire a memoriei marelui om de stat, diplomatului, personalității de prim rang a scenei internaționale care a fost Nicolae Titulescu. În cadrul programului, în fiecare an sunt invitați să susțină prelegeri specialiști din MAE, precum și din mediul academic și societatea civilă din România și din străinătate, venindu-se astfel în sprijinul tinerilor diplomați români și străini în dezvoltarea pregătirii profesionale în sfera relațiilor internaționale, dar și pentru aprofundarea anumitor cunoștințe specifice privind cultura, tradițiile și politica externă ale României.