Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu salută adoptarea, de către Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite (AG ONU), reunită în sesiune extraordinară de urgență, a rezoluției intitulate „Agresiunea împotriva Ucrainei”, cu o largă majoritate, de 141 membri ai ONU. România a co-sponsorizat această importantă rezoluție, alături alte 95 de State Membre ONU.
Împotriva rezoluției au votat 5 state membre ONU, printre care Federația Rusă și Belarus.
Rezoluția reafirmă sprijinul pentru suveranitatea, independența, unitatea și integritatea teritorială a Ucrainei, în limita granițelor sale recunoscute internațional. Textul deplânge în termeni fermi agresiunea Federației Ruse împotriva Ucrainei, contrară Articolului 2, paragraful 4 al Cartei ONU, cere Federației Ruse încetarea imediată a utilizării forței împotriva Ucrainei și abținerea de la alte amenințări cu utilizarea forței împotriva unor State Membre ONU.
Documentul adoptat de AGONU solicită retragerea imediată, completă și necondiționată a forțelor militare ruse de pe teritoriul Ucrainei și abandonarea deciziei Federației Ruse privind statutul anumitor zone din regiunile Donețk și Luhansk ale Ucrainei. Statele membre ONU deplâng implicarea Belarus în utilizarea ilegală a forței împotriva Ucrainei. De asemenea, rezoluția adresează apelul la respectarea Acordurilor de la Minsk și la utilizarea formatelor de lucru internaționale relevante (formatul Normandia și Grupul de Contact Trilateral).
Documentul pune un accent important și pe aspectele umanitare, solicitând acordarea accesului neîngrădit, rapid și sigur la asistența umanitară pentru persoanele în situație de necesitate din Ucraina, și insistă pentru protejarea civililor, inclusiv personalului umanitar și persoanelor în situații vulnerabile, și respectarea drepturilor omului. De asemenea, subliniază nevoia de a oferi protecție pentru personalul medical în exercitarea atribuțiilor, pentru mijloace de transport și echipamente medicale, inclusiv spitale și alte facilități de profil. Sunt condamnate încălcările flagrante ale dreptului internațional umanitar și abuzurile în domeniul drepturilor omului provocate prin agresiunea împotriva Ucrainei. Rezoluția cere coordonatorului ajutorului umanitar de urgență al ONU prezentarea, în 30 de zile de la adoptarea rezoluției, a unui raport privind situația umanitară din Ucraina și răspunsul comunității internaționale.
Reamintim că România a co-sponsorizat, alături de un grup de 82 de țări, un proiect similar de rezoluție inițiat de către Statele Unite ale Americii și Albania, în calitate de membri ai Consiliului de Securitate al ONU (CS ONU), în favoarea căruia s-au exprimat, la data de 25 februarie 2022, 11 din cei 15 membri ai acestui organ al ONU, dar respins în urma votului împotrivă al Federației Ruse (mai multe detalii aici – http://www.mae.ro/node/57907).