Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a participat marți, 12 iulie 2022, în format virtual, la Conferința de sprijin pentru Academia internațională de instruire contra terorismului de la Abidjan, care a fost organizată de Franța și Coasta de Fildeș, la Paris.
În intervenția sa, șeful diplomației române a evidențiat importanța securității și stabilității continentului african pentru întreg spațiul euroatlantic, relevanță sporită în contextul repercusiunilor globale ale agresiunii neprovocate, ilegale și nejustificate a Federației Ruse împotriva Ucrainei. În linie cu angajamentul politic exprimat de Președintele României Klaus Iohannis la Summitul Uniunea Europeană – Uniunea Africană (Bruxelles, 25-26 februarie 2022), ministrul Bogdan Aurescu a pledat pentru sprijinirea partenerilor din Africa în vederea consolidării capacităților de asigurare a propriei securități și consolidare a rezilienței naționale, într-un spirit de parteneriat și responsabilitate partajată. A evidențiat, de asemenea, necesitatea schimbului susținut de cunoștințe, experiențe și lecții învățate pentru a evita răspândirea fenomenului terorist dinspre regiunea Sahel spre zona Golfului Guineei și Vestul Africii. Totodată, a solicitat acțiuni conjugate ferme pentru a nu permite grupărilor paramilitare susținute de Rusia să submineze rezultatele obținute de UE în ultimii ani, cu eforturi semnificative, în combaterea rețelelor teroriste și promovarea păcii și stabilității în regiunea Sahel.
Ministrul Bogdan Aurescu a reafirmat angajamentul României față de sprijinirea partenerilor din statele africane pe linie de instruire militară sau prin proiecte destinate stabilizării și reconstrucției post-conflict, precum programul multianual de pregătire organizat de MAE, cu sprijinul RoAid, în beneficiul consolidării capacității statelor africane.
De asemenea, șeful diplomației române a subliniat legătura indisolubilă între pace, securitate și dezvoltare, precum și între respectarea dreptului internațional și a normelor democratice, în scopul consolidării unor instituții publice robuste și autonome, capabile să răspundă nevoilor și așteptărilor cetățenilor.