Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a participat astăzi, luni, 18 iulie 2022, la reuniunea miniștrilor afacerilor externe din statele membre ale UE – Consiliul Afaceri Externe (CAE), care a avut loc la Bruxelles.
Agenda reuniunii a inclus discuții aprofundate privind agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, relațiile UE cu America Latină și Caraibi și diplomația digitală a UE. Alte subiecte de pe ordinea de zi au fost relațiile UE cu Liga Statelor Arabe, combaterea interferențelor și manipulării informațiilor de către terți.
Ministrul Bogdan Aurescu a prezentat, de asemenea, rezultatele foarte bune ale Conferinței privind Platforma de Sprijin pentru Republica Moldova pe care a găzduit-o la București pe 15 iulie 2022.
Oficialii europeni au avut un schimb de opinii, prin video-conferință, cu ministrul afacerilor externe din Ucraina, Dmytro Kuleba, fiind prima discuție cu oficialul ucrainean după reuniunea Consiliului European din 23-24 iunie, când s-a decis acordarea statutului de candidat la UE acestei țări.
De asemenea, miniștrii de externe europeni au abordat aspecte privind Consiliul de Asociere UE-Israel, evoluțiile recente din Republica Democratică Congo, Tunisia, precum și perspectivele de dialog ale UE cu Liga Statelor Arabe.
Cu privire la agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, ministrul Bogdan Aurescu a salutat participarea ministrului ucrainean al afacerilor externe la reuniunea CAE după decizia istorică a Consiliului European din 23-24 iunie 2022 și a reiterat sprijinul României pentru atingerea acestui obiectiv. A încurajat Ucraina să continue pe calea reformelor în domeniile incluse în Opinia Comisiei Europene din 17 iunie 2022, dar a evidențiat contextul dificil în care acestea trebuie realizate, ca urmare a agresiunii Rusiei, fiind necesar sprijinul UE și al statelor membre în acest sens, precum și continuarea susținerii ferme a UE și a statelor membre pentru Ucraina pe toate palierele, financiar, umanitar, militar și economic.
De asemenea, a exprimat sprijinul pentru consolidarea regimului de sancțiuni la adresa Rusiei, precum și cu privire la sprijinirea Ucrainei de către UE, inclusiv prin alocarea unei noi tranșe financiare prin Facilitatea Europeană pentru Pace (EPF).
În contextul crizei alimentare cauzate de agresiunea Rusiei, ministrul de externe român a prezentat cele mai recente măsuri adoptate de România pentru facilitarea exporturilor de cereale, arătând că, potrivit datelor disponibile, aproximativ 2,7 milioane de tone de cereale ucrainene au tranzitat România până acum, reprezentând aproximativ jumătate din totalul cantității de cereale exportate de Ucraina.
Totodată, ministrul Aurescu a pledat pentru intensificarea sprijinului UE pentru Republica Moldova, statele din Caucazul de Sud și Asia Centrală, regiuni deosebit de vulnerabile la acțiunile Federației Ruse.
De asemenea, ministrul Bogdan Aurescu a prezentat rezultatele celei de-a doua ediții a Conferinței ministeriale a Platformei de Sprijin pentru Republica Moldova, pe care a găzduit-o la București, la 15 iulie 2022, și pe care a co-prezidat-o alături de ministrul afacerilor externe al Republicii Federale Germania, Annalena Baerbock, și de ministrul de stat pentru dezvoltare, francofonie și parteneriate internaționale al Franței, Chrysoula Zacharopoulou.
Oficialul român a evidențiat rezultatele substanțiale, foarte bune, ale reuniunii, care a reușit să strângă asistență financiară în valoare de 615 milioane de euro, din care peste 432 milioane de euro granturi. A evidențiat că reuniunea desfășurată la București s-a concentrat pe modalitățile de sprijin concret al efortului de reformă al Republicii Moldova, inclusiv din perspectiva atingerii obiectivelor fixate de Opinia Comisiei Europene din 17 iunie 2022. A încurajat statele membre UE să continue să ofere asistență directă Republicii Moldova în această perioadă dificilă. Înaltul Reprezentant Josep Borrell a mulțumit în mod deosebit ministrului român de externe pentru găzduirea conferinței și pentru rezultatele obținute, subliniind angajamentul UE pentru sprijinirea cursului european al Republicii Moldova, inclusiv prin contribuții financiare relevante.
În cadrul discuțiilor privind perspectivele reluării reuniunilor Consiliului de Asociere UE-Israel, ministrul de externe român a susținut avansarea cooperării multi-dimensionale UE-Israel și stabilirea unei date pentru Consiliul de Asociere, apreciind că acest format ar reprezenta o platformă prin care UE ar putea discuta inclusiv aspecte legate de dosare precum Procesul de Pace în Orientul Mijlociu.
În ce privește punctul de pe agendă privind relațiile UE-Liga Statelor Arabe (LSA), ministrul Aurescu a prezentat rezultatele vizitei și consultărilor recente pe care le-a avut la București cu secretarul general al Ligii și a susținut importanța consolidării dialogului UE cu LSA, mai ales în contextul efectelor războiului Rusiei contra Ucrainei, cu precădere criza alimentară generată de acțiunile ruse și care afectează statele arabe.
Cu referire la punctul de pe agendă privind interferențele și manipularea informațiilor de către terți, Bogdan Aurescu a subliniat relevanța contracarării narativelor ruse care sunt propagate intenționat sau nu în statele membre, de exemplu cele care contestă sau nu înțeleg necesitatea sprijinirii Ucrainei în războiul cu Rusia. A reiterat, cu fermitate, faptul că este în interesul strategic al tuturor statelor membre susținerea Ucrainei, în caz de eșec al acesteia, securitatea statelor vecine, cum este și România, a cetățenilor acestora, dar și securitatea europeană și euroatlantică în ansamblu fiind amenințate și afectate.
Discuția privind relațiile UE cu America Latină și Caraibi (ALC) a evidențiat importanța regiunii și potențialul de cooperare cu aceasta. Ministrul Bogdan Aurescu a exprimat aprecierea pentru documentul elaborat de Portugalia privind perspectiva acesteia referitoare la viitorul relațiilor UE cu ALC și rolul strategic al acesteia, document co-autorat și de România, alături de alte state membre. A exprimat sprijinul pentru reafirmarea angajamentului UE față de regiune și a menționat obiectivul României de a dinamiza dialogul la nivel național cu state din America Latină și Caraibi.
În ceea ce privește diplomația digitală a UE, România susține dezvoltarea, pe mai departe, a acestui domeniu, în special în contextul agresiunii Rusiei asupra Ucrainei, marcat de atacuri cibernetice, amenințări hibride și campanii de manipulare, și promovarea unui model european de guvernanță digitală, bazat pe respectarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale, statului de drept și principiilor democratice.