Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu l-a primit luni, 27 iunie 2022, pe Secretarul General al Ligii Statelor Arabe (LSA), Ahmed Aboul Gheit, aflat în vizită la București.
În cadrul întrevederii, ministrul Bogdan Aurescu a subliniat interesul crescut al României pentru consolidarea și diversificarea cooperării cu LSA, evidențiind foarte bunele relații pe care țara noastră le are în mod tradițional cu statele arabe și profilul activ al României, dezvoltat de-a lungul timpului, în principalele dosare vizând Orientul Mijlociu.
Ministrul Bogdan Aurescu și Secretarul General al LSA au discutat și despre consolidarea cooperării dintre Uniunea Europeană și Liga Statelor Arabe în domenii de interes reciproc, inclusiv din perspectiva evenimentelor comune (reuniunea ministerială și Summitul UE-LSA) preconizate a se desfășura pe parcursul acestui an și al celui viitor.
Secretarul General al LSA a exprimat satisfacția față de cooperarea foarte bună cu România, precum și deschiderea pentru continuarea acestei colaborări, inclusiv în cadrul Organizației Națiunilor Unite.
De asemenea, cei doi oficiali au avut un schimb de opinii privind evoluțiile de securitate din regiunea Orientului Mijlociu, între care dosarele crizelor prelungite (Procesul de Pace din Orientul Mijlociu, Siria, Libia, Yemen, Liban), exprimând interesul de a intensifica dialogul în vederea armonizării eforturilor ce vizează identificarea unor măsuri viabile care să deblocheze și să avanseze soluționarea lor.
În cadrul discuțiilor cu privire la Procesul de Pace din Orientul Mijlociu, Secretarul General al LSA a exprimat aprecierea deosebită față de poziția principială fermă și echilibrată adoptată, în mod tradițional, de România pe acest dosar.
Totodată, discuția a prilejuit un schimb aprofundat de opinii cu privire la consecințele agresiunii ilegale, neprovocate și premeditate a Federației Ruse asupra Ucrainei, perspectivele pentru viitor și efectele asupra stabilității regionale și globale, inclusiv în ceea ce privește securitatea alimentară și energetică. A subliniat ferm necesitatea sprijinirii Ucrainei, ca stat victimă a războiului de agresiune al Rusiei.
Ministrul Bogdan Aurescu a prezentat pe larg poziția și evaluarea României asupra actualei situații de securitate și a riscurilor instabilității lanțurilor de aprovizionare și a creșterii prețurilor la alimentele care provin din Ucraina, ca efect al blocadei ruse în Marea Neagră, precum și al atacurilor țintite asupra capacităților agricole ale Ucrainei.
Șeful diplomației române a prezentat în detaliu măsurile luate de Guvernul României, subliniind ajutorul multidimensional acordat pentru facilitarea tranzitului cetățenilor ucraineni și străini, precum și pentru sprijinirea refugiaților ucraineni care au rămas, temporar, în România. Totodată, șeful diplomației române a prezentat sprijinul acordat de România pentru a facilita exporturile de produse alimentare din Ucraina, cu referire în special la transportul de cereale, inclusiv prin utilizarea capacităților logistice românești feroviare și portuare, în special prin Portul Constanța.