Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a participat miercuri, 21 septembrie 2022, la o reuniune extraordinară informală a miniștrilor de externe din statele membre ale UE, convocată de ÎR/VP Josep Borrell, la New York, la solicitarea mai multor state membre, inclusiv a României, în marja săptămânii la nivel înalt a celei de-a 77-a sesiuni a Adunării Generale a ONU.
Reuniunea a fost convocată în contextul celor mai recente acțiuni de escaladare a conflictului din Ucraina din partea Rusiei, ca urmare a declarațiilor președintelui rus din 21 septembrie. Miniștrii de externe ai UE au urmărit coordonarea răspunsului față de aceste evoluții. La discuții a participat, în prima parte a reuniunii, și ministrul de externe ucrainean Dmytro Kuleba.
La finalul dezbaterilor, miniștrii de externe europeni au adoptat o Declarație de condamnare fermă a acțiunilor foarte recente de escaladare ale Rusiei în contextul agresiunii ilegale, neprovocate și nejustificate împotriva Ucrainei.
Ministrul de externe Bogdan Aurescu a condamnat, în cadrul reuniunii, în termenii cei mai fermi acțiunile recente ale Rusiei, inclusiv decizia de mobilizare parțială și de organizare a „referendumurilor” ilegale în regiunile ocupate din Ucraina, acestea reprezentând o încălcare a independenței, suveranității și integrității teritoriale ale Ucrainei, precum și a dreptului international, inclusiv a Cartei ONU și a principiilor pe care se fundamentează ordinea internațională bazată pe reguli. În acest context, a reafirmat sprijinul pentru independența, suveranitatea și integritatea teritorială ale Ucrainei.
Bogdan Aurescu a subliniat totodată importanța unității Uniunii Europene și a unui răspuns ferm din partea acesteia, coordonat cu partenerii transatlantici.
De asemenea, a subliniat că este complet inacceptabilă folosirea amenințării cu folosirea forței prin utilizarea armelor nucleare.
Șeful diplomației române a susținut adoptarea Declarației UE de condamnare fermă a acțiunilor Rusiei de escaladare și a subliniat importanța continuării susținerii Ucrainei, inclusiv prin adoptarea urgentă a unui nou pachet consistent de sancțiuni, care să mențină presiunea asupra Rusiei ca răspuns la organizarea referendumurilor în regiunile ocupate, la decizia de mobilizare parțială pentru a continua agresiunea împotriva Ucrainei, respectiv la amenințarea cu folosirea forței.