Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a participat astăzi, 11 aprilie 2022, la reuniunea miniștrilor de externe din statele membre ale UE – Consiliul Afaceri Externe/CAE, care a avut loc la Luxemburg.
Principalele subiecte de pe agendă au vizat răspunsul UE la agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, inițiativa UE – Global Gateway, adoptată în decembrie 2021, și, la afaceri curente, Balcanii de Vest, precum și evoluțiile din Libia și Mali.
În ceea ce privește criza din Ucraina, ministrul Bogdan Aurescu a exprimat îngrijorarea pentru rapoartele tot mai numeroase privind crime de război și crime împotriva umanității comise în Ucraina și a subliniat susținerea României pentru eforturile Curții Penale Internaționale de a le investiga. De asemenea, a arătat că România susține acordarea de sprijin financiar și cu resurse umane pentru CPI în vederea îndeplinirii mandatului său.
Totodată, ministrul Aurescu a salutat adoptarea noului pachet de sancțiuni privind Rusia (al cincilea pachet), subliniind importanța unei implementări eficiente a acestora, și a exprimat disponibilitatea discutării de noi sancțiuni.
Șeful diplomației române a prezentat, de asemenea, măsurile de sprijin ale autorităților române pentru Ucraina, amintind, pe lângă sprijinul persoanelor refugiate pe teritoriul României, și funcționarea hub-ului umanitar de la Suceava. A salutat anunțul Comisiei Europene, prin comisarul Adina Vălean, privind liberalizarea parțială a transporturilor rutiere de mărfuri venind în UE din Ucraina și Republica Moldova, prin acordarea drepturilor de tranzit si transport bilateral între UE și cele două țări și recunoașterea certificatelor de competență profesională.
În contextul desfășurării la 5 aprilie 2022 a Conferinței Internaționale de lansare a Moldova Support Platform, co-organizată de România împreună cu Franța și Germania, ministrul român, care a prezidat reuniunea alături de omologii german și francez, a prezentat succint rezultatele acesteia, amintind importanța mesajului politic transmis Republicii Moldova, cel mai vulnerabil vecin al Ucrainei, asistența financiară de 659,5 milioane euro obținută în urma Conferinței, precum și alte rezultate concrete: crearea unei baze pentru transferul de expertiză pentru autoritățile de la Chișinău prin crearea de grupuri de lucru în domenii precum situația umanitară a refugiaților din Ucraina aflați pe teritoriul Republicii Moldova și managementul frontierelor, combaterea corupției, consolidarea securității energetice și întărirea rezilienței economice și financiare a Republicii Moldova.
În acest context, ministrul Aurescu a salutat transmiterea astăzi, la Luxemburg, de către Comisie, a chestionarului privind candidatura Republicii Moldova la aderarea la UE către ministrul afacerilor externe și integrării europene al Republicii Moldova, Nicu Popescu, ca etapă importantă pentru elaborarea Avizului Comisiei Europene privind acordarea statutului de candidat la aderarea la UE.
Cu acest prilej, miniștrii de externe ai României și Republicii Moldova au avut o întrevedere bilaterală în cadrul căreia ministrul Bogdan Aurescu a reiterat disponibilitatea României de a sprijini efortul experților de la Chișinău în completarea chestionarului și în parcursul ulterior de aderare la UE. De asemenea, cei doi miniștri au discutat despre follow-up-ul la Conferința de la Berlin din 5 aprilie și despre evaluarea situației de securitate din regiune, în contextul agresiunii ruse împotriva Ucrainei. Cei doi miniștri au convenit să rămână în contact strâns în perioada următoare.
Miniștrii europeni de externe au avut și un prim schimb de opinii asupra notei elaborate de Serviciul European de Acțiune Externă și Comisie privind evaluarea impactului agresiunii Rusiei contra Ucrainei asupra statelor terțe și privind opțiuni de acțiune a UE, cu accent pe criza umanitară în desfășurare și aspectele economice conexe. Ministrul român de externe a arătat că unitatea și solidaritatea UE, precum și coordonarea cu SUA, NATO și alți parteneri like-minded rămân fundamentale în contracararea impactului războiului din Ucraina.
Ministrul Bogdan Aurescu a salutat primul schimb de opinii la nivel ministerial privind demararea implementării inițiativei Global Gateway, adoptată de UE în decembrie 2021. A arătat că este importantă implicarea statelor membre și a sectorului privat din acestea în gestionarea implementării inițiativei, alături de instituțiile UE. În contextul gestionării actualelor provocări legate de agresiunea Rusiei asupra Ucrainei, ministrul român a subliniat potențialul inițiativei pentru efortul de reconstrucție al Ucrainei, dar și pentru creșterea rezilienței Republicii Moldova și a regiunilor imediate – Vecinătatea Estică, Balcanii de Vest și Asia Centrală. A pledat pentru acordarea unei priorități sporite sectorului energetic și proiectelor de conectivitate din domeniu.
Referitor la Balcanii de Vest, a fost susținută ideea unei discuții aprofundate la o viitoare reuniune CAE pentru a consolida angajamentul UE în regiune și pentru a evalua impactul asupra Balcanilor a agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei.
Situația din Mali a fost discutată în contextul lipsei de progrese în ceea ce privește tranziția democratică și a provocărilor de securitate din această țară pentru prezența UE în regiune.
Ministrul de externe Bogdan Aurescu a mai participat, alături de omologii europeni, la un dejun de lucru cu miniștrii de externe din Norvegia, Anniken Huitfeldt, și Islanda, Thórdís Kolbrún Reykfjörd Gylfadóttir, fiind subliniată importanța continuării cooperării între partenerii like-minded în adoptarea sancțiunilor la adresa Rusiei și implementării acestora, precum și în sprijinirea Ucrainei și a statelor vulnerabile în actualul context de securitate.