Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a participat miercuri, 21 septembrie 2022, la reuniunea ministerială a Grupului de Prieteni ai Medierii, găzduită de omologii din Turcia și Finlanda și desfășurată la New York, în marja segmentului la nivel înalt al Adunării Generale a ONU.
În cadrul discuţiilor la nivel înalt a fost subliniată necesitatea întăririi rolului medierii, ca instrument esențial de prevenire și soluţionare a conflictelor, şi a fost accentuat rolul important al Organizației Naţiunilor Unite și al OSCE în domeniu.
Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a arătat că medierea este unul dintre principalele și cele mai sofisticate mijloace politico-diplomatice de rezolvare pe cale pașnică a diferendelor în dreptul internațional. În context, a arătat impactul destabilizator al războiului din Ucraina la nivel regional și global și a reiterat necesitatea de a identifica măsurile potrivite pentru a pune capăt acestei agresiuni.
Cu prilejul reuniunii, ministrul Bogdan Aurescu a condamnat ferm acțiunile recent anunțate de conducerea Rusiei privind mobilizarea parțială, susținerea așa-ziselor referendumuri din zonele separatiste ocupate ilegal și amenințarea cu folosirea forței prin utilizarea armelor nucleare. A subliniat că aceste acțiuni nu fac decât să escaladeze situația și a evidențiat necesitatea ca întreaga comunitate internațională să își mențină unitatea și solidaritatea în respingerea acestor acțiuni și în a pune presiune pe Rusia pentru a respecta principiile de drept internațional și ordinea bazată pe reguli.
În ceea ce privește securitatea alimentară, a transmis aprecieri pentru eforturile pe care Secretarul General al ONU, António Guterres, Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, și ministrul de externe Mevlut Çavuşoğlu le-au avut în semnarea de către Ucraina şi Rusia a Acordului de la Istanbul din 22 iulie 2022, pentru deblocarea exporturilor de cereale din porturile ucrainene la Marea Neagră, demers care constituie rezultatul implementării concrete, cu succes, a medierii.
Ministrul român a arătat, totodată, că succesul acestui Acord depinde de respectarea de către Rusia a prevederilor stabilite în Acord. În context, a explicat că este absolut necesar ca acest Acord să continue și după 30 octombrie, în vederea menținerii coridoarelor pentru transportul cerealelor, fertilizatorilor și altor resurse către piețele globale.
Șeful diplomației române a subliniat că România a avut o contribuție substanțială la accelerarea eforturilor pentru asigurarea securităţii alimentare globale, prin facilitarea transportului a peste 4 milioane de tone de cereale din Ucraina prin România, care însumează cca. 60% din exporturile ucrainene până la acest moment.
De asemenea, a evidențiat imperativul de a utiliza medierea pentru a opri escaladarea situației de la centrala Zaporizhzhia, inclusiv pentru demilitarizarea completă a zonei.
Ministrul român a arătat că atunci când, din păcate, medierea eșuează, utilizarea mecanismelor jurisdicționale pentru identificarea unor soluții la conflicte devine necesară.
Astfel, a arătat că România și-a exprimat susținerea pentru Ucraina în domeniul justiției internaționale și prin inițierea, la 2 martie 2022, alături de alte 39 de state, a procedurilor pe rolul Curții Penale Internaționale, prin Declarația de Intervenție în procesul aflat pe rolul Curții Internaționale de Justiție în dosarul privind „Acuzații de genocid în temeiul Convenției pentru prevenirea și pedepsirea crimei de genocid (Ucraina c. Rusia)”, transmisă la CIJ la 13 septembrie 2022, precum și prin decizia de a interveni în favoarea Ucrainei la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, în cauza introdusă împotriva Federației Ruse, decizie anunțată la 16 septembrie.
Ministrul român de externe a reiterat susținerea pentru procesele de mediere cu scopul de a ajunge la soluționarea pașnică a conflictelor, inclusiv pentru soluționarea conflictelor prelungite.
La reuniune au participat miniștri ai afacerilor externe din statele membre ale acestui format, inter alia, din Algeria, Pakistan, Maroc, Malta, Letonia, Ungaria și Panama, precum și Secretarul General al OSCE, Helga Schmid.
Informații suplimentare:
Evenimentul a fost găzduit de miniştrii de externe ai Finlandei şi Turciei, state iniţiatoare ale primei rezoluţii a Adunării Generale a ONU, din 2010, pe tema întăririi rolului medierii în soluţionarea pe cale paşnică a diferendelor, prevenirea şi soluţionarea conflictelor.
Grupul de prieteni ai medierii (GoF) este format din 52 state, ONU și 8 organizații regionale și alte organizații internaționale.
Principalul obiectiv al GoF vizează promovarea și avansarea principiului medierii ca vector în prevenirea și soluționarea pașnică a diferendelor. Grupul se întrunește anual la nivel ministerial în marja Săptămânii la Nivel Înalt a Adunării Generale și se întâlnește regulat la nivel ambasadorial și de expert la New York.
România este membru cu puteri depline al GoF în anul 2012.